• home
 • video
 • pas verschenen

  Jonge scheidsrechters leren het vak kennen bij STVV: "Zonder refs geen voetbal"

  Serge Gumienny is trots op de STVV Referee Academy.

  0 / 0
  Op de nieuwe STVV Referee Academy hebben enkele jongens onder leiding van ex-topscheidsrechter Serge Gumienny voor het kennisgemaakt met het vak. "We willen de instapdrempel verlagen", zegt Gumienny, die gisteren de eerste les begeleidde.

  "Deze Referee Academy is een samenwerking tussen de voetbalbond en STVV", legt Serge Gumienny uit. "Zij hebben mij gevraagd om deze mee op te richten. Ik heb dat met veel plezier gedaan omdat ik op die manier iets wil teruggeven aan het voetbal."

  Wat is het waarom van dit initiatief voor jongeren van 12 tot 18? "We willen hier de instapdrempel zo laag mogelijk houden. We willen jongens en meisjes warm maken voor de arbitrage. De deelnemers kunnen hier proeven van het vak zonder lange cursussen te moeten volgen bij de voetbalbond."

  "Na een korte theoretische en praktische les zijn ze klaar voor het echte werk. Zo zullen enkele van deze jongeren dit weekend al hun eerste match in goede banen leiden."

  "De voetbalbond kan alle hulp gebruiken bij de rekrutering van jonge scheidsrechters en dat proberen we te doen met deze Referee Academy."

  De academie biedt deze opleiding gratis aan. Die bestaat naast de eerste les nog uit 3 belangrijke momenten: begeleiding bij de eerste vriendschappelijke wedstrijd, voorbereiding op het officiële werk (cursus en examen) en ten slotte ze voorbereiden voor de eerste officiële match.

  Jasper (16 jaar): "Niet de populairste figuren, maar ze moeten er zijn"

  De 16-jarige Jasper heeft niet lang moeten nadenken om zich in te schrijven voor de Referee Academy. "Het is de ideale mogelijkheid om het eens te proberen zonder dat je meteen naar de voetbalbond moet gaan."

  "Ik voetbal zelf ook en mijn ervaring met scheidsrechters zijn niet altijd perfect. Juist daarom wil ik zelf scheidsrechter worden. Ze zijn niet altijd de populairste figuren, maar ze moeten er wel zijn. Als er geen scheidsrechters zouden zijn, zou voetbal volgens mij ook niet bestaan."

  "Wanneer ik moet kiezen tussen een goede voetballer of scheidsrechter worden, kies ik voor een carrière als scheidsrechter. Als voetballer heb je heel veel geluk nodig in je carrière, terwijl je als scheidsrechter veel doorgroeimogelijkheden hebt."

  "Mijn doel is om in Europa te fluiten en het absolute hoogtepunt zou de Champions League zijn", sluit Jasper af.

  Brend (17 jaar): "Ik kan meer bereiken als scheidsrechter dan als voetballer"

  Bij de 17-jarige Brend zit de job van scheidsrechter in zijn familie. "Mijn vader is ook altijd scheidsrechter geweest en ik heb van hem gehoord dat het wel een leuke ervaring is. Ik denk dat ik meer kan bereiken als scheidsrechter dan als voetballer, want ik ben niet zo'n talentvolle speler."

  "De eerste maanden als scheidsrechter zullen niet simpel zijn, omdat je als scheidsrechter soms heel wat over je heen krijgt. De supporters en ouders van jeugdspelers staan dan langs de zijlijn op jou te roepen en gebruiken heel wat scheldwoorden. Dat moet er volgens mij wel zo snel mogelijk uit."

  "Als ik 1 doel zou mogen kiezen, zou ik de Limburgse derby Sint-Truiden-Genk in goede banen willen leiden."

  De tweet van STVV over de Referee Academy: