• home
 • video
 • pas verschenen

  Welke Rode Duivels moeten zich nog bewijzen? "Nainggolan kan je niet thuislaten"

  Er lijken nog 10 veldspelers in aanmerking te komen voor 5 plaatsen.

  Nog twee oefeninterlands scheiden Roberto Martinez van het moment waarop hij een definitieve WK-selectie moet bekendmaken. Welke spelers liggen nog in de weegschaal en wie kan op twee oren slapen? Frank Raes wikt en weegt de kansen.

  Het A-lijstje: 16 namen + Nainggolan

  Zonder rekening te houden met bijkomende blessures lijkt ongeveer 70 procent van de selectie van Roberto Martinez vast te liggen. 16 namen zijn nagenoeg zeker van een ticket richting Rusland: Thibaut Courtois, Simon Mignolet / Toby Alderweireld, Vincent Kompany, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen, Thomas Meunier/ Kevin De Bruyne, Mousa Dembélé, Marouane Fellaini, Axel Witsel / Michy Batshuayi, Romelu Lukaku, Eden Hazard, Dries Mertens en Yannick Carrasco.

  Het is een publiek geheim dat de relatie tussen Radja Nainggolan en Roberto Martinez om disciplinaire en tactische redenen niet optimaal is. Een selectie voor "Ninja" is daarom geen zekerheid en de komende interlands zullen waarschijnlijk weinig invloed hebben.

  "Maar Nainggolan kan je niet thuislaten", zegt Frank Raes. "Hij speelt bijzonder goed in de Serie A en tegen de populariteit van Nainggolan bij het volk en de spelers kan de bondscoach niet op. Dat weet Martinez ook wel. De Bruyne bijvoorbeeld heeft letterlijk gezegd dat hij Nainggolan altijd zou meenemen. Marc Wilmots heeft het thuislaten van Nainggolan ook over zich heen gekregen na het vorige WK."

  Foket, Kabasele, Mirallas, Defour, Januzaj, Depoitre moeten zich zorgen maken

  Bondscoach Roberto Martinez heeft al een aantal keer benadrukt dat hij geen witte konijnen uit zijn hoed zal toveren. De kanshebbers voor de overgebleven zes plaatsen zijn dus te zoeken bij spelers die al eerder werden opgeroepen.

  "De namen van Thomas Foket, Christian Kabasele, Kevin Mirallas, Steven Defour, Adnan Januzaj en Laurent Depoitre kunnen we om uiteenlopende redenen schrappen", zegt Frank Raes.

  "Voor het plaatsje van derde doelman is de keuze tussen Matz Sels of Koen Casteels moeilijk, maar eigenlijk is het ook de minst belangrijke knoop om door te hakken. De kans dat de derde doelman in actie komt is heel klein", zegt Frank Raes. "Martinez zal kiezen voor wie het minste wrijving veroorzaakt."

  10 veldspelers liggen in de weegschaal

  De hardnekkigste knopen om te ontwarren liggen achteraan. Vooral omdat niemand weet hoelang spelers als Kompany of Vermaelen inzetbaar zullen zijn. Volgens Frank Raes zal de bondscoach kiezen tussen Laurent Ciman, Leander Dendoncker, Jordan Lukaku en Dedryck Boyata.

  "Ciman gaat volgens mij zeker mee. Hij ligt goed in de groep, heeft ervaring en is er altijd bij geweest. Dendoncker had deze keer eigenlijk niet geselecteerd mogen worden op basis van zijn zwakke prestaties. De komende oefenmatchen en het competitieslot kunnen nog roet in zijn eten gooien, maar dat hij er nu nog bij is, zegt iets."

  "Ook Boyata is zeker een kanshebber. Martinez vertrouwt hem duidelijk. Jordan Lukaku is dan weer een type zoals er geen andere zijn in de selectie. Er was de laatste tijd kritiek dat de vleugelbacks te weinig verdedigden. Onder meer van De Bruyne en Courtois. Limbombe is hetzelfde type als Carrasco. Dan is er geen defensiever alternatief. Jordan Lukaku is dat wel. Bovendien houdt Martinez zo zijn broer tevreden."

  Op het middenveld moet de komende weken op de prestaties van vier spelers gelet worden: Youri Tielemans, Thorgan Hazard, Nacer Chadli en Anthony Limbombe. "De kansen van Limbombe hangen af van eventuele blessures", zegt Raes. "Chadli zou er altijd bij zijn geweest, maar hij is gewoon niet fit. Dan kan hij toch niet mee naar Rusland?"

  "Tielemans heeft meer kans mee te mogen, ook al speelt hij niet veel in Monaco. Hij zal fris zijn en is een chouchou van de bondscoach. Martinez beschouwt zichzelf een beetje als de ontdekker van Tielemans bij de Rode Duivels. Die laat hij niet vallen. Thorgan Hazard heeft ook veel kans. Hij speelt wel en heeft het extra voordeel dat Eden een factor is in de beslissing van de bondscoach."

  In de aanval zullen Divock Origi en Christian Benteke nog moeten bewijzen dat ze een selectie verdienen. "Voor Benteke ziet het er het beste uit. Mocht er iets met Lukaku gebeuren is hij de enige met min of meer hetzelfde profiel. Origi is een prachtige voetballer, maar ik zie hem toch afvallen omdat ik niet denk dat hij bij Wolfsburg veel beter zal gaan presteren."