• home
 • video
 • pas verschenen

  "Stanciu geloofde dat hij het kon keren, maar het is niet gelukt"

  Nicolae Stanciu zou vandaag tekenen bij Sparta Praag.

  Nicolae Stanciu (24) staat op het punt om een contract bij Sparta Praag te tekenen. De miljoenentransfer heeft zijn prijskaartje nooit kunnen wettigen bij Anderlecht. Rudi Verkempinck, voormalig assistent-bondscoach bij Roemenië, probeert in te schatten waar het fout is gegaan.

  "Nicolae moet veel warmte voelen"

  Rudi Verkempinck leerde Nicolae Stanciu kennen bij de Roemeense nationale ploeg, waar hij de assistent was van de inmiddels ontslagen bondscoach Christoph Daum. Stanciu kwam in de zomer van 2016 naar Anderlecht, maar lijkt nu op weg naar Sparta Praag.

  "Het is geen succesverhaal geweest", zegt Verkempinck aan Sporza. "Ik betreur dat, vooral voor Anderlecht, want zij hebben toch serieus geïnvesteerd in die jongen. Maar je ziet dat een speler niet in elke context zijn maximale prestatie levert."

  "Je moet daar ook de kansen voor krijgen. Nicolae is een jongen die veel warmte moet voelen en die voldoende kansen moet krijgen om zich te kunnen ontplooien. Die zijn er niet geweest."

  "Onder Weiler had hij geen recht van spreken"

  Is de casting van Anderlecht dan verkeerd geweest? "Ik herinner me nog de wedstrijden van Stanciu met Steaua Boekarest tegen Sparta Praag. Hij was toen zeer goed. Anderlecht heeft toen beslist om hem zo snel mogelijk te halen en ik denk dat Sparta zich nu herinnert hoe goed Stanciu in die periode was."

  "Jammer genoeg heeft hij dat niet kunnen doortrekken in Anderlecht. Ik had er echt wel meer van verwacht, zeker op basis van wat ik gezien had in Roemenië en bij de Roemeense nationale ploeg."

  "In de periode onder Weiler stond het middenveld met Tielemans en Dendoncker goed. Toen had hij geen recht van spreken. Ik vond het een correcte keuze van Weiler om hem niet te laten spelen. Ik dacht dat hij dit seizoen toch zijn kans zou krijgen, maar dat is niet gebeurd."

  "Nicolae zat er wel mee"

  "De man van 10 miljoen euro": werd die last te zwaar voor de schouders van Nicolae Stanciu? "Dat was in het begin wel het geval. Toen je met Nicolae daarover sprak, merkte je dat hij daarover een verantwoordelijkheidsgevoel had. Maar hij was wel een voorbeeldige prof en hij heeft altijd keihard gewerkt om in de basis te geraken."

  Speelde Stanciu bij zijn andere clubs dan een ander soort voetbal? "In die ploegen was hij de echte nummer 10 en speelde iedereen in zijn functie. De coach gaf hem veel vrijheid bij Steaua. Maar hier is het vertrouwen weggegaan en dan is Nicolae in een neerwaartse spiraal terechtgekomen."

  "Hij zat er wel mee. Hij had het beste voor. Ik voelde bij hem ook altijd de hoop en het geloof dat hij het kon keren, maar dat is niet gelukt. Ik hoop dat het wel lukt in Praag."