• home
 • video
 • pas verschenen

  "Salah zal niet trager sprinten door ramadan, maar wel sneller vermoeid zijn"

  Salah staat bekend als een devoot moslim.

  In de Britse en Spaanse media is Mo Salah de meest geciteerde speler voor de finale van de Champions League. Niet (enkel) omwille van zijn sportieve prestaties, maar omdat iedereen zich afvraagt welk effect de ramadan zal hebben op de devote Egyptenaar.

  "Cruciaal in elke sport is je energiereserves aanvullen"

  Op 16 mei begon de ramadan, de periode waarin moslims een maand vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Niet eten en drinken is uiteraard verre van ideaal voor een (top)sporter.

  "Cruciaal in elke sport is dat je na elke training en wedstrijd je energiereserves kan aanvullen. Daarvoor moet je vocht opnemen en eten", legt inspanningsfysioloog Peter Hespel (foto) van de KU Leuven uit.

  "Als iemand streng de ramadan volgt, gaat zich dat vooral wreken op vlak van uithoudingsvermogen. Mo Salah bijvoorbeeld zal niet minder snel sprinten of minder hoog springen. Misschien in tegendeel, want de kans is groot dat hij een beetje zal afvallen, maar zijn uithoudingsvermogen kan er onder lijden. Ideaal om een topprestatie voor te bereiden is het zeker niet."

  "Maar...het lichaam heeft een fantastisch aanpassingsvermogen"

  De kans bestaat dus dat Liverpool Salah voor het einde van de finale naar de kant zal moeten halen. In de Britse media wordt daarom gespeculeerd dat Salah gebruik zou maken van uitzonderingsregels die in de koran staan om toch te eten en drinken. 

  De Egyptische krant Al-Masry Al-Youm meent te weten dat de immens populaire Salah dat niet zal doen. In dat geval moet Salah rekenen op zijn eigen lichaam. "Het menselijk lichaam heeft een fantastisch aanpassingsvermogen", zegt professor Peter Hespel.

  "Als je lang vast, gaat je lichaam een aantal aanpassingen doorvoeren die je beschermen tegen de schadelijke effecten. Een van de voorbeelden is de aanmaak van ketonen."

  "Ketonen zorgen er voor dat spieren niet worden afgebroken en de ketonen als alternatieve brandstof dienen voor suikers. Voor Salah is het in die zin een voordeel dat de ramadan al even bezig is. Nu heeft hij de tijd gehad die ketonen aan te maken."

  De vraag of een topwedstrijd spelen terwijl het lichaam niet topfit is geen gevaar vormt voor de verdere carrière van de 25-jarige Salah, wuift Hespel weg. "Vasten kan en schadelijk effect hebben op sportprestaties, maar niet op de gezondheid. Er zijn zelfs meer en meer studies die aantonen dat regelmatig vasten een positief effect heeft op de gezondheid."

  "Mijn advies: maak gebruik van uitzonderingen die de Islam toelaat"

  Morgen gaat de zon in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne waar de finale van de Champions League wordt gespeeld, onder om 20.52u. Een uur en zeven minuten voor de finale tussen Liverpool en Real Madrid wordt afgetrapt. Wat is het advies van Peter Hespel voor Mo Salah in dat laatste uur?

  "Normaal moet je drie uur voor een wedstrijd nog een maaltijd met koolhydraten innemen als brandstof voor de wedstrijd. Ketonen heeft Salah wel, maar die compenseren niet volledig. Voor het tekort aan suikers kan hij snel een gel gebruiken zoals de wielrenners doen, maar dan moet hij dat wel wat gewoon zijn. Anders dreigt hij tijdens de match serieus last van maag en darmen te krijgen."

  "Persoonlijk zou ik hem toch aanraden gebruik te maken van alle uitzonderingen die zijn religie hem toestaan om te eten en te drinken. Vocht met zouten drinken en in zijn voeding het accent op koolhydraten leggen."