• home
 • video
 • pas verschenen

  Pro League stelt actieplan voor om racisme uit stadions te weren

  Club Brugge werd deze maand al twee keer op het matje geroepen.

  De Raad van Bestuur van de Pro League heeft een actieplan uitgewerkt om racisme en discriminerende en kwetsende spreekkoren uit onze stadions te bannen. De Pro League vraagt een proactieve houding van de clubs en pleit voor een sensibiliseringscampagne.

  "Clubs zullen spreekkoren ondubbelzinnig veroordelen"

  "De Pro League vraagt het bondsparket om deze zaken niet meer te behandelen via minnelijke schikking, maar dat clubs vanaf nu zouden worden opgeroepen voor de bevoegde disciplinaire kamer", staat in het persbericht van de Pro League.

  "Clubs uit de Pro League die met dergelijke spreekkoren en acties geconfronteerd worden in hun stadions zullen deze systematisch en ondubbelzinnig veroordelen. Zij zullen actief, met behulp van de veiligheidsdiensten, op zoek gaan naar degenen die zich schuldig maken aan deze inbreuken."

  "Zonder te wachten op een eventuele toepassing van de voetbalwet zullen clubs proactief handelen en personen die zich schuldig maken aan deze overtredingen een stadionverbod opleggen van minstens 1 voetbalseizoen."

  Preventieprogramma’s

  "De Raad van Bestuur van de Pro League herinnert er bovendien aan dat de scheidsrechter naar aanleiding van deze spreekkoren of acties de wedstrijd tijdelijk of definitief kan schorsen, met ernstige gevolgen voor de clubs in kwestie (schadevergoeding van €25.000 tot €50.000, wedstrijd achter gesloten deuren of gedeeltelijke sluiting van tribunes,…)", klinkt het.

  "Stijn Van Bever, CSR-manager van de Pro League, werd bevoegd om de 24 Pro League-clubs te contacteren om de procedure van de burgerrechtelijke uitsluiting uiteen te zetten en om preventieprogramma’s uit te werken."

  "Personen die zich schuldig maakten aan dergelijke spreekkoren en acties en die naar aanleiding hiervan met een stadionverbod gesanctioneerd worden, zullen verplicht worden om specifieke vormingen te volgen vooraleer ze nog toegelaten worden in de stadions."