• home
 • video
 • pas verschenen

  Snelders: "Martinez vreest dat Nainggolan ongeleid projectiel zal zijn op de bank"

  Radja Nainggolan mist zijn tweede WK op rij.

  0 / 0
  Een WK zonder Radja Nainggolan: analist Eddy Snelders houdt er "een wrang gevoel" aan over. Maar dat verandert niets aan zijn standpunt: "De gouden generatie moet in Rusland tonen dat ze goud waard is en in de buurt van de prijzen komen."

  "Laat ons hopen dat het scenario-Lombaerts zich niet herhaalt"

  "Ik moet eerlijk toegeven dat ik verrast ben dat Nainggolan niet meegaat naar het WK", vertelde analist Eddy Snelders op Radio 1. "We weten allemaal dat het sportief gezien iemand is waar je op kan rekenen. Anderzijds zijn er al dikwijls verhalen geweest dat er vooral naast het veld problemen zouden zijn met Radja."

  "Martinez heeft de overweging gemaakt en gedacht: "Ik neem hem mee als invaller en dan kan ik er misschien toch niet 100 procent op rekenen, want ik vrees dat Radja een ongeleid projectiel is naast het veld". Ik denk dat dat de reden is waarom hij hem niet heeft meegenomen."

  "Ik hoop nu wel dat het geen scenario wordt zoals twee jaar geleden met Marc Wilmots op het EK in Frankrijk. Die liet Lombaerts links liggen omdat hij genoeg verdedigers had en dan loopt het in de kwartfinales tegen Wales faliekant af omdat Lombaerts te vroegtijdig naar huis werd gestuurd."

  "Al bij al is het toch een wrang gevoel dat Martinez iemand die de halve finales van de Champions League heeft gespeeld, thuislaat omdat hij in de kleedkamers niet goed functioneert."

  "Karakter weegt zwaarder door dan voetbalkwaliteiten"

  Waarom heeft Nainggolan zo een moeilijke verstandhouding met de bondscoach? "Dat is te wijten aan het karakter van Nainggolan", verklaart Snelders. "Als hij een brave meegaande jongen zou zijn, was er geen probleem. Hij is een heel goede voetballer, dus daar ligt het probleem niet."

  "Maar we weten uit ervaring dat het vervelend is als iemand niet altijd de opdrachten uitvoert van de trainer. Dan denkt de bondscoach: "Wat kan ik hem nog bijdragen op het veld en zal hij me niet te veel bezorgen op de bank?"."

  "Dat zal zwaarder doorwegen bij Martinez dan dat Nainggolan een goede voetballer is."

  "Defensie is een pijnpunt, voorin hebben er veel jongens weinig gespeeld"

  Wat zijn de andere hete hangijzers voor bondscoach Roberto Martinez? "Hij zal vooral in de verdediging wat gesleuteld hebben. Door de vele blessures is dat een pijnpunt. Welke jongens zijn in geval van nood bekwaam om een oplossing te vinden? Ciman, Boyata, Jordan Lukaku, Foket, Kabasele... Wie zal meegaan als back-up voor het vaste viertal achterin?"

  "Op het middenveld staat er dan weer een vraagteken bij Dendoncker. Ik veronderstel dat hij ondanks zijn mindere seizoen zeker en vast zal meegaan. Hij is een goede voetballer en je kan hem op verschillende plaatsen gebruiken."

  "En wat gaan we voorin doen met de jongens die zo weinig gespeeld hebben: Chadli, Tielemans, Origi, Mirallas...? Vroeger deden ze vaker mee, maar hoever staan ze nu met hun conditie? Zijn ze bekwaam genoeg om hun job te doen op het hoogste niveau?"

  "Er zal misschien een speler bijkomen die zich de laatste maanden heeft gemanifesteerd, zoals Junior Edmilson. Maar Martinez zal toch vooral Rode Duivels selecteren waarmee hij het gewend is om te spelen."

  "Tijd voor de gouden generatie om het verschil te maken"

  "We krijgen een kern met veel vraagtekens en het is de taak van Martinez om die jongens op korte tijd klaar te stomen. Vier jaar geleden waren de Rode Duivels nog jong en misten ze ervaring in Brazilië. Twee jaar geleden volgde een grote ontgoocheling, maar in Rusland moet het er volledig óp zijn."

  "De gouden generatie biedt kwaliteit in clubverband, maar bij de nationale ploeg hebben ze nog nooit iets gebracht. Ze hebben zich wel gemakkelijk gekwalificeerd, maar er waren veel verkapte vriendenmatchen bij. Tegen topploegen kunnen we nog niet zeggen dat we gepresteerd hebben. En een gouden generatie is pas goud waard als ze in de buurt komen van prijzen."

  "Bij een kwartfinale in Rusland kan je spreken van een goede generatie, maar nog geen gouden generatie. De eerste twee groepswedstrijden zijn inloopwedstrijden. Dan krijg je normaal gezien Polen of Colombia in de achtste finales en Duitsland of Brazilië in de kwartfinales. Als je dicht wil eindigen, moet je toch eens een topper kunnen uitschakelen."

  "De gouden generatie heeft nu voldoende ervaring, dus nu moeten ze het eens het verschil maken. Het moet minimaal kwartfinale zijn, maar laat ons hopen dat het toch een halve finale wordt. Dan hebben ze gebracht wat we verwachten."