• home
 • video
 • pas verschenen

  Coucke: "Ik moet geen spits kopen bij PSG, ik moet er een kopen die PSG nadien wil"

  0 / 0
  Met Marc Coucke had Extra Time dé voetbalman van het weekend in de studio. Hij wisselde zijn KVO-sjaal voor een RSCA-exemplaar. Aan tafel met Frank Raes, Filip Joos, Jan Mulder en Peter Vandenbempt deed hij zijn plannen uit de doeken. Dat leverde een geanimeerd gesprek op. Er zal alvast iets veranderen op Anderlecht. Wij noteerden voor u de interessantste passages.

  Coucke begon de uitzending met te zeggen dat het voor een tijdje zijn laatste optreden voor de pers zou zijn. "Tot de eerste Play-off 1-match (laatste weekend van maart, red) las ik een persstop in. Want het is nu wel even genoeg Coucke geweest. Ik ben mezelf beu gezien op tv."

  Coucke over Oostende: "Nog 0 procent aandelen", schulden kwijtgescholden

  Zaterdag gaf Coucke de scepter bij Oostende door aan nieuwe sterke man Peter Callant. De zakenman wou eerst nog 9,9 procent van de aandelen houden, maar deed ze toch allemaal van de hand. "Wettelijk mag het onder de 10 procent, ik wou daarmee ook een signaal geven aan de KVO-supporters. Maar op de Gouden Schoen had ik heel wat gesprekken, waarbij toch telkens naar boven kwam dat het slecht aanvoelt. 's Anderendaags heb ik gezegd: "We gaan naar 0 procent." Het stadion is wel nog van mij, Oostende huurt dat."

  "Ik zal mijn hele leven supporter blijven van Oostende, maar ik voel nu al dat ik ook een goeie supporter van Anderlecht zal worden. Dat moet groeien, maar in eerste instantie ga ik daar heel veel passie van mezelf insteken."

  Coucke beloofde tot de laatste seconde alles voor KVO te geven. Daarbij kwam ook nog een kwijtschelding van 14 miljoen euro schulden: "Morgen (dinsdag) gebeurt er notarieel een kapitaalverhoging bij KVO, waardoor Oostende schuldenvrij wordt."

   

  Coucke over Pro League: "Weet nog niet of ik kandidaat-voorzitter ben"

  Nu Roger Vanden Stock, Couckes voorganger bij Anderlecht, gestopt is bij de Pro League, heeft de vereniging van profclubs een nieuwe voorzitter nodig. Coucke heeft interesse. "Ik overweeg het zeer ernstig, maar ik weet nog niet of ik mij kandidaat ga stellen. Ik luister momenteel wat rond om te zien of ik voldoende toegevoegde waarde kan geven."

  Bijvoorbeeld de nieuwe onderhandelingen over het tv-contract vindt Coucke belangrijk: "Alle clubs leven daar van. Je kan maar een gezonde G5 hebben als je een gezonde K11 hebt. Ik ga geen spelletjes spelen: niet meer voor die club of meer voor de G5. 1B is een probleem, daar heb ik zelf nog niets op gevonden."

  Het competitieformat is momenteel een issue binnen de Pro League. "Ik denk dat we zonder Play-off 1 misschien moeten vaststellen dat de tv-gelden niet stijgen, want ik denk dat dat voor enorm hoge kijkcijfers zorgt. Ik denk ook dat we Play-off 1 zullen missen. De halvering van de punten zou ik wel willen stoppen."

  Een aantal clubs, bij monde van Club-preses Bart Verhaeghe, vertolkt de idee dat er te veel wedstrijden zijn. "Daar moeten we ook aan denken, maar ik zie niet meteen hoe we dat kunnen oplossen. Bijvoorbeeld van 16 naar 14 clubs gaan vindt iedereen een superidee als er anderen degraderen."

  "Pro League is meer dan geld alleen"

  Jan Mulder vindt dat het in de Pro League alleen om geld gaat. Coucke weerlegt dat: "Het is meer dan tv-gelden. Het gaat ook om het competitieformat, over de reglementeringen. Je moet iemand niet altijd het nadeel van de twijfel geven. Andere mensen mogen zich kandidaat stellen, maar dossierkennis is er wel nodig."

  "Veel respect voor Vanden Stock, maar ik heb andere stijl, ook financieel"

  Om ethisch sportieve redenen mocht Coucke zich de voorbije weken niet bezighouden met Anderlecht. Hij zag de wintermercato met lede ogen aan en hij werd geconfronteerd met financiële verliescijfers bij Anderlecht. Hoe kijkt hij tegen die negatieve berichten aan?

  "Natuurlijk kende ik die cijfers. Maar die zijn fel overdreven in de pers en op de sociale media. Voetbal heeft een zeer rare manier van boekhouden. Het komt erop neer dat als je op dezelfde dag een speler koopt voor 10 miljoen en verkoopt voor 10 miljoen, je wellicht 8 miljoen euro winst maakt. Dat is zo. Met andere woorden: er is een zeer groot verschil tussen wat je op papier ziet en de werkelijkheid."

  "Iedereen heeft zijn strategie. Ik heb enorm veel respect voor Roger Vanden Stock en wat hij heeft opgebouwd. Anderlecht heeft 33 titels, ik 0. Hij haalde er 10, denk ik, als ik de helft daarvan bereik zal het al niet slecht zijn. Hij heeft het op zijn manier gedaan, ik heb een andere stijl. Ook financieel wil ik het wat anders doen."

  "Inkomsten moeten 10 miljoen omhoog, uitgaven 5 miljoen omlaag"

  "Bij Anderlecht was het systeem eerder: we nemen risico's. Als het lukt, dan spelen we Champions League en als het niet lukt, doen we een transfer. Het is niet de bedoeling van met geld te smijten, maar geduld is niet mijn sterkte. Het kan zijn dat er in het eerste jaar iets gebeurt."

  "Op termijn, en dat is heel kort, moet de club gewoon in evenwicht zitten. Dat betekent in het geval van Anderlecht zeer ruwweg dat de inkomsten 10 miljoen omhoog moeten - ik denk dat dat absoluut realistisch is - en de uitgaven 5 miljoen naar beneden. En dan, als je meevallers hebt van een transfer of Champions League, dan kun je die steken in een infrastructuur of een speciale transfer. Maar als je daar op voorhand van afhangt, dat vind ik gevaarlijk."

  "Anderlecht zat met een operationeel verlies en heeft zijn transfers nodig. Ik denk dat het ongezond is om daarvan af te hangen. Want dan ben je daar door het jaar al mee bezig. Ik ga een andere strategie voeren."

  Anderlecht heeft momenteel 240 mensen in dienst. "Dat klinkt mij veel, maar ik ga dat eerst analyseren. Zo doet bijvoorbeeld Anderlecht de catering zelf, andere clubs besteden dat uit. Iedereen denkt nu dat er op Anderlecht 50 secretaressen zitten niks te doen, dat is zo niet. Die 240 mensen doen zeer hard hun best."

  "Kans is reëel dat Devroe komt, ik zou het anders gedaan hebben dan Van Holsbeeck"

  De wintermercato van Anderlecht noemde Coucke in de pers suboptimaal. "Ik begrijp die transferperiode niet. Vooral in de laatste dagen moet je continu zitten te schaken. Ik moest nu die van KVO doen. We waren met 5 dossiers bezig die konden vertrekken. Voor alle 5 hadden we een mogelijke vervanger. Siani is vertrokken naar Antwerp en 1,5 uur later hadden we Nkaka (van Moeskroen). Sorry, maar dat is beleid."

  Heeft hij zich bij Anderlecht gemoeid? "Neen, dat heb je wel gezien, denk ik", klonk het licht ironisch. "Kijk, je scoort moeilijk en je verkoopt 4 spelers die scoren: Harbaoui, Beric, Hanni en Stanciu. Ik las over de mogelijke terugkeer van Mitrovic en vond dat een goed idee. Ik zat daarop thuis te wachten, maar het gebeurde niet."

  Zou Luc Devroe, de sportief directeur van Oostende, de transfers bij Anderlecht kunnen komen doen? "Ik heb veel respect voor Devroe, hij is een van de besten in België. De kans is reëel dat hij komt."

  Als hij het transferbeleid aanvalt, valt hij Van Holsbeeck aan, zegt Vandenbempt. Dat betwist Coucke: "Wat heeft de scoutingcel gedaan, welke middelen had hij? Dat weet ik niet. Ik weet wel dat ik het anders gedaan zou hebben. Maar ik heb nog niet met Herman gesproken. Ik weet niet wat hij wil, maar ik denk dat hij kan samenwerken met Devroe."

  "Ik moet geen spits bij PSG kopen, maar een die PSG nadien wil"

  Jan Mulder ziet Coucke als een soort sjeik: "Als je Anderlecht terug wil hebben, moet je behoorlijk investeren." De zakenman countert: "Wat transfers betreft, heb je gelijk, maar niet qua operationeel resultaat. Qua loonmassa zal ik meer discipline eisen."

  Mulder houdt vol: "Vooruit voetballen kost tientallen miljoenen aan Hanni-achtige spelers. Je gaat tegen een muur oplopen." Coucke relativeert: "Het gaat om wat je wanneer wil bereiken. Op de korte en lange termijn. Met je hart volg je wat je denkt dat best is, maar nadien reken je. Zo hoort het, anders breng je een club naar de afgrond."

  "Volgend jaar willen we Barcelona niet verslaan. Het mag, maar die kans is verschrikkelijk klein. We willen proberen misschien weer bij die Europese subtop aan te sluiten. Als we dit goed uitvoeren, kan dat vrij snel een perpetuum mobile zijn. De Belgische competitie wordt goed gevolgd door de 5 grote competities. Ik moet natuurlijk geen spits kopen bij PSG, maar ik moet een spits kopen waarin PSG nadien in geïnteresseerd is."

  Bekijk de integrale uitzending van Extra Time

  Bekijk de extra time van Extra Time, exclusief voor de site

  Omdat nog niet alle vragen waren gesteld, deden Coucke, Vandenbempt, Mulder, Raes en Joos nog even door voor onze website. Het resultaat hiervan ziet u hieronder.