• home
 • video
 • pas verschenen

  Club-preses Verhaeghe waarschuwt Coucke: "Er zijn 2 valkuilen"

  Bart Verhaeghe nam Club Brugge 5 jaar geleden over.

  5 jaar geleden kocht Bart Verhaeghe Club Brugge. Wat was zijn reactie toen collega-zakenman Marc Coucke deze week rivaal Anderlecht overnam? De Tijd noteerde zijn antwoord: "Ik heb geleerd dat je jezelf nooit boven zo'n grote ploeg kan plaatsen. De club is onsterfelijk, de eigenaar sterfelijk."

  Vastgoedontwikkelaar Verhaeghe werd eind oktober 2012 hoofdaandeelhouder van Club Brugge voor een bedrag van 15 miljoen euro. Marc Coucke betaalt een veelvoud - al is nog niet geweten hoeveel - voor 70 à 80 procent van de aandelen bij Anderlecht.

  Hoe reageerde Verhaeghe op het nieuws van Coucke? "Ik hoop dat Marc heel ambitieuze plannen heeft met de club. Dat zal onze competitie nog aantrekkelijker maken."

  Verhaeghe heeft echter ook een waarschuwing in petto: "Er zijn 2 valkuilen. Ik heb geleerd dat als je zo'n grote ploeg bezit, een instituut in het Belgische voetbal, je jezelf daar nooit boven kan plaatsen. De club is onsterfelijk, de eigenaar is sterfelijk."

  "En ik heb ook geleerd dat als je eigenaar bent van een grote club, je verantwoordelijkheid moet nemen, het algemeen belang moet dienen en durven mee te werken aan zaken waar je geen direct profijt van hebt. Dat heb ik met vallen en opstaan ondervonden."

  "Balans van 5 jaar Club oogt zeer goed"

  Verhaeghe blikt in De Tijd ook terug op 5 jaar aan de macht in Brugge. "De balans oogt zeer goed. De voorbije 5 seizoenen is de omzet van Club met de helft toegenomen tot 60 à 70 miljoen euro."

  "Het aantal verkochte tickets is met 14 procent gestegen: per match verkopen we nu 5.000 tickets meer dan Standard, dat na ons de meeste supporters heeft. En terwijl wij het aantal fans zagen toenemen, zijn die bij Anderlecht en Genk respectievelijk 14 en 22 procent gedaald. De cijfers spreken voor zich."

  "20 à 25 miljoen euro meer omzet in nieuw stadion"

  Verhaeghe droomt al jaren van een nieuw stadion. "De dag dat we dat doen, verhoogt onze omzet met nog eens 20 à 25 miljoen euro. De impact van een nieuw stadion is gigantisch."

  Hij zal wel nog even moeten wachten. "We zitten al aan ons 3e stadionproject. Eerst was het Loppem, dan Chartreuse in de omgeving Oostkamp en nu zitten we aan de Blankenbergse Steenweg. Het is de 3e keer dat de Vlaamse overheid ons zegt waar het stadion moet komen. Het is de overheid die wikt en beschikt. Ik ben een burger die lijdzaam ondergaat. Ik wist dat het een proces met veel horden zou worden."