• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Genk in POI is geen prestatie en wie zijn zenuwen de baas blijft, zakt niet"

  Peter Vandenbempt legt uit wat we moeten meenemen van speeldag 29.

  Met acht matchen in de Jupiler Pro League op hetzelfde moment kwamen voetballiefhebbers gisteren ogen en oren tekort. Wat is er al beslist en wat staat er volgende week nog op het spel? Peter Vandenbempt zet alles nog eens op een rijtje.

  "Voor een ploeg als Genk is Play-off I halen eigenlijk geen prestatie"

  Racing Genk is na gisteren zo goed als 100 procent zeker van een plaats in Play-off I én het speelt ook nog de bekerfinale. Een succes? “Ik vraag me af of ze heel erg blij zijn bij Genk of heel erg opgelucht met die plaats in de top 6."

  "Ook als we het bekerparcours van Genk bekijken, mag je toch zeggen dat ze wel eens meeval hebben gehad onderweg, bijvoorbeeld tegen Waasland-Beveren, waar die bal in de modder bleef steken, of tegen KV Kortrijk."

  "Clement heeft het wel uitstekend gedaan. Het was een moeilijke start, maar na die thuisnederlaag tegen Anderlecht, heeft Genk vijf keer gewonnen en twee keer gelijkgespeeld, goed voor 17 op 21."

  "De organisatie is uitstekend en het voetbal sluit weer beter aan bij de waarden die Genk graag ziet op het veld: collectiviteit, solidariteit en vechtlust. Clement heeft ook spelers als Pozuelo en Malinovski weten te raken. Die zijn weer boven water gekomen nadat ze het in het begin van het seizoen toch zwaar hadden laten afweten."

  "Maar de ambitie voor het seizoen bij Genk was de top drie en misschien droomden ze zelfs stiekem van de titel. Genk staat nu op 20 punten van Club Brugge en heeft tot gisteren voor POI moeten knokken. Dan is het toch eigenlijk niet goed genoeg. Zeker voor een club met deze mogelijkheden, dit budget en deze spelers."

  "Op zich is het voor een ploeg als Genk of Standard geen prestatie dat je Play-off I haalt. Dat is een prestatie voor ploegen als KV Kortrijk, Zulte Waregem of Waasland-Beveren."

  "Standard heeft een voordeel, maar ook KV Kortrijk is niet uitgeteld voor top 6"

  Voor de laatste plaats in de top 6 zijn er nog drie kandidaten: Standard, Antwerp en Kortrijk. Wie heeft de beste papieren? “Na gisteren denk je Standard. Ze zitten toch een beetje in de flow. Ze hebben 12 punten gepakt in 6 wedstrijden zonder nederlaag. Ze hebben ook vaak gescoord de voorbije weken. Er is vertrouwen."

  "Maar een verplaatsing naar KV Oostende is niet makkelijk. Die ploeg is toch een beetje boven water gekomen. KVO heeft al vijf matchen niet meer verloren, al was daar af en toe wel meeval mee gemoeid en was het niet altijd volgens de gang van het spel."

  "De defensieve stabiliteit van Standard baart me ook zorgen. Bovendien is winnen op Oostende in het verleden niet evident gebleken voor Standard. "

  "Antwerp en KV Kortrijk liggen op de loer. Voor Antwerp wordt het moeilijk met een verplaatsing naar Anderlecht, dat toch weer leren winnen heeft. Ik kan niet anders zeggen dan dat Marc Coucke een soort spitsenfluisteraar is. Hij heeft Teodorczyk iets in zijn oor gefluisterd en plots maakt hij 5 goals in 2 matchen."

  "Voor KV Kortrijk is het nog niet voorbij. Het speelt thuis tegen Charleroi, een ploeg die al lang niet meer kon winnen, en in thuismatchen heeft KVK al heel goed gepresteerd."

  "Dus het zou kunnen dat KVK wint van Charleroi en Standard blijft steken op een gelijkspel aan de kust. Dan is het toch KVK dat door gewonnen wedstrijden in de top zes zit. Standard heeft het voordeel, maar thuis zijn ze nog niet."

  "Laat ons hopen dat het volgende week maandag niet over de refs gaat"

  De degradatiestrijd tussen KV Mechelen en Eupen is ontzettend spannend. Gisteren eisten ook de scheidsrechters een hoofdrol op.

  "Eupen heeft verloren omdat het heel slecht heeft gespeeld. Ook de spelers gaven dat toe. KV Mechelen heeft verloren omdat het in de tweede helft niet meer bij de les was en drie keer slecht verdedigd heeft op standaardsituaties. Dat is de basis."

  "Maar details kunnen bepalend zijn in de strijd om het behoud en dan wil je geen discussie over de scheidsrechter. Daarom zeiden we: "Stuur een videoref naar Standard en Antwerp". Maar daarvoor was een akkoord nodig met Zulte Waregem en Anderlecht en paars-wit ging uiteindelijk niet akkoord."

  "Anderlecht wilde het evenwicht - elke ploeg drie uit- en drie thuiswedstrijden met een videoref - niet verstoren. Ook uit vrees voor klachten van andere clubs."

  "Maar die onterechte penalty voor Antwerp dat is de goal waardoor Eupen nu laatste staat. En bij Standard trok de scheidsrechter geen rood voor Cavanda. Cynici zullen opmerken dat ze allebei benadeeld zijn en dat het dus niet zo erg is, maar het is wel hoogst ongelukkig."

  "Ook KV Kortrijk is benadeeld, want als Standard gelijk had gespeeld, dan had KVK nog meer kans op POI. Iedereen is dus ontevreden. Volgende week zullen er wel videorefs zijn dus laat ons hopen dat het volgende maandag toch daar al niet over moet gaan."

  "Wie de zenuwen het beste onder controle houdt, zal winnen"

  "Wie in het voordeel is? Dat zou ik nauwelijks durven te zeggen. Mechelen heeft misschien mentaal een klein voordeel. Het begint eraan met een kleine voorsprong, ook al is het verschil maar één doelpuntje. De druk zal gigantisch zijn."

  "In die vorige thuismatch tegen Charleroi speelde die druk KVM parten in het eerste kwartier. De twee ploegen moeten thuis spelen om te winnen en dat is niet evident. Dat is beide ploegen maar vijf keer gelukt in de voorbije 29 speeldagen."

  "Tijdens de match zal je ook voortdurend moeten luisteren wat de tegenstander aan het doen is. Moeten we proberen te scoren of niet? Dat is zeer zenuwslopend. Wie de zenuwen het beste onder controle kan houden, zal winnen."