• home
 • video
 • pas verschenen

  "Het grote voordeel van deze beslissing en timing is de duidelijkheid"

  Peter Vandenbempt: "Martinez ligt heel goed bij de spelers."

  Roberto Martinez zwaait ook de komende twee jaar de plak bij de Rode Duivels. "De Spanjaard wilde hier gewoon graag verder werken", zegt voetbalcommentator Peter Vandenbempt.

  Ik vind het geen groot risico

  Het nieuws dat Roberto Martinez bondscoach blijft en dat dat nog voor het WK bekendgemaakt wordt, is niet helemaal een verrassing. Ik weet wel dat de KBVB altijd gezegd heeft dat er pas na Rusland met Martinez gesproken zou worden, maar insiders wisten dat dat een soort rookgordijn was om in alle rust te kunnen onderhandelen. Die onderhandelingen liepen al een tijdje.

   

  Of de KBVB een risico neemt als het in Rusland niet goed afloopt? Ik vind het geen groot risico, eerlijk gezegd. Je kunt nu zeggen: er is een nieuw contract. Zonder clausules van deze of gene kant, heb ik gelezen. Dus als het fout loopt, zou dat een probleem kunnen zijn.

   

  Er zijn verschillende manieren waarop het verkeerd kan lopen. België kan uitgeschakeld worden in de 1/8e finales, maar een geweldige wedstrijd gespeeld hebben, zoals in 1994. Dan is er nog altijd een goeie basis om door te gaan.

   

  Het kan ook zijn dat de resultaten op het WK tegenvallen én er bij wijze van spreken een opstand uitbreekt. Dan heb je inderdaad een probleem. Maar ik denk toch dat de verstandhouding tussen Martinez enerzijds en de KBVB anderzijds goed genoeg is om dan als grote mensen in onderling overleg uit elkaar te gaan. Ik denk dus niet dat dat een groot probleem is.

  Het grote voordeel van deze timing is de duidelijkheid

  Het voordeel van deze beslissing en de timing om die beslissing bekend te maken is de duidelijkheid. Iedereen weet nu waar hij aan toe is. Anders gaan we de komende 1,5 maand op elke persconferentie aan de bondscoach vragen hoe het nu zit met zijn contract.

   

  De spelers liggen - voor alle duidelijkheid - niet wakker van wie precies bondscoach is, maar weten nu wel waar ze aan toe zijn, namelijk dat deze bondscoach ook de volgende campagne zal leiden.

   

  En het heeft natuurlijk ook het grote voordeel dat je niet eventueel in de zomer halsoverkop naar een bondscoach moet gaan zoeken, want als Martinez geweldig zou presteren en hij krijgt een geweldige aanbieding vanuit de Premier League, dan het kan zijn dat je na het WK zonder bondscoach zit. Terwijl veel coaches met standing en van niveau dan al een functie hebben...

  Martinez wilde gewoon graag voort

  Roberto Martinez heeft altijd gezegd dat hij na 2 jaar zou terugkeren naar de Premier League, omdat hij daar graag werkt en hij in België ver onder zijn voorwaarden werkt. Dat kan omdat hij een geweldige financiële rugzak meegekregen heeft na zijn ontslag bij Everton. Hij kan dus tegen een stootje, zal ik maar zeggen.

   

  Maar de voorbije maanden heeft Martinez aangegeven dat hij graag in België is. Zijn vrouw en dochter voelen zich hier ook goed. En Martinez heeft zich volop geëngageerd, veel meer overigens dan de vorige bondscoach die toch een Belg was.  

   

  Martinez wil op sportief vlak met deze generatie Rode Duivels verder werken en ook de overgang maken naar nieuwe, jonge jongens. Met andere woorden: hij wilde gewoon graag voort.

   

  En ik denk dat de realiteit ook wel is dat hij begrepen heeft dat de top van de Premier League op dit moment niet echt op hem zit te wachten. Dat zal ook wel meegespeeld hebben in zijn beslissing.

  Martinez ligt heel erg goed bij de spelers

  Voor zover ik weet ligt Martinez heel erg goed bij de spelers. Het is een verademing geweest na de vorige bondscoach. Vanaf het begin is gezegd dat er op tactiek gewerkt wordt en er een duidelijk wedstrijdplan is waarin spelers weten wat ze moeten doen wanneer ze de bal hebben. Dat heeft Romelu Lukaku al vaker gezegd. 

   

  De spelers houden ook van zijn communicatie die open en duidelijk is. Martinez heeft natuurlijk ook de ervaring van vele jaren top in de Premier League, dus zijn de spelers wat dat betreft zeer te spreken over hem.

   

  Maar nog een keer: je moet het belang dat spelers hechten aan wie nu precies de bondscoach is niet overschatten. Maar toch: ze voelen zich hier heel goed bij en ze hebben aangegeven dat ze met deze coach - wie weet - een prachtig resultaat kunnen behalen in Rusland.

   

  Al kan er op zo'n Wereldbeker vanalles gebeuren en kan het vreselijk fout lopen als je 3, 4 of 5 weken op elkaars lip zit. Maar okay, op dit moment zit het allemaal prima in elkaar.

  Volgende week zouden we wel eens meer kunnen weten over Preud'homme

  Michel Preud'homme wordt het dus niet. Aan hem was gezegd dat hij sowieso moest wachten tot na het WK en dat er dan pas een beslissing genomen zou worden. Toen heeft hij gezegd: okay, ik word geen bondscoach en ik sta open voor een eventuele aanbieding van Standard.

   

  Ik zou nu durven te denken dat het best zou kunnen dat we volgende week weten - Standard-voorzitter Bruno Venanzi heeft het ook aangekondigd - waar Michel Preud'homme volgend seizoen aan de slag gaat. En dat zou toch wel eens in Luik kunnen zijn. 

  Peter Vandenbempt