• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Gouden Schoen Vormer, van modale middenvelder tot geweldige infiltrant"

  "Ruud Vormer is een complete voetballer."

  Ruud Vormer is de favoriet bij uitstek om vanavond de Gouden Schoen in zijn handen te krijgen. Sporza-analist Eddy Snelders beschrijft de kwaliteiten van de Club Brugge-speler.

  "Regelmaat over de twee stemrondes heen"

  Ja, Ruud Vormer is ook mijn favoriet. Voor de simpele reden: de Gouden Schoen behelst de tweede periode van de vorige competitie en de eerste van deze competitie. Ik denk dat er geen enkele andere speler is die in die 2 periodes zo'n regelmaat aan de dag gelegd heeft.

  Youri Tielemans valt weg door zijn vertrek naar Monaco en Leander Dendoncker was top in de eerste stemronde, maar is nu een pak minder. Daardoor zal hij een aantal punten tekortkomen. Ik denk niet dat hij met zijn voorsprong van de eerste ronde overeind kan blijven in de tweede ronde.

  Vormer zal in de eerste ronde wellicht niet bij iedereen in de top 3 staan, maar hij zal wel punten gesprokkeld hebben. En dat zullen er meer zijn dan zijn rechtstreekse concurrent Dendoncker in de tweede ronde.

  "Een van de boegbeelden van no sweat no glory"

  Vormer is een complete speler, met goals en assists. Hij is als vrij onbekende speler met wat vraagtekens achter zijn naam vanuit Nederland naar Brugge gekomen. Hij droeg een stempel van "lichtjes mislukt" bij Feyenoord met zich mee.

  Van een modale verdedigende middenvelder is hij uitgegroeid tot een geweldige infiltrant. Hij neemt de ploeg op sleeptouw en is van heel veel waarde op en naast het veld. Hij is een persoonlijkheid en een van de boegbeelden in een club met als slogan "no sweat no glory".

  Zijn ploegmaat Hans Vanaken is een van de schaduwfavorieten. Vanaken was in het begin van het seizoen onder trainer Ivan Leko niet altijd titularis - laten we dat niet vergeten -, maar hij is de laatste maanden gegroeid in het zog van de Brugse resultaten.

  In verhouding tot Vormer is Vanaken dienender voor Club en niet zo resultaat-bepalend als de Nederlander. Daardoor zal Vanaken een beetje tekortkomen in deze verkiezing.

  "Blijft een enorme erkenning"

  Ik denk dat de spelers nog altijd evenveel waarde aan de Gouden Schoen hechten als vroeger, maar vroeger was het allemaal wat standvastiger, met ploegen die jaren na elkaar samenspeelden.

  Nu heb je spelers die na de eerste ronde vertrekken en dus niet meetellen voor de tweede ronde. Vroeger bleven spelers langer in onze competitie hangen, nu is het meer een momentopname: als je lang genoeg blijft, heb je een kans. Blijf je niet lang genoeg, dan niet.

  Daardoor is er wat spankracht verdwenen, maar voor een voetballer blijft het een enorme erkenning dat hij die Gouden Schoen in zijn eetkamer op de kast mag zetten. Daar ga ik toch vanuit, ja.

  Snelders: "Penneteau is voor mij de Doelman van het Jaar"

  • Beste trainer: Felice Mazzu (Charleroi)
  • Beste belofte: Henry Onyekuru (Eupen-RSCA)
  • Beste doelman: Nicolas Penneteau (Charleroi)