• home
 • video
 • pas verschenen

  "Begin pas in augustus, schaf kerstvoetbal af en 18 ploegen zonder play-offs"

  Francky Dury wil de competitie een nieuwe weg wijzen.

  Enkele weken geleden stelde Francky Dury de Belgische competitieformule ernstig aan de kaak. Voor sporza.be heeft de coach van Zulte Waregem zijn kritiek op het huidige format op papier gezet en lanceert hij meteen ook een aantal voorstellen om de situatie te verbeteren. De Pro League zal ze met interesse lezen, want vorige week kwam de oproep tot een "taboeloos gesprek" over de competitieformule.

  Play-off I is super, Play-off II dramatisch

  De eerste vraag die gesteld moet worden: waarom spelen we play-offs? Waarom kiezen we niet voor een "gewoon" format?

  De bedoeling moet altijd zijn om de competitie sterker te maken. In het geval van de play-offs in België ligt het accent enkel op de laatste 10 matchen.

  Zulte Waregem speelde al 5 van de 8 keer Play-off I. Dat is super, maar als we er niet bij zijn, dan zijn we veroordeeld tot Play-Off II en dat is dramatisch.

  De ploeg die in de reguliere competitie 7e of 8e eindigt, is veel te zwaar benadeeld. Ploegen als Zulte Waregem, KV Oostende, Charleroi, KV Mechelen (dat nog nooit deelnam aan Play-off I), ... leveren nochtans zeer zware inspanningen.

  "Het budget bepaalt wie kampioen wordt"

  POI is een goed systeem voor de ploegen die erin meespelen. Maar uiteindelijk is het het budget dat bepaalt wie kampioen wordt.

  Niemand kan dat ontkennen. Bekijk bijvoorbeeld dit lijstje:

  • Frankrijk : PSG
  • Italie : Juventus
  • Duitsland : Bayern München
  • Spanje : Barcelona of Real Madrid
  • Engeland : Man.City, ManU, Chelsea, ...

  Met andere woorden: de waarde van een competitieformat wordt bepaald door de andere ploegen.

  De andere nadelen van het huidige format:

  Naast de harde opdeling tussen Play-off I en Play-off II zie ik nog een aantal nadelen:

  • er ligt te veel spanning op de reguliere competitie, waardoor het aantal boeiende wedstrijden op 1 hand te tellen is
  • er zijn ook te weinig goede matchen, met andere woorden: er is minder kwaliteit in de competitie
  • topclubs kunnen accelereren (cf. AA Gent in januari 2016 en Racing Genk in januari 2015) door in januari transfers te doen
  • de reguliere competitie wordt teruggebracht naar 1,5 punten-matchen, omdat het puntenaantal na 30 matchen gehalveerd wordt

  Ook als we op termijn nog kans willen maken om in de Champions of Europa League een rol te spelen, moeten we het competitieformat aanpakken. Daarbij moet ook aandacht besteed worden aan alle andere details, zoals de accommodatie, de budgetten, de tv-gelden, de licentie, enzovoort.

  Meer rust tussen de seizoenen en schaf kerstvoetbal af

  Nog een opmerking: momenteel duurt onze competitie het langste in heel Europa. Waarom? 

  Mijn voorstel:
  1) begin in het eerste of zelfs tweede weekend van augustus, niet in het laatste weekend van juli. Zo krijg je meer rust tussen de seizoenen. Plus: als je een competitie met zelfs 18 in plaats van nu 16 ploegen speelt, heb je 34 matchen in plaats van 40 nu met de play-offs. 

  2) speel meer midweekmatchen in augustus, september of oktober. En stop met kerstvoetbal. We hoeven ons niet te spiegelen aan de Premier League. Hervat de competitie in de 2e of 3e week van januari. Kijk naar de Bundesliga: dan heb je gewoon 1 week meer rust.

  3) plan de bekerfinale ná de competitie in. België is de enige competitie waar in maart/april 3 weken niet gespeeld wordt.

  18 ploegen in normaal format geniet mijn voorkeur

  Oplossing 1:

  • ofwel minder ploegen
  • ofwel een BENE-liga met Nederland erbij
  • ofwel 18 ploegen in een normaal format (dit geniet mijn persoonlijke voorkeur)

  Oplossing 2:

  • strengere licentievoorwaarden
  • betere voorwaarden in het dossier van de tv-gelden
  • betere accommodatie/stadions – AA Gent is het voorbeeld, maar de realisatie van het dossier duurde wel 10 jaar

  Geen voorzitters en managers meer in neutrale zone

  Tot slot nog een aantal losse opmerkingen. Naast het competitieformat zouden we nog enkele zaken kunnen aanpakken.

  • laten we spelers jonger dan 16 jaar niet meer transfereren. De uitzondering voor ontwikkeling door betere jeugdopleiding = labeling/kwaliteitscontrole
  • een transparant systeem van opleidingsvergoedingen
  • zinvolle incentives koppelen aan kwaliteitscontrole
  • salaris van EU-spelers verhogen en strengere limiet (voorwaarden om internationals aan te trekken en niet eender wie)
  • de wedstrijden na CL- en EL-matchen beter organiseren, voorbeeld: donderdag EL-matchen = volgende competitiematch op maandag (=> zondagavond is bijzonder slecht. Wij speelden dit jaar na een Europese match de zondagavond op STVV. Dit is niet verantwoord. Ploegen die Europees spelen, moeten beschermd worden)
  • verander de "gele schorsing". Als je een speler pas schorst na 5 gele kaarten, kweek je "spelers die niet nadenken" en krijg je fenomenen als het truitje uittrekken, de bal wegtrappen, tijd winnen, een schwalbe,... In de huidige situatie beginnen spelers pas na de 4e gele kaart "na te denken". Dus: een schorsing na 2, maximaal 3 gele kaarten is veel beter. Voordelen: spelers die meer nadenken en een beter gebruik van de totale kern.
  • de klachtenprocedure tegen gele en rode kaarten moet simpeler en transparanter. Geen uitzonderingen meer, een speler moet geschorst worden voor de volgende speeldag(en), niet voor matchen twee maanden later, zitdagen van de Geschillencommissie, Beroepscommissie enzovoort moeten beter en strenger vastgelegd worden.
  • streven naar meer kwaliteit bij scheidsrechters en scheidsrechters moeten zich beter voorbereiden op de matchen + rekening houden met het belang van de match, het systeem van de ploegen, de identiteit van de spelers (kwaliteiten voor/tegen, reputatie, ...)
  • huurspelers: als een club "jonge" spelers verhuurt, is het de bedoeling dat ze speelgelegenheid krijgen. Dat gebeurt niet door boetes op te leggen aan clubs als die de spelers opstellen. De volgende stap is dat deze (veelal jonge Belgische) spelers voortaan uitgeleend zullen worden aan buitenlandse ploegen. Het moet simpel blijven: een speler huren, betekent dat de ploeg die speler het volledige seizoen kan inzetten.
  • trainers moeten beter beschermd worden. Er zijn te veel ontslagen en te veel problemen bij de ontslagregeling. Dat kan beter met strengere licentievoorwaarden. Het moet de bedoeling zijn dat vooraleer er een nieuwe coach komt alles geregeld is met de ontslagen coach.
  • de beloftecompetitie integreren in het amateurvoetbal is belangrijk, maar zal structureel veel knowhow vragen bij iedereen
  • elke club moet met dezelfde ballen spelen, in plaats van elk met zijn eigen merk. Zie buitenlandse competities.
  • geen voorzitters, algemeen managers, externen enzovoort meer toelaten in de neutrale zone voor, tijdens en na de match. Sommige voorzitters en algemeen managers staan gewoon aan de deur van de referee. Dit is onaanvaardbaar.

  Francky Dury