• home
 • video
 • pas verschenen

  De Coninck: "Misschien het beste wat we dit seizoen zagen in CL"

  Peter Vandenbempt en Wim De Coninck gaven gisteren commentaar voor Proximus TV op de spektakelpartij tussen Real Madrid en Juventus. "Het was topvoetbal", klinkt het.

  "Topvoetbal"

  "We keken niet erg uit naar de match, maar we hebben uiteindelijk zo meegeleefd dat we nog een beetje zitten te trillen", zegt Wim De Coninck een uurtje na de partij. "Het was onverwacht en toch was ervoor gewaarschuwd. De Spanjaarden hadden Barcelona zien spelen en verliezen. Het was een match met ongelooflijk veel emoties."

  "Het was een match waarin beide ploegen eigenlijk goed waren. Dar is toch anders dan bij vorige spektakelmatchen. Gisteren was Barcelona waardeloos en PSG vorig jaar ook", vindt Vandenbempt. "Het was topvoetbal", beaamt zijn co-commentator. "Zeker in de 1e helft werd er met open vizier gespeeld en elke aanval leidde bijna tot een kans. Juventus heeft laten zien dat het meer kan dan dat typische Italiaanse verdedigen. Het was een geweldig Juve, dat natuurlijk heel ontgoocheld afdruipt, maar de kwaliteit in de 1e helft was geweldig."

  "Na de 0-3 werd het nadenken en schaken. Dan begonnen de coaches bij te sturen en werd het aanvallen met de handrem op om toch geen vierde te slikken. Maar daarvoor was het misschien wel het beste dat we dit seizoen al gezien hebben in de Champions League."

  "Juve had moeten doorduwen voor 0-4"

  De commentatoren hadden ook veel lof voor Allegri, de coach van Juventus. "Hij heeft het heel goed gedaan", analyseert De Coninck. "De backs van Real Madrid, Marcelo en Carvajal, hadden heel veel moeite met hun verdedigend werk tegen Costa en Mandzukic. Ze kwamen aanvallend niet in het stuk voor, integendeel." 

  "Alex Sandro en De Sciglio kwamen wel door op de flanken. Zo moest Zidane ook met flanken gaan voetballen en bracht hij Asensio en Vazquez. Een bleke Bale werd het slachtoffer en Cristiano Ronaldo stond afgezonderd in de spits. Dat doet hij niet graag meer. Je had echt het gevoel dat Juventus die 0-4 zou kunnen scoren als het had doorgeduwd en niet gespeculeerd had op die verlengingen."

  "Ze hadden Navas misschien moeten blijven bestoken. Die twijfelde al nadat hij bij de 0-2 en zeker bij 0-3 in de fout was gegaan. Dat hebben ze toch een beetje nagelaten. Ook wel omdat ze moe waren. Wat Matuidi, Pjanic en Khedira op middenveld gedaan hebben, grenst aan het onwaarschijnlijke. Op het vlak van loopvermogen, infiltratie en balrecuperatie waren ze beter dan het middenveld van Real Madrid."

  "Buffon had mentale spel misschien kunnen winnen"

  De laatste 30 seconden van toegevoegde tijd bleken cruciaal, met een penalty en een rode kaart. Hoe vond De Coninck de wedstrijdleiding? "Het was een penalty. Oliver was geweldig. Hij deed zijn job. Hij is jonger dan Buffon en veel scheidsrechters zouden in het zelfde geval misschien geen rode kaart getrokken hebben. Ondanks die duw van Buffon in de rug. Buffon reageerde als een jonge gast."

  "Anderen hadden hem misschien geel gegeven en hem dan de kans gegeven om die penalty van Ronaldo te pakken. Dat zou pas een einde van zijn carrière geweest zijn. Nu is het een einde in mineur. Hij keepte een geweldige wedstrijd en redde een aantal gemaakte doelpunten. Hij had dat mentale spel tegenover Ronaldo misschien ook wel gewonnen. Stel je dat voor?"

  "Oliver ontneemt hem dat, maar hij heeft het zichzelf ook ontnomen. Het was een menselijke reactie van Buffon en je kan het hem niet verwijten, maar je kan het Oliver ook niet verwijten."

  "Real kruipt door het oog van de naald, maar het is nu misschien wel op weg naar een 3e opeenvolgende eindzege in de Champions League. En dat heeft Real ook nodig. Als het niet lukt, is het seizoen niet geslaagd."