• home
 • video
 • pas verschenen

  Officieel: Michel Preud'homme wordt opnieuw coach van Standard

  Schenkt Michel Preud'homme Standard een nieuwe landstitel?

  0 / 0

  Schenkt Michel Preud'homme Standard een nieuwe landstitel?

  Michel Preud'homme (59) begint aan zijn derde periode als coach op Sclessin. Dat bevestigt Standard-voorzitter Bruno Venanzi in een gesprek met Sporza. "Michel is de beste coach van het land", vindt de preses, die van Preud'homme ook ondervoorzitter en technisch directeur maakt.

  Voorzitter Venanzi over de coachwissel in Luik:

  • "Michel Preud'homme tekent voor 4 jaar"
  • "Prestaties in begin van seizoen deden hem pijn"
  • "Toen het sportief beter draaide, hadden we al een akkoord"
  • "Sa Pinto begreep beslissing, maar accepteerde ze niet altijd"
  • "Bij momenten kon het gedrag van de coach niet door de beugel"

  "Resultaten zijn belangrijk, maar imago ook"

  Het was een publiek geheim dat Michel Preud'homme Ricardo Sa Pinto zou opvolgen bij Standard, nu is het ook officieel.

   

  "Sa Pinto is vertrokken. Die beslissing hadden we al een tijd geleden genomen", licht voorzitter Bruno Venanzi toe. "Resultaten zijn belangrijk, maar het imago van Standard is dat ook. En als voorzitter moet ik op lange termijn denken."

   

  Michel Preud'homme tekent een contract voor 4 jaar in Luik. De eerste 3 seizoenen zal hij zich focussen op zijn job als coach, met Emilio Ferrera als assistent.

   

  Venanzi: "Michel is de beste coach van het land. Daarna kan hij zich volop toeleggen op zijn taken als technisch directeur en vicevoorzitter van Standard. Michel heeft een plan klaar om iets op te bouwen in Luik."

   

  Dit seizoen tekende voormalig doelman Olivier Renard nog de sportieve lijnen uit bij Standard. "Hij heeft uitstekend werk verricht en blijft bij de club. Olivier kan erg goed talent opsporen en zal onze scouting leiden."

  "Standard is de club van zijn hart"

  Michel Preud'homme zocht zelf contact met Standard. "Ik had hem wel eens ontmoet, maar kende hem niet zo goed", vertelt Bruno Venanzi.

   

  "Toen de club het minder deed, had hij mijn zakenpartners laten weten dat hij me wilde zien. Samen spelen ze wel een eens een partijtje golf."

   

  "Ik ben hem vervolgens gaan opzoeken in Frankrijk. Hij vroeg me niet om coach van Standard te worden, hij liet me weten dat de prestaties van de club van zijn hart hem pijn deden."

   

  "Nadien hebben we mekaar meermaals gezien. We hebben meningen uitgewisseld en er ontstond een vriendschap. Na enkele maanden heb ik hem voorgesteld om coach te worden mét Emilio Ferrera erbij. Dat plan heeft hij aanvaard."

  "Mocht akkoord opblazen van Michel"

  "Als Sa Pinto de dubbel had gepakt, was de beslissing moeilijker geweest", geeft Bruno Venanzi toe, "maar ik praat al maanden met Michel Preud'homme. Toen het sportief weer beter draaide, hadden we mondeling al een akkoord."

   

  "Dat akkoord mocht ik altijd opblazen van Michel als ik dat beter vond voor Standard. Daar ben ik hem dankbaar voor, maar op lange termijn was ik overtuigd van mijn keuze voor Michel. Zelfs met een dubbel op zak."

   

  Op die manier verkeerde Sa Pinto lang in het ongewisse. Venanzi: "Neen, toen het moeilijk ging, heb ik hem verteld dat we met andere trainers aan het praten waren, onder wie Michel."

   

  "Na de bekerwinst zijn we akkoord gegaan om elk een andere kant op te gaan. Onze meningen lagen ver uit mekaar, maar geloof me: hij begreep mijn beslissing, al accepteerde hij ze niet altijd."

  "Gedrag Sa Pinto kon niet altijd door de beugel"

  Sa Pinto verlaat Luik als bekerwinnaar én als vicekampioen. "Ricardo heeft prachtig werk geleverd, vooral op het einde van het seizoen", erkent voorzitter Venanzi. "Het begin was veel moeilijker."

   

  "Sa Pinto heeft veel grinta. In het eerste deel van het seizoen kon zijn gedrag niet altijd door de beugel, zeker niet ten opzichte van de arbitrage."

   

  "En als je aan het hoofd van een bedrijf staat, moet je ook aan het voortbestaan denken. Dan kan je beslissingen nemen die op het eerste gezicht haaks staan op de resultaten, maar die je wel toestaan om te groeien als club of als bedrijf", verdedigt Venanzi zijn beslissing.

  "Hopelijk spelen we voor de titel"

  Na de prestaties van Sa Pinto kon alleen een icoon als Michel Preud'homme hem opvolgen. "Michel is een gedegen, ervaren en sterke coach. Zo heb je er niet veel", weet Bruno Venanzi.

   

  Beter doen dan Sa Pinto staat gelijk aan het kampioenschap winnen. "Om te beginnen, willen we ons veel vroeger kwalificeren voor Play-off I. Niet meer op het allerlaatste moment", antwoordt de voorzitter. "En laat ons daarna hopen dat we voor de titel kunnen spelen."

   

  Dat kreeg Preud'homme al een keer voor mekaar. In 2008 leidde hij Standard naar de eerste titel in 25 jaar. Doet hij er 11 jaar later nog een bij?

  Nieuw bij Standard:

  • coach: Michel Preud'homme
  • assistenten: Emilio Ferrera en Eric Deflandre
  • sportief directeur: Michel Preud'homme
  • vicevoorzitter: Michel Preud'homme *
  • hoofd scouting: Olivier Renard *
  • algemeen directeur: Alexandre Grosjean *
  • chef van de Académie: Pierre Locht *

  * zetelen ook in de raad van bestuur