• home
 • video
 • pas verschenen

  Joos: "In Napels staan 20 titels voor Juve gelijk aan 1 titel voor Napoli"

  Wie wordt kampioen: Buffon of Mertens?

  Napoli heeft de titelstrijd in Italië opnieuw vurig leven ingeblazen. Voor het eerst in zeven seizoenen is de titel in gevaar voor Juventus. "Als Napoli nog punten laat liggen, is het volgens mij voorbij. Maar op de vleugels van het enthousiasme moet het kunnen", zegt Sporza-voetbalcommentator en Italië-kenner Filip Joos.

  "Titel voor Napoli zou de overwinning van een filosofie zijn"

  Een buffelstoot in de 90e minuut van Kalidou Koulibaly (ex-Genk) deed voetbalminnend Italië opleven afgelopen weekend. De spanning in het titelgevecht is helemaal terug nu de voorsprong van Juventus op Napoli nog maar 1 punt bedraagt.

  "Juventus is een ploeg die het in dat soort belangrijke matchen toch meestal naar zich toetrekt", zegt Filip Joos. "De match tegen Napoli leek op de match in de Champions League tegen Tottenham. Toen kreeg Juve naar mijn gevoel te veel lof."

  "Ook tegen Napoli werd Juve weggespeeld. Ze dachten enkel aan verdedigen. Dat doet trainer Allegri toch net iets te veel en wordt hem door veel Juve-fans verweten. Anderzijds wordt er altijd gelachen met Napoli-coach Sarri, de idealist. Idealisten kunnen niet winnen in het voetbal zogezegd, maar nu is hij er toch dichtbij."

  "Napoli is een opwindende ploeg. Er staan twee dwergen vooraan (Mertens en Insigne). Van Callejon weet je wat hij zal doen, maar toch lukt het. In de defensie speelt Koulibaly fantastisch en doelman Reina is de vaderfiguur, die niet in de top 15 van beste doelmannen staat."

  "Dries Mertens scoort al een tijdje niet meer, maar Sarri blijft hem wel in de basis zetten. Ook tegen de beren van Juventus koos hij niet voor Milik. Een titel voor Napoli zou echt de overwinning van een filosofie zijn. Daar herken je een grote trainer aan."

  "Juve geen kampioen? Veel Italianen zouden zeggen dat het is omdat de VAR bestaat"

  Als beide ploegen met evenveel punten eindigen, weegt het doelsaldo door. Juventus heeft daarin een bonus van 10 goals. Maar Napoli heeft een makkelijker programma.

  "Vooral omdat Juve nog naar Inter en Roma moet, twee ploegen die strijden om de Champions League-tickets. Thuis wint Juventus wel. Napoli moet sowieso vier keer winnen. Als ze nog punten laten liggen, is het volgens mij voorbij. Maar op de vleugels van het enthousiasme moet het kunnen."

  "Het is moeilijk een voorspelling te doen. Napoli heeft het de laatste tijd vaak moeilijk gehad. Ook in eigen stadion. Maar stel dat Napoli kampioen wordt, dan zullen de naar schatting 50 miljoen Italianen die niet voor Juve zijn, zeggen dat het geen toeval is dat Juventus geen kampioen wordt in het eerste seizoen dat de video-ref bestaat."

  "Favoriet voor volgend seizoen is hoe dan ook Juventus"

  De overwinning van Napoli in Turijn afgelopen zondag zorgde al voor dolle taferelen in Napels. Wat als Napoli op het einde van de rit de eerste titel sinds 1990 mag vieren?

  "Dan wordt de stad afgebroken. In Rome zeggen ze dat 1 titel gelijk is aan 10 titels van een ploeg uit het noorden. In Napels staat 1 titel gelijk aan 20 titels."

  "Voor de Serie A zou het verfrissend zijn als Juventus eens niet kampioen wordt. Voor Juventus zou het een kantelmoment zijn. Buffon zal waarschijnlijk stoppen en ook Chiellini en Barzagli zouden daar over nadenken. Juve zal in de zomer wel uithalen op de transfermarkt. Zeker als ze geen kampioen worden. Voor Buffon wordt het uitkijken dat het niet het jaar te veel wordt waarin hij naast de prijzen pakt."

  "Napoli zie ik volgend jaar niet zomaar opnieuw meedoen voor de titel, maar hopelijk kunnen andere ploegen als Milan, Inter en Roma voor meer concurrentie zorgen. De favoriet voor volgend seizoen is hoe dan ook....Juventus."

  Filip Joos sprak ook in Extra Time over Juve-Napoli: