• home
 • video
 • pas verschenen

  Joos: "Net als PSG Neymar écht nodig heeft. Alsof goden ermee gemoeid zijn"

  Komt Neymar dit seizoen nog in actie voor PSG?

  Neymar gaat zaterdag onder het mes met een voetblessure en zal wellicht zo'n drie maanden out zijn. Is het seizoen voor de duurste speler aller tijden daarmee toch een beetje mislukt? We vroegen het aan Sporza-voetbalcommentator Filip Joos.

  "Blessure is speling van het lot"

  "Het is een pechseizoen voor Neymar, maar zijn seizoen is niet mislukt. Want als je dat zegt, lijkt het alsof het aan hemzelf ligt", vindt Filip Joos. "Aan deze blessure kan hij niks doen. Dit is echt dikke pech."

  PSG staat voor het belangrijke Champions League-duel met Real Madrid. "Het is alsof de goden ermee gemoeid zijn, dat hij die blessure heeft juist als ze hem echt nodig hebben. Net op het moment dat hij zijn transfer naar PSG had kunnen wettigen, valt hij uit. Dat is een speling van het lot."

  "Hij moet terug naar een echte competitie"

  "Het is zonde. Ik vind niet dat hij gestraft moet worden omdat hij weggegaan is. Ik zou hem de Champions League wel gunnen. Maar ik vind wel dat hij terug moet naar een echte competitie."

  "Nog voor de eerste bal rolde, wist hij al dat PSG kampioen was. Daar kun je hem eigenlijk niet mee prikkelen. De Franse competitie, dat zijn exhibitiewedstrijden voor hem, net als voor PSG. Dat is doodzonde voor een speler van zijn niveau. Die wil je echte matchen zien spelen."

  "Die heeft hij in de Champions League eigenlijk ook niet gespeeld, al heeft hij wel fraaie dingen laten zien. Vraag maar aan Hein Vanhaezebrouck of Neymar goed was. Het antwoord zal duidelijk zijn."

  "Braziliaanse clan is een probleem"

  Sportief heeft Neymar de verwachtingen ingelost, vindt Filip Joos. "Wat hij tot nu toe op het veld gedaan heeft, is zeker top. Naast het veld is dat minder het geval", klinkt het.

  "Die Braziliaanse clan bij PSG is een probleem voor coach Unai Emery. De allerbeste voetballer van zijn selectie is iemand die privileges verwacht voor hem en zijn vrienden en Emery is niet bij machte gebleken om Neymar naar zijn hand te zetten. De vraag is welke coach dat wel zou kunnen in Parijs, waar Neymar god de vader is."

  "Er was ook nog die clash met Cavani en het publiek over een penalty. Ik vond die liefdesbetuiging aan Cavani wel oprecht van de PSG-fans. Alles aan Cavani is bloed, zweet en tranen en dat is bij Neymar niet. Blijkbaar kiezen de Parijzenaars dan toch voor bloed, zweet en tranen."

  "Daar liggen de dingen waarom het geen triomftocht geworden is. Maar je kunt Neymar niet inperken, anders ben je hem kwijt. Dat is een groot probleem."

  "Hoe fit zal hij zijn op WK?"

  "Ik hoop dat Neymar helemaal fit zal zijn op het WK, want hij is toch een fantastische voetballer", gaat Filip Joos voort. "Je wil hem meer matchen voor echt zien spelen. Dat voetballen in Frankrijk niet goed is voor een voetballer zoals hij, dat had hij toch vooraf moeten beseffen. Ik denk dat hij dat intussen zelf ook wel weet."

  "Maar hoe fit zal hij zijn op het WK? Zal hij nog wedstrijdritme kunnen opdoen? Daarvoor is het wel ideaal om in Frankrijk nog wat matchen zonder inzet te spelen."

  "En wie weet haalt hij toch nog de Champions League. Stel je voor dat PSG de finale haalt en Neymar een week voor de finale fit is. Dan zal hij starten en wie weet beslist hij het nog ook."