• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Holsbeeck: "Tevreden over transferperiode? Tevreden dat het voorbij is"

  0 / 0
  Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck heeft een bewogen transferperiode achter de rug. Bij Sporza blikt hij terug op zijn maand januari. Hij bespreekt onder andere de dossiers van Teodorczyk, Dendoncker en Hanni.

  Over Teodorczyk: "Er was een oplossing, maar hij heeft gezegd "ik blijf""

  Is Van Holsbeeck tevreden over de afgelopen transferperiode? "Ik ben vooral tevreden dat het voorbij is. Maar je kan transfers pas eerlijk evalueren op het einde van het seizoen. De spelers die gekomen zijn, zijn degelijke spelers, maar er zijn er ook vertrokken. Ik ben ervan overtuigd dat we klaar zijn voor de laatste rechte lijn."

  De prioriteit was nochtans een spits? "Als bestuur zien wij ook wel dat Teodorczyk niet meer de Teodorczyk is van vorig jaar. Er was normaal een oplossing voor hem, maar in de laatste rechte lijn is die deal niet doorgegaan. Wij hadden daarom Mitrovic gecontacteerd. Hij was al hier. Op het laatste moment heeft het financiële aspect de doorslag gegeven, zeker in een periode als deze. Teo blijft en Mitrovic gaat spijtig genoeg naar Fulham."

  Teo heeft de club dus voor het blok gezet en gezegd "ik blijf"? "Ik denk dat het zo is." Hij weet dus dat club iemand anders wilde? “Teodorczyk beseft dat het beter moet. Deze club heeft hem al veel gegeven. Vorig jaar was hij een van de grondleggers van de titel. Vanaf vandaag moet hij proberen weer dat niveau te halen. In het voetbal, en zeker voor een spits, is het vaak voldoende om twee doelpunten te maken. Daar hopen we op."

  "Of de club blij is? Dat is voetbal. Als je de financiële situatie bekijkt, was dit de enige serieuze oplossing."

  Over Hanni: "Hij was al een hele tijd ongelukkig in Anderlecht"

  Hanni, toch een garantie op doelpunten en assists, werd verkocht aan Spartak Moskou. "Het is een feit dat Hanni al een hele tijd ongelukkig rondliep op Anderlecht. We hadden hem gezegd: "Als er een serieus bod is, beloven we dat we rond de tafel gaan zitten"."

  "Dat bod is er gekomen, meer dan een zelfs. Anderlecht probeert de lijnen die het heeft uitgestippeld te respecteren. We zagen waar hij heen kon en dat hij absoluut weg wilde, dus we hebben gezegd: "Oké"."

  Morioka is toch geen zekerheid als vervanger? "Op het einde van het seizoen worden de prijzen uitgedeeld. Vandaag hebben we gedaan wat we moesten doen."

  Over Markovic: "Kwalitatief haalt hij zeker het niveau van Anderlecht"

  "De prioriteit was een spits, maar die valt dan weg. Van Onyekuru weten we niet of hij dit seizoen nog in actie komt. Sommigen zeggen van wel, anderen denken van niet. Daarom was Markovic een interessante mogelijkheid."

  "We kennen de speler. We hebben er met de coach over gepraat. Het was een haalbare kaart en hij kan de ploeg creatief iets bijbrengen."

  Doet het niet een beetje te veel denken aan het verhaal van bijvoorbeeld Marin? "Je hoopt altijd je ploeg beter te maken, maar transfers in januari zijn moeilijk. Dat is al 15 jaar zo. De hele goeie spelers kan je niet gaan halen in januari. Wel jongere spelers die niet aan spelen toekomen. Hij is voor 25 miljoen gekocht door Liverpool, dus kwalitatief kan hij zeker het niveau van Anderlecht halen. Of hij dat ook effectief op het veld zal laten zien, zullen we zien vanaf zondag."

  Over Dendoncker: "Onderhandelen op deadline day was onbespreekbaar"

  Net als in de zomer wou Leander Dendoncker vertrekken, maar dat lukte niet. Crystal Palace kwam gisterenavond nochtans met een goed bod. “Vooral het tijdstip van de onderhandelingen was ongelukkig. Hadden wij die aanbieding gekregen op 2 januari, dan hadden we een hele maand om te onderhandelen en om een alternatief te zoeken."

  "Dendoncker heeft het potentieel om ooit in een betere competitie te spelen, dat weet iedereen. Maar onderhandelen op deadline day was onbespreekbaar voor de club. Dat heb ik op een serene manier aan hem en zijn omgeving proberen uit te leggen."

  "Het is nu aan de speler en de club om samen uit te stippelen hoe we daar de komende vijf maanden mee omgaan. Morgen of maandag zal ik er met hem en zijn omgeving over spreken."

  Over Milic: "Heb even met Devroe gebeld, meer niet"

  Door de overname van Marc Coucke in het midden van het seizoen was het voor Van Holsbeeck een moeilijke periode. "Het was zeker en vast niet makkelijk. Ik heb geprobeerd om het met de instructies die ik gekregen had, zo goed mogelijk te doen. Ik mocht niet meer boven een bepaald budget gaan."

  "Er moesten ook centen binnenkomen en daarom heeft de transfer van Stanciu lang geduurd. In de laatste rechte lijn zijn er dan nog een paar dingen gelukt. En het financiële evenwicht is gerespecteerd."

  "Ik heb al plezantere periodes meegemaakt, maar dit hoort bij een overname. De situatie is wat ze is. Het is niet makkelijk voor ons, maar ook niet voor Oostende. Alle afspraken werden gerespecteerd. Coucke is niet tussenbeide gekomen. Ik hoop dat er vanaf 1 maart heel snel duidelijkheid komt."

  Even was er sprake van een transfer van Milic van Oostende naar Anderlecht. Zou dat niet heel kwalijk geweest zijn? "Die deal is niet doorgegaan. Ik lees soms meer in de krant dan ik zelf weet. Het belangrijkste is dat hij er niet is. Niemand van KVO is hier, en omgekeerd."

  Is de Pro League tussenbeide gekomen om de deal te verhinderen? "Luc Devroe en ik hebben mekaar even gebeld, meer dan dat is er niet gebeurd."

  "Ik doe mijn hoed af voor Hein Vanhaezebrouck"

  Is trainer Vanhaezebrouck blij met de transfers? "Ik doe mijn hoed af voor hem. Wij hadden een sportief project uitgestippeld voor hem, maar er is ondertussen veel gebeurd. Toch blijft hij ongelooflijk professioneel, niet alleen als trainer, maar ook als mens. Ik voel veel steun van hem in deze moeilijke periode. We proberen er allemaal het beste van te maken."

  "Ik voel me wel deels verantwoordelijk. Het is een coach op het toppunt van zijn carrière bij de grootste club van het land, maar de situatie is ongelukkig voor iedereen. Ik hoop dat het snel voorbij is. Hij snakt daar ook naar."

  Wat kan er nog voor Anderlecht dit seizoen? "In een normale competitie zou de kampioen al bekend zijn. Maar in de play-offs zouden we nu op 6 punten staan, dan kan alles nog. Iedereen wil nog iets laten zien. Dat voel ik ook bij de coach en de jonge spelers die hun neus aan het venster hebben gestoken. De titel? Wij geloven er toch nog in."

  Blijft Van Holsbeeck bij Anderlecht? "Ik ben een bediende en wacht op mijn gesprek met Coucke."