• home
 • video
 • pas verschenen

  "Visit Rwanda" nieuwe mouwsponsor Arsenal: "Een vreemde vaststelling"

  "Visit Rwanda" krijgt een prominente plaats op de Arsenal-shirts.

  De Engelse voetbalclub Arsenal heeft een sponsorovereenkomst afgesloten met Rwanda. "Visit Rwanda" prijkt vanaf volgend seizoen prominent op de mouwen van de Londense club. Afrikakenner Peter Verlinden heeft zijn bedenkingen bij de deal.

  19e armste land ter wereld

  Het Centraal-Afrikaanse land Rwanda, met president Paul Kagame (foto) op kop, ligt al jaren onder vuur. Heel wat mensenrechtenorganisaties hebben kritiek op de manier waarop Kagame het land leidt.

  Iets waar ze bij Arsenal niet meteen van wakker liggen. Vanaf volgend seizoen prijkt de slogan "Visit Rwanda" prominent op de shirts van de Londense club.

  Vinai Venkatesham, commercieel directeur van Arsenal, legt uit. "Het shirt van Arsenal wordt elke dag 35 miljoen keer bekeken in de hele wereld. De club is één van de meest bekeken teams ter wereld. Deze samenwerking ondersteunt de Rwandese ambitie om zijn toeristische sector verder uit te bouwen."

  "Het land is de afgelopen jaren enorm getransformeerd en de enorme aanhang van Arsenal zal Rwanda op een nieuwe en dynamische manier in de hoofden van de mensen brengen. We hopen het land te kunnen helpen om een toonaangevende toeristische bestemming te worden."

  Hoeveel Rwanda, op dit moment het 19e armste land ter wereld volgens de Wereldbank, betaalt voor de deal, is niet geweten.

  Verlinden: "Ben verwonderd dat ze zoveel geld willen betalen"

  Afrikakenner Peter Verlinden heeft zijn bedenkingen bij de deal. "Rwanda heeft de afgelopen tien jaar een keuze gemaakt voor absoluut luxetoerisme. Het was en is eigenlijk nog altijd één van de armste landen ter wereld, maar het is een land dat grote ambities heeft onder het uitgesproken dictatoriaal regime van Kagame."

  "Dat is de link met een club als Arsenal, een Britse club. Rwanda kan zo veel (rijke) Europeanen bereiken. RwandAir vliegt ook op Londen, maar is wel al jaren verlieslatend. Door naambekendheid in het buitenland willen ze dat graag veranderen."

  Valt er eigenlijk iets te beleven in Rwanda? "De berggorilla's zijn de bekendste "attractie" in het Drielandenpunt rond Rwanda, Congo, Oeganda. Er zijn er nog 800 in de wereld en die zitten allemaal daar. Als je die in Congo wil bezoeken, betaal je 250 dollar voor een toestemming. In Rwanda is dat sinds vorig jaar 1.500 dollar."

  "Heel weinig mensen kunnen zich dat veroorloven en dus ben je met een heel smal segment van de samenleving bezig. Het "trickle-down effect", waarbij het geld doorsijpelt naar de lokale bevolking, is dus ook zeer beperkt. Net dat is één van de grootste kritieken van de mensenrechtenorganisaties."

  "Dat het net Arsenal is, verwondert mij niet"

  "België betaalt ongeveer 40 miljoen euro per jaar aan Rwanda aan ontwikkelingssamenwerking", weet Verlinden. "We weten nog niet exact hoeveel de deal met Arsenal kost, maar we weten wel dat Emirates als hoofdsponsor 40 à 50 miljoen dollar per jaar betaalt."

  "Wellicht gaat het voor "Visit Rwanda" niet om zo'n bedrag, maar zelfs al is dat 20 miljoen per jaar, het blijft een vreemde vaststelling. Dat het net Arsenal is, verwondert mij niet. Kagame is fan van de Engelse club. Dat ze daar zoveel geld willen insteken, dat verwondert mij wel."