• home
 • video
 • pas verschenen

  Gerets: "Club op 1 en Standard op 2: dat zou top zijn"

  Eric Gerets bij de vijver waar hij graag mag vissen.

  Sportweekend ging op audiëntie bij Eric Gerets (63). De Leeuw werd 20 jaar geleden kampioen met Club Brugge. "Ik gun het hen", zegt Gerets, die ook hoge verwachtingen heeft voor de Rode Duivels op het WK.

  "Club moet nog één keer verliezen tegen Standard"

  20 jaar geleden loodste Eric Gerets Club Brugge naar de landstitel. Club ligt ook dit seizoen op titelkoers. "Ik gun het de trainer en de ploeg", vertelt Gerets over de club waar hij tussen 1997 en 1999 trainer was.

  "Ze moeten nog één keer verliezen tegen Standard en dat is het voor mij goed. Club op 1 en Standard op 2: dat zou top zijn. Ik ben een Standard-supporter in hart en nieren."

  "De trainer Eric Gerets is verleden tijd, maar ik volg het zeker nog. Ik geniet op de tribunes, wat het resultaat ook is. Als Standard wint, dan ben ik blij. Als we verliezen, dan zeg ik: volgende keer beter."

  "WK is totale mislukking als deze groep halve finales niet haalt"

  Als trainer verzamelde Eric Gerets titels bij onder meer Lierse, Club Brugge en PSV. Maar een hoofdstuk als bondscoach bij de Rode Duivels is er nooit gekomen.

  "Of ik dat betreur? Achteraf gezien mag je nooit spijt hebben van je beslissingen. Je kunt een potje zitten janken omdat het niet is doorgegaan, maar daar schiet je niets mee op."

  Wat verwacht Gerets van de huidige generatie? "Ik verwacht dat ze beter doen dan onze 4e plaats in 1986. Dan staan ze in de finale", lacht Gerets.

  "In 1986 verwachtte niemand van onze groep dat we de halve finales zouden spelen. Dat was ons voordeel. Het nadeel van deze generatie is dat het WK een totale mislukking is als ze de halve finales niet halen. Dat is de druk waar die jongens mee moeten leven."

  "Nu mag trainer geen pintje meer drinken met zijn groep"

  Drie jaar geleden hield Eric Gerets het trainersbestaan voor bekeken. Hoe heeft hij die post zien evolueren?

  "Dat alles nu uitvergroot wordt maakt het moeilijker. Ik vond het heerlijk dat je 20 jaar geleden nog een bepaalde vrijheid had. Die is er nu duidelijk niet meer. Maar mocht ik nu nog trainer zijn, dan zou ik me ook aanpassen."

  "Wat mijn kracht als trainer was? De ploeg was voor mij het belangrijkste. Ik heb hen ook altijd beschermd voor de buitenwereld. Ik was streng, open en dronk af en toe een pintje met hen. Nu is dat blijkbaar onmogelijk voor een trainer." 

  Sportweekend zocht Eric Gerets op: