• home
 • video
 • pas verschenen

  Verheyen analyseert Atletico: "Het viermansmiddenveld staat in een diagonaal"

  De "diagonaal" van Atletico laat toe uit te stappen zonder gaten te laten vallen.

  Je bent voor- of tegenstander, maar de aanpak van Diege Simeone bij Atletico Madrid heeft alweer succes opgeleverd. Atletico won woensdag de Europa League. Bij wijze van afscheidscadeau aan Sporza gaf Gert Verheyen een verhelderende inkijk in het tactisch plan van "Los Colchoneros".

  Bekijk de analyse van Verheyen of lees ze onder de video

  "Knap, hoe ze constant naar elkaar kijken"

  Al voor de finale liet Gert Verheyen verstaan dat hij fan is van de tactische aanpak van Atletico Madrid. "Ik begrijp de weerstand van mensen die zeggen dat Atletico negatief voetbal speelt of te veel verdedigt, maar Atletico heeft veel verschillende gedaantes."

  "Het is een ploeg die plots wel hoog druk kan zetten of uit de kleedkamer kan komen en vol gas kan gaan voor een kwartier. De kracht en synergie tussen trainer, spelers en publiek zie je maar in weinig clubs. Dat vind ik zo knap aan Atletico", zei Verheyen.

  Hij zette zijn woorden kracht bij tijdens de rust met een glashelder inkijk in de defensieve samenwerking tussen de spelers. "Je kan wel zeggen dat Atletico goed kan verdedigen, maar dat is duidelijk geen individueel werk."

  "Het viermansmiddenveld staat in een diagonaal ten opzichte van elkaar in de richting van de bal. Je ziet dat de middenvelders altijd met elkaar bezig zijn. Ze kijken naar elkaar om in dezelfde lijn te blijven. Als er eentje uit de lijn komt, wordt dat snel hersteld en de rest past zich aan aan de positie van de voorste speler."

  "Van daaruit zet Atletico druk naar voren met als principe dat elke speler man op man kan verdedigen. Vanuit die diagonaal gaat iedereen door naar zijn eigen tegenstander."

  "Vanuit een laag blok kon Atletico toch druk zetten bij openingsgoal"

  Dat Atletico op die manier op voorsprong kwam, is voor Gert Verheyen geen toeval. "Marseille begon goed, maar dan moet je ook scoren. Dat deden ze niet en tegen Atletico mag je dan geen fouten maken. Uiteindelijk maakte Marseille zelfs een grove fout en zo leidde de aanpak van Atletico tot de openingsgoal."

  "Vanuit een laag blok kon Atletico toch al druk zetten op de zestienmeter van Marseille. Daardoor gaat Marseille in de fout en scoort Atletico. Dan kan je zeggen dat het een verdedigende aanpak is, maar op het moment dat de tegenstander in de fout gaat, wordt dat meteen hoge pressing."

  "Dat is flexibel zijn en je aanpassen aan de situatie. Dat is knap gedaan door in ploeg te verdedigen en naar mekaar te kijken
  En dat altijd overeind te houden, in welke situatie dan ook."