• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Charleroi is echte aanwinst voor onze competitie"

  0 / 0
  Peter Vandenbempt laat zijn licht schijnen over de clubs in Play-off I. In het tweede deel van zijn vooruitblik gaat hij dieper in op Charleroi. "Het zou voor hen toch een tegenvaller zijn als ze nu ondermaats presteren in de play-offs", klinkt het.

  Nieuwe situatie voor Charleroi

  Charleroi heeft een vrije val meegemaakt. Ze hebben de competitie afgesloten met 8 wedstrijden zonder zege, al is 6 keer gelijkspelen in se ook niet zo slecht.

  Maar Charleroi stapt wel in Play-off I in een voor hen totaal nieuwe situatie. De voorbije jaren was het knokken om in PO I te geraken. Toen was het een prestatie om erbij te zijn. Nu verwachten we al van in november dat Charleroi er zal bij zijn.

  Play-off I is vanzelfsprekend dit seizoen. Er wordt nu meer verwacht. Het zal een kolossale ontgoocheling zijn als ze geen Europees voetbal halen. Dat is toch een andere situatie voor de club, voor de spelers en voor de coach.

  Spelers moeten 100% engagement tonen

  In de reguliere competitie heeft Charleroi 16 punten behaald tegen de ploegen uit Play-off I, dat is evenveel als Club Brugge. Dat is goed. Maar de voorbije weken zit de mot er onmiskenbaar in. Ze hebben een oefenwedstrijd op Eupen flink verloren, dat heeft er toch ingehakt, las ik in de Franstalige kranten. Mazzu sprak over een gebrek aan mentaliteit. Dat was een slecht teken.

  Charleroi heeft een paar individuele kwaliteiten, maar de grote kracht is hun collectiviteit en grinta. De defensieve stabiliteit en onverzettelijkheid. Daarvoor moeten ze dan wel 100 procent engagement tonen en dat was de voorbije weken blijkbaar toch wel wat minder. Als Charleroi dat inlevert, zet het natuurlijk 3 stappen achteruit.

  Ze spelen nu tegen Standard en tegen Anderlecht. Als je daar ook nog eens 0 op 6 haalt, dan vrees ik dat Charleroi helemaal zal afglijden in deze play-offs. Het omgekeerde is ook waar, maar op dit moment zou ik mijn geld toch veeleer inzetten op het eerste scenario.

  Charleroi is een echte aanwinst

  Ik bekijk Charleroi wel als een echte aanwinst voor onze competitie. Daar zit heel veel volk en er is altijd ambiance. Het is een ploeg die kwaliteit gebracht heeft.

  Ze kunnen soms ongelooflijk lelijk en defensief voetbal spelen, maar ze hebben wel veel meer dan dat. Ze hebben bij momenten ook heel erg goed gevoetbald. Met Benavente, Rezaei en Hendrickx – een ontdekking in onze competitie – hebben ze toch aantrekkelijke spelers. Een aantrekkelijke club voor de betere subtop van ons voetbal in een regio waar we dat nog niet hadden.

  Charleroi is toch jarenlang een beetje het lelijke eendje geweest door het gedrag van Abbas Bayat, maar Mehdi Bayat heeft het veel beter gedaan.

  Nood aan een trofee

  Charleroi is een stabiele club, maar ze hebben wel een keer nood aan een trofee. Dat zeggen ze zelf ook. Je wilt die constante groei ook een keer weerspiegeld zien op je erelijst, zoals dat met Gent, Genk of Zulte Waregem het geval geweest is.

  Dat is het enige wat Charleroi nog mist. Een bewijs om te kunnen zeggen: wij horen erbij. Voor een club als Charleroi is een beker natuurlijk wel genoeg. Kampioen spelen is een ander paar mouwen. Gent en Genk, dat is toch uitzonderlijk. Het zijn toch vooral de grote clubs die de landstitels verdelen. Er is nog altijd een gigantisch verschil in budget tussen pakweg AA Gent en Charleroi.

  Sterk dat Charleroi in subtop kon blijven

  De play-offs worden voor coach Felice Mazzu ook heel erg belangrijk. Ik denk dat hij incontournable is bij Charleroi. Het is voor hem een beetje ongelukkig dat hij tijdens de winterstop een fors opgewaardeerd contract getekend heeft en dat het uitgerekend vanaf dan een beetje moeilijker gegaan is.

  Maar hij blijft natuurlijk de man die het daar voor mekaar gekregen heeft, samen met Mehdi Bayat. In Charleroi is er een ongelooflijk spelersverloop geweest de voorbije jaren. Het is heel erg sterk dat ze ondanks dat verloop hun positie in de subtop hebben kunnen behouden.

  Nu ze tijdens de winterstop niemand zijn kwijtgeraakt en die stap vooruit gezet hebben, zou het toch een tegenvaller zijn mocht Charleroi nu ondermaats presteren in de play-offs.