• home
 • video
 • pas verschenen

  Rapport van de "nieuwkomers": Tsjakvetadze, Gaboelov, Christiansen...

  Was u al vertrouwd met de gezichten van onder meer Tsjakvetadze en Beqiraj?

  De eerste competitiespeeldag van 2018 betekende de eerste volwaardige kennismaking met enkele onvertrouwde gezichten of nieuwkomers bij hun club. Het rapport van Tsjakvetadze, Christiansen, Gaboelov, Beqiraj, Saief, Ganvoula en Seck.

  Tsjakvetadze: goede individuele actie, maar nog niet klaar voor de basis

  Giorgi Tsjakvetadze is geen echte nieuwkomer bij AA Gent. Hij arriveerde in de zomer en mocht in de topper tegen Club Brugge al invallen in de 82e minuut. Maar zondag tegen Lokeren kreeg hij pas echt voldoende tijd om te tonen waarom clubs als Bayern München en Tottenham naar hem zouden informeren.

  Tsjakvetadze was de grote meevaller onder de onvertrouwde gezichten. Met zijn tweede actie leidde hij de 1-0 in en ook zijn doelpunt mocht gezien worden. Het Georgisch talent bewees over een goede individuele actie te beschikken, maar het was ook niet zo dat er een golf van opwinding door het stadion ging bij elk balcontact. Het aantal splijtende acties bleef beperkt. 

  Het is nog moeilijk in te schatten wat zijn beste positie is. Als Kalu (geschorst) terugkeert, zal Tsjakvetadze zijn plaats wellicht opnieuw verliezen. Voor een basisplaats wordt het knokken.

  Christiansen: te vroeg voor een oordeel

  AA Gent trok in de eerste dagen van 2018 de "Meest Waardevolle Speler" van Zweden aan. Anders Christiansen begon tegen Lokeren in de basis door de blessure van Estiti. 

  De Deen speelde een erg onopvallende eerste helft en viel net voor de rust geblesseerd uit. In een systeem waarin vooral Kubo zich offensief mocht uitleven moest de Deen mee voor het evenwicht zorgen. Daardoor kon hij geen stempel drukken, maar dat mocht gezien de voorbereiding ook niet verwacht worden.

  Christiansen arriveerde na het seizoen in Zweden en moest tijdens de winterstage met Gent nog een groot deel van de trainingen individueel afwerken om opnieuw fit te raken. Op basis van zijn eerste 42 minuten is het moeilijk een oordeel te vellen.

  Gaboelov: straalt rust en autoriteit uit

  De nieuwe doelman van Club Brugge werd meteen op de proef gesteld in de heksenketel genaamd de Bosuil. Nu ja, op de proef gesteld. Op het veld had Gaboelov nauwelijks werk op te knappen. Bij de twee goals van Antwerp trof hem geen schuld.

  De sfeer op de Bosuil was wel een beproeving en daar leek de Rus ijzig koud bij te blijven. Hij straalde rust en autoriteit uit. Communiceren met zijn verdediging doet hij in basis Engels.

  Vraag is hoe hij zal omgaan met de komst van Kenneth Vermeer, een doelman die niet naar Club Brugge komt om de bank warm te houden.

  Beqiraj: een spits voor een ploeg die het spel maakt

  Fatos Beqiraj werd aangetrokken om KV Mechelen, de minst scorende ploeg van de hoogste klasse, meer vuurkracht te geven. Tegen Zulte Waregem maakte hij die ambitie niet waar. Hij miste de enige kans die hij kreeg.

  Maar hij werd ook niet gediend door zijn ploegmaats. Met zijn 1,88m en gebrek aan snelheid lijkt Beqiraj meer het type voor een ploeg die het spel maakt. Dat deed KVM niet tegen Essevee. De ploeg creëerde nauwelijks kansen.

  In het samenspel met zijn ploegmaats en zijn loopacties maakte Beqiraj geen grote indruk, maar misschien dat meer automatismen voor beterschap zorgen. De spits verdient nog wat tijd.

  "Nieuwkomers" Saief, Ganvoula en Seck

  In Genk - Anderlecht stonden drie spelers in de basis die niet nieuw zijn in onze competitie, maar wel hun eerste basisplaats kregen bij een nieuwe club.

  • Saief: De van AA Gent overgekomen flankspeler speelde een sterke match. Vooral in de eerste helft was hij goed in de passing, speelde slim en kwam hij enkele keren opgedoken voor het Genkse doel. Enig minpuntje was dat hij twee grote kansen de nek omwrong.
    
  • Ganvoula: De grote spits was de verrassing in de basisploeg van Hein Vanhaezebrouck. Hij mocht van René Weiler al enkele minuten invallen in de eerste competitiematch op het veld van Antwerp, maar kon toen weinig tonen. Dat was in Genk niet anders in 77 minuten. Hij kon geen bal bijhouden en speelde vaak slecht in. Bovendien pakte hij een onnodige gele kaart.
    
  • Seck: Werd gehaald om het gebrek aan defensieve middenvelders bij Genk aan te pakken, maar zwom bij momenten op het middenveld tegen Anderlecht. Zeker in de eerste helft. Door de sterk spelende flanken van Anderlecht moest hij daar vaak bijspringen, maar kwam daardoor te laat in het centrum. Had het niet onder de markt tegen een goede Trebel.