• home
 • video
 • pas verschenen

  "Sa Pinto moet weg, maar Venanzi bidt nog voor Preud'homme"

  Peter Vandenbempt laat zijn licht schijnen over speeldag 5 in Play-off I.

  Spektakel tussen Club Brugge en Standard en achtervolgers Anderlecht en AA Gent die dure punten laten liggen. Voer genoeg voor een analyse van Peter Vandenbempt. "Niets aan de hand voor Club Brugge, al verliest het beter niet van Racing Genk."

  De analyse van Peter Vandenbempt in een notendop:

  • Standard-voorzitter Venanzi heeft al lang beslist dat hij niet voort wil met Sa Pinto, maar wat als Preud'homme niet komt?
  • Club Brugge heeft zich goed hersteld van nederlagen tegen Gent en Anderlecht.
  • Marc Coucke en Herman Van Holsbeeck staan met getrokken messen tegenover elkaar.
  • Coucke is misschien niet verantwoordelijk voor de mislukte wintermercato Anderlecht, maar wel voor transferbeleid van Oostende, dat onderaan Play-off II bengelt.

  "Nog altijd niet duidelijk of Sa Pinto goede coach is"

  Standard wilde niet plooien tegen Club Brugge, een beetje naar het beeld van trainer Ricardo Sa Pinto. Het blijft in alle opzichten toch een geweldig figuur in ons voetbal, hoe je het ook draait of keert. Een trainer die altijd over zich doet spreken, ook na die wedstrijd van gisteren.

  Maar waar het het hele seizoen ging over zijn gedrag langs de lijn, zijn theater, zijn verbijsterende uitspraken na een wedstrijd, zijn aanvallen op de scheidsrechter, is dat nu toch vooral door zijn manier van coachen, zijn keuzes. We zijn er na al die maanden nog altijd niet uit of hij nu een goede trainer is. Of hij doordachte keuzes maakt of gewoon meeval heeft, dat laten we even in het midden.

  Die switch is in elk geval te laat gekomen voor Sa Pinto. Voorzitter Bruno Venanzi heeft vele maanden geleden al beslist dat hij met deze man niet meer voort wil volgend seizoen, precies omdat hij Standard toch een seizoen lang negatief in het nieuws heeft gebracht, zelfs op een moment dat de resultaten beter waren. 

  "Venanzi bidt elke dag voor telefoontje van Michel Preud'homme"

  Maar de resultaten nu - de beker gewonnen, 10 op 15, de best scorende ploeg in Play-off I, de manier waarop de spelers met de coach een front vormen en mentaal onverwoestbaar zijn - dat maakt het wegsturen van Sa Pinto straks toch net iets minder evident, al wacht Venanzi gewoon op het jawoord van zijn droomcoach Michel Preud'homme om die wissel ook officieel te maken.

  Preud'homme zelf wacht dan weer op de ontwikkelingen rond de toekomst van bondscoach Roberto Martinez bij de Rode Duivels. Daar willen ze toch ook niet te lang meer wachten om een antwoord te hebben en de knoop daar door te hakken. 

  Dan vraag ik me af: wat als Preud'homme straks voor de Rode Duivels kan kiezen en dat ook doet? Dan ontstaat er in Luik toch een vreemde, interessante situatie met een coach die het volste vertrouwen heeft van zijn spelers en meer en meer ook van de supporters en straks misschien vicekampioen wordt - dat kan zomaar dat Standard nog de voorrondes van de Champions League haalt - en ook nog een contract heeft, maar wel weet dat zijn voorzitter hem eigenlijk niet meer wil.

  Gaat Venanzi dan nog voor een derde coach opteren of gaat hij toch gewoon met Sa Pinto door? Ik denk dat hij elke dag bidt dat het verlossende telefoontje van Preud'homme komt.

  "Zonder Carcela en Edmilson wint Club met groot verschil"

  De teleurstelling bij Club Brugge na het gelijkspel tegen Standard was groot omdat ze zich in die wedstrijd al twee keer verheugd hadden en bij wijze van spreken een voorschot hadden genomen op een geplande en gedroomde kampioenenmatch over twee weken tegen Anderlecht. Dat was zo na een minuut of twintig.

  Club Brugge was overrompelend - 2-0 voor, 3-1 voor - en helemaal op het einde werd die voorsprong in de slotseconden uitgeveegd en dan was het een grote ontgoocheling.

  Dat was nochtans niet ergens voor nodig, want Club heeft zich deze week prima hersteld van die nederlagen tegen Gent en Anderlecht. Het heeft Standard voor de rust overklast, vond ik, met geweldig voetbal, veel kansen, doelpunten.

  Zonder die heerlijke klasse van Carcela en vooral Edmilson, toch de figuur van Play-off I, zou Club deze wedstrijd met groot verschil hebben gewonnen. Maar die twee doen natuurlijk wel mee en Standard is mentaal onverwoestbaar. Het is waar dat Club Brugge verdedigend grote fouten heeft gemaakt, maar die heeft Standard voor alle duidelijkheid ook gemaakt.

  "Voor de gemoedsrust verliest Club beter niet van Genk"

  Maar kijk, de situatie halfweg Play-off I is toch dat Club Brugge nu een punt meer voorsprong heeft op Anderlecht dan bij de start ervan, dat bepalende spelers als Vanaken, Vormer of Diaby, die even afwezig waren in die twee wedstrijden, weer in topvorm zijn, dat Club Brugge nog thuis voetbalt tegen Anderlecht en AA Gent.

  Ik zou dus zeggen: niets aan de hand. Al denk ik wel dat Club Brugge voor de gemoedsrust er minstens goed aan doet om bij Racing Genk, de ploeg in vorm, toch niet te verliezen.

  "Coucke en Van Holsbeeck staan tegenover elkaar met getrokken messen"

  Plaats twee is misschien in gevaar voor Anderlecht na de nederlaag tegen Genk. Marc Coucke heeft met een tweet nog eens duidelijk willen maken bij wie de verantwoordelijkheid ligt voor een eventueel mislopen van een tweede plaats of een eventueel mislopen van nog erger. 

  Zelfs voor een niet zo goede verstaander was die tweet duidelijk genoeg. Daarbij is het opmerkelijk dat Coucke geen felicitaties getweet heeft na de overwinning tegen Club Brugge of de overwinning op het veld van Charleroi, maar wel na de drie nederlagen. Ik neem aan dat het toeval is.

  We wisten al dat Marc Coucke de verantwoordelijkheid voor die mislukte wintertransferperiode in de schoenen van de vorige manager Herman Van Holsbeeck heeft geschoven, dat hij voet bij stuk houdt dat hij daarin niet is tussengekomen - anderen beweren het tegenovergestelde en zeggen dat ze het kunnen aantonen met bewijzen.

  Of we daar ooit de waarheid over zullen weten, dat weet ik niet. Maar het illustreert wel dat Coucke en Van Holsbeeck lijnrecht tegenover elkaar staan met getrokken messen en dat er straks een juridisch gevecht aankomt met veel geld als inzet.

  "Coucke is wel verantwoordelijk voor transferbeleid Oostende"

  Coucke zit nu nog in een comfortabele situatie dat hij volgens zijn eigen overtuiging geen verantwoordelijkheid draagt voor deze beperkte middelen, zoals hij dat noemt, waarmee Anderlecht moet strijden. Vanaf de volgende transferperiode in de zomer is dat natuurlijk wel het geval.

  En dat doet er mij ineens aan denken dat Marc Coucke en Luc Devroe wel verantwoordelijk zijn voor het transferbeleid in Oostende.

  Daar hebben ze toch fors geld uitgegeven om Play-off I te halen en als ik het goed heb, hebben ze vrij lang aan de staart van het klassement gehangen, zijn ze elfde geëindigd en hangen ze nu weer aan de staart van Play-off II en hebben ze nog niet gewonnen. 

  Ik veronderstel dat dat dan toch de schuld moet geweest zijn van de trainers, Vanderhaeghe en Custovic.

  Beluister hier de volledige analyse van Peter Vandenbempt:

  Peter Vandenbempt