• home
 • video
 • pas verschenen

  KVM-voorzitter: "Wij hebben opdracht tegenover Belgische voetbalfan"

  "In het voetbal worden geen cadeaus meer gegeven."

  KV Mechelen gooit zondag zijn laatste troeven op tafel in de degradatiestrijd. Voorzitter Johan Timmermans gelooft rotsvast in een goeie afloop. "De ploeg staat er en heeft weer een gezonde dosis grinta. Ik ga ervan uit dat we in 1A blijven", zegt Timmermans.

  "De ploeg staat er weer"

  KV Mechelen krijgt op de slotdag in een uitverkocht Achter De Kazerne Waasland-Beveren over de vloer. Hoe kijkt het bestuur naar die wedstrijd van alles-of-niks?

  "Met evenveel spanning als de supporters", zegt voorzitter Johan Timmermans. "Hier zijn we al maanden mee bezig. Sinds december gaat het niet goed en zijn we weggezakt naar de onderste regionen van 1A."

  "We hebben het ontslag van trainer Jankovic gehad en de aanstelling van de tandem Van Wijk-Vanderbiest. Dat duo heeft een ander soort voetbal op de mat gebracht. Met resultaten. Nog te weinig resultaten, maar dat kun je deze trainers niet verwijten."

  "De ploeg staat er en heeft weer een gezonde dosis grinta. We denken dat we er zondag in moeten kunnen slagen om het orgelpunt te zetten."

  "Geen cadeaus in hedendaags voetbal"

  Eupen, dat de rode lantaarn met zich meezeult en dus over de slechtste papieren beschikt, ontvangt Moeskroen. De voorbije weken is hier en daar gefluisterd dat de "Waalse" ploegen elkaar wel eens een pleziertje zouden kunnen doen.

  Timmermans: "In het voetbal worden tegenwoordig geen cadeaus meer gegeven. Beide duels, dat van Eupen en dat van KV, zullen op het scherp van de snee zijn. We zullen ons dubbel moeten plooien om Waasland-Beveren opzij te zetten en liefst met zoveel mogelijk doelpunten. De ploeg zal scherp moeten zijn, maar ze heeft de voorbije weken al bewezen dat ze scherp kán zijn."

  "Heeft u een dag of 2, 3 ?"

  Over hoe KV Mechelen in deze penibele situatie verzeild geraakt is, zijn intussen al boeken volgeschreven. Timmermans: "Ik heb nog eens alle media geraadpleegd en voor het seizoen werd KV nergens genoemd als kandidaat-degradant, ook niet bij de analisten die heel veel van voetbal kennen."

  "Hoe is het zo ver kunnen komen? Heeft u een dag of 2, 3? Het is heel onrustig geweest, met enkele trainersontslagen, spelers die er niet waren in de voorbereiding en geblesseerd waren... Dat sleur je een heel seizoen met je mee."

  "Wellicht hebben we zelf ook een paar verkeerde beslissingen genomen. Zo was het misschien niet de beste keuze om trainer Jankovic weer binnen te halen. Maar hij kende het huis en haalde 10 op 15. Pas daarna is het verder bergaf gegaan. Achteraf is het altijd makkelijk om te zeggen waar het verkeerd gelopen is."

  "Na het seizoen zullen we alles evalueren en dan zullen we daar onze conclusies uit trekken. Maar nu alle focus op zondag: de laatste weken zien we het KV Mechelen dat de supporters graag zien en dat resultaten kan neerzetten."

  "Wij hebben een opdracht"

  De degradatie zou een drama zijn voor KVM. "1B betekent een verlies van ettelijke miljoenen: tv-geld, commercieel, spelers die willen vertrekken etc. Anderzijds hebben we het geluk dat we aandeelhouders hebben die vooruit willen met de club", zegt Timmermans.

  "Hoe dan ook, welk scenario ook: de oude hoofdtribune gaat in april tegen de vlakte en er komt een nieuwe. Sceptici zullen zeggen: dan heb je het mooiste stadion in 1B. Het zij dan zo, dan is het aan ons om zo snel mogelijk weer in 1A te geraken. Maar voor alle duidelijkheid: ik ga ervan uit dat we in 1A blijven."

  Met Lierse, Westerlo en OHL verloor de regio rond Mechelen de afgelopen jaren al 3 eersteklassers. "Een drama voor de streek is dat. Daarom: wij hebben een opdracht tegenover de Mechelaars en de supporters van het Belgische voetbal, zodat het kwaad niet verder geschiedt."

  "Er zijn veel mensen die al naar Schepenheuvel geweest zijn of nog zullen gaan. De supporters doen heel veel, als voorzitter kan ik alleen maar geloven in de groep en het vertrouwen uitspreken in de spelers."

  Het interview met Johan Timmermans: