• home
 • video
 • pas verschenen

  "VAR kan beter afgeschaft worden, want hij mag toch niks zeggen"

  Yves Vanderhaeghe gaf na Standard-Gent grif toe dat de thuisploeg verdiend gewonnen had, maar stelde zich wel openlijk vragen bij de rol van de videoref. "Die zit gewoon te kijken tot hij eens iets mag zeggen van de scheidsrechter en dat is fundamenteel verkeerd", vindt de coach van AA Gent.

  "Verdiende zege van Standard"

  AA Gent verloor met 1-0 op Standard door een late penalty waarover veel te doen was. "Zonder die onterechte strafschop hadden we de kans om hier op een diefje een punt te pakken. Dat was niet verdiend geweest, want Standard was scherper en verdiende wel te winnen", zegt Yves Vanderhaeghe.

  "Toch is er weer heel veel discussie en iedereen weet wel waarom. Het is jammer dat de scheidsrechter erin trapt. Er is zelfs geen contact. Ik dacht toch dat er voor een fout contact moet zijn. Maar ik herhaal: Standard heeft verdiend gewonnen."

  "VAR zit gewoon toe te kijken"

  Bij de penaltyfase was er geen tussenkomst van de VAR. "Die VAR kunnen ze beter afschaffen. Als je ziet wat het kost en wat het oplevert, dan kun je er beter een streep onder trekken", is Vanderhaeghe scherp.

  "De VAR mag gewoon niet ingrijpen. De scheidsrechter blijft de baas. Je hebt zo'n goed systeem waarmee je zoveel duidelijkheid kunt creëren en toch krijgen ze geen stem. Die jongens zitten daar als een schaduw toe te kijken tot ze van de scheidsrechter eens iets mogen zeggen. Dat klopt gewoon niet."

  Had Wim Smet naar de beelden moeten kijken bij de penaltyfase? "Misschien wel ja, want de VAR mocht niet ingrijpen. Dan is er iets fundamenteels verkeerd. Er zijn in Play-off I al verschillende discutabele situaties geweest waarin de VAR niks mocht zeggen. Dat is erg spijtig."