• home
 • video
 • pas verschenen

  Droomelftal van Verheyen en Vandenbempt: "Uiterst offensief naar beeld van Champions League"

  De ideale CL-elf van Gert Verheyen en Peter Vandenbempt.

  Zaterdag weten we wie zich dit seizoen kroont tot koning van het Europees voetbal. Titelverdediger Real Madrid en Liverpool kruisen de degens in de finale van de Champions League. Peter Vandenbempt en Gert Verheyen zijn voor ProximusTv in Kiev en zetten hun ideale Champions League-elftal van de aflopende campagne op papier.

  "Deemoedige verontschuldigingen omdat Nainggolan niet in ons elftal staat"

  Vandenbempt: "Voorafgaand aan ons elftal moeten we beginnen met een dubbele verontschuldiging. We hebben een ploeg opgesteld waarin twee spelers ontbreken en dat kan ons grote problemen opleveren. Net als vorig jaar volharden we in de boosheid en hebben we geen Messi opgesteld. En we vragen ook deemoedig verontschuldigingen aan de bevolking omdat Nainggolan niet in ons elftal staat. We beseffen dat dat een gevaarlijke keuze is. Het staat iedereen vrij om het met ons grondig oneens te zijn."

  Verheyen: "Vorig jaar niet voor Messi kiezen was misschien straf, maar twee jaar op rij is wel heel straf. Dat heeft natuurlijk met zijn ploeg te maken. Je kijkt niet alleen naar namen, maar ook naar hoe ver een ploeg raakt. Voor Barcelona is het toch opnieuw een pijnlijke uitschakeling geworden."

  Vandenbempt: "We kiezen voor een uiterst offensief elftal. Daarin zijn we wat naïef geweest, maar dat doen we naar het beeld van deze Champions League."

  Verheyen: "Absoluut, het verhaal van deze campagne is veel goal, veel voetbal met open vizier, trainers die vaak zonder defensieve middenvelders speelden en clubs die wouden winnen. We kiezen voor een veldbezitting waarmee soms matchen de laatste 10 minuten worden beëindigd. Maar met onze 2-4-2-2 zou ik normaal niet aan een wedstrijd beginnen, eerlijk gezegd."

  Doelman: "Alisson was een revelatie dit seizoen"

  Vandenbempt: In de keuze voor de doelman heb ik Gert eerlijk gezegd overruled. Ik heb mijn wil doorgedrukt voor Alisson van Roma, toch een revelatie van het seizoen. Een formidabele doelman, die Roma doorheen de 8e finales loodste tegen Sjachtjor Donjetsk. Brazilië heeft samen met Ederson dus twee fantastische doelmannen. Dat is wel eens anders geweest. Gert wou graag Buffon als doelman. Als een soort eerbetoon?

  Verheyen: "Ja, dat is misschien wel sentiment dat meespeelt. Maar ik buig het hoofd. We zetten Alisson. Een fantastische doelman. Al was Ederson ook een kanshebber."

  Centrale verdedigers: "Ramos en Chiellini, want verdedigers moeten verdedigen"

  Vandenbempt: "Voor doelman Alisson hebben Gert en ik gekozen voor centrale verdedigers Ramos en Chiellini. Net als vorig jaar, overigens. Er moet nu eenmaal verdedigd worden door verdedigers. Zeker als je kijkt naar wat er voor hen staat in ons elftal. Thuis tegen Juve, toen Ramos er niet bij was, hebben we gezien hoe belangrijk hij is voor Real Madrid."

  Verheyen: "Ik vind Ramos en Chiellini nog altijd de twee beste verdedigers van de wereld. Real ging tegen Juventus nog bibberen, dat gebeurt nooit met Ramos er bij. Chiellini vind ik ook nog altijd de beste, ondanks dat sommigen soms lachen met zijn voetballende kwaliteiten of zijn uitverdedigen."

  Flankverdedigers: "Marcelo en Kimmich zijn moderne verdedigers"

  Vandenbempt: "Over Marcelo bestaat geen discussie. Hij is voor mij een fenomeen. Een verbeterde versie van Roberto Carlos op links. Op rechts hadden we Carvajal of Alexander-Arnold kunnen kiezen, maar we hebben gekozen voor Kimmich. Jong en zo polyvalent. Hij is defensief sterk en heeft tegelijk veel offensieve troeven. Een supermoderne verdediger."

  Verheyen: "Kimmich kan alles. Hij heeft bij Bayern Lahm opgevolgd en ik denk dat hij dezelfde carrière tegemoet gaat. Hij is nog niet de naam waar iedereen over spreekt, maar ik vind hem super goed. Hij is ook heel bescheiden. Marcelo is, als hij er zijn hoofd bijhoudt, de beste linksachter ter wereld. Ik ben ook fan van Alaba, maar Marcelo heeft alles wat een linksback nodig heeft in het moderne voetbal. In kleine matchen loopt hij soms met zijn hoofd in de wolken, maar in de Champions League zie je dat niet bij hem."

  Centrale middenvelders: "Kroos en Modric zijn daar het beste wat op deze wereld rondloopt"

  Vandenbempt: "Kroos en Modric in het hart van het middenveld is volgens mij het beste wat er in deze wereld rondloopt. Je zou er iemand aan kunnen toevoegen, maar die twee zijn ongelooflijk complementair, hebben voetballend vermogen en ook de nodige verbetenheid. Dat zie je bij momenten vooral bij Modric."

  Verheyen: "Op tv zie je dat Modric en Kroos goed zijn, als je ze in het echt kan zien, zoals wij een aantal keer dit seizoen, besef je dat ze fenomenaal zijn. Dat is het beste wat er is. Op vlak van voetballend vermogen zijn ze fantastisch, zeker als Isco ook nog bijsluit. Ze komen eigenlijk ook defensief nooit in de problemen, gewoon omdat ze beiden hard werken. Ze moeten al eens bijspringen op de flanken omdat bijvoorbeeld Ronaldo wat minder zijn best doet. In balverlies zijn Modric en Kroos werkers."

  Pockets: "Salah kan je overal zetten en De Bruyne geeft passes die anderen niet zien"

  Vandenbempt: "In de pocket kiezen we voor De Bruyne en Salah. We hoeven niet chauvinistisch te zijn om De Bruyne te kiezen. Hij is gewoon een van de beste van Europa op die positie. Salah hoeft ook weinig uitleg. Hij is een fenomeen dit seizoen. Wij hebben hem in de pocket gezet en niet op de flank. Waarom heeft hij kwaliteiten om daar te spelen, Gert?

  Verheyen: "Salah kan je overal neerzetten. Op het moment dat hij aan de bal komt, gaat de snelheid zo met een ruk omhoog dat het spel nog moeilijk af te stoppen is. Samen met Firmino en Mané is hij fenomenaal. De Bruyne vind ik de beste speler die er is op die positie, omwille van zijn eindpass. Passes die anderen gewoon niet zien en dan nog zijn er weinig jongens die ze kunnen trappen."

  Spitsen: "Ronaldo verdwijnt niet uit dit elftal zolang hij voetbalt"

  Vandenbempt: "Firmino zou je een verrassing in ons elftal kunnen noemen omdat er zoveel topspitsen zijn in Europa. Hij staat wat buiten de spotlights, maar is natuurlijk een fenomenale voetballer. Hij is een meester in het ongemerkt bewegen. Ronaldo is dan net weer "Mister Champions League" Een elftal van de Champions League zonder Ronaldo is ondenkbaar. Wat heeft hij dit seizoen nog meer speciaal gedaan dan anders, Gert?" 

  Verheyen: "Dat het in het begin van het seizoen wat minder liep, maar hij het wel bleef doen in de Champions League. Dat blijft vreemd. Zelfs al zouden we hem eens uit de ploeg van de Champions League willen houden, zoals met Messi, die kans geeft hij ons nooit. Ik ben er zeker van dat hij ons die kans niet zal geven tot de laatste dag dat hij voetbalt. Het zou goed kunnen dat hij er in Kiev nog een paar in het mandje legt. Firmino is dan weer onderschat. Hij is een goede spits om te beginnen, maar ik heb ook graag een spits die wat meeverdedigt. Als er nu een iemand is die dat keihard doet, dan hij wel."