• home
 • video
 • pas verschenen

  Coucke: "Grandeur van Anderlecht combineren met een moderner bewind"

  Marc Coucke wordt op 1 maart voorzitter van Anderlecht.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0

  Marc Coucke wordt op 1 maart voorzitter van Anderlecht.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Marc Coucke heeft op zijn eerste persconferentie enkele duidelijke uitspraken gedaan. "Een club moet een eigen stadion hebben", zei Coucke. "En met transfers houd ik me in de zomer bezig. Tot 1 maart moet ik me focussen op Oostende."

  1. "Project niet gericht tegen iemand of iets"

  In twee talen vertelde Marc Coucke de verzamelde pers meteen dat zijn overname van de club niet tegen iemand gericht was.

  "Het project met deze schitterende traditieclub is geen project tegen Paul Gheysens en ook niet tegen Wouter Vandenhaute", zei Coucke. Ik vond Wouters optreden in De Ideale Wereld gisteren trouwens heel grappig (zie: lees ook)."

  "Ik wil van Anderlecht gewoon een zo groot mogelijke club maken. Anderlecht zou ik willen vergelijken met de adel van de 20e eeuw, die klasse en grandeur had."

  "De adel die zich toen heeft opengesteld voor de moderne wereld, heeft het ver gebracht. En dat wil ik hier in Anderlecht doen: de grandeur uit het verleden combineren met een moderner bewind."

  2. "Eerst Oostende in goede handen brengen"

  Coucke en Van den Stock deelden ook mee dat de machtsoverdracht pas op 1 maart plaatsvindt. "Tot 1 maart blijf ik de voorzitter van Oostende, daarna neem ik de fakkel over bij Anderlecht", zegt Coucke.

  "Ik moet bekennen dat ik ook nog nooit een rondleiding heb gehad in het stadion van Anderlecht. Ik ken het stadion niet goed en ik heb hier ook nog maar nauwelijks met mensen gesproken. Dat is voor later."

  "Eerst wil ik er de komende twee maanden alles aan doen dat Oostende in goede handen komt. Ik ben al fan van KV Oostende sinds ik 5 jaar ben."

  "En ik blijf ook supporter, want Oostende is mijn “ploegske”. Maar als voorzitter merkte ik dat mijn groeiende ambitie niet zo gezond was voor een club als Oostende. KVO zou tegen zijn plafond botsen. De komende 2 maanden zal ik er alles aan doen dat Oostende in goede handen komt."

  3. "In de zomer houd ik me bezig met transfers"

  Komt er extra geld voor Anderlecht? "Ik heb de boekhouding goed bekeken", zegt Coucke. "De voorbije twee jaar is er een onevenwicht ontstaan."

  "Ze hebben een paar zware transfers gedaan. Maar er is veel potentieel om een aantal besparingen door te voeren en om de inkomsten te verhogen. Maar de abonnementsprijzen zullen niet verhoogd worden."

  Over mogelijke transfers was Coucke duidelijk: Ik ga me deze winter niet moeien met de transfers, maar deze zomer wel. Nu houd ik me bezig met de transfers van KV Oostende."

  4. "Een club doet het beter met een eigen stadion"

  Coucke lijkt niet van plan om met Anderlecht het Eurostadion te huren. "Ik ben aandeelhouder bij Lille en daar heb ik gezien hoe een grote club werkt."

  "Ik heb besloten dat een ploeg beter werkt als die een eigen stadion heeft. Dat is beter voor de toekomst van de club. Maar het comfort van de supporters is ook heel belangrijk. Dat zijn de dingen die ik in overweging zal nemen."

  5. "Zogezegde mol Jan Peeters heeft er niets mee te maken"

  In de geschreven pers verschenen er verschillende verhalen over het project van Coucke. Zo zou zijn rechterhand bij Omega Pharma, Jan Peeters, zich als "spion" geschaard hebben bij de groep rond Wouter Vandenhaute.

  "Maar Jan Peeters heeft met de overname helemaal niets te maken", vertelde Coucke. "We hebben elkaar al 4 maanden niet meer gezien."

  "Hoe mijn interesse gegroeid is in de overname? Ik hoorde dat Anderlecht te koop was. En toen ik in de media zag wie de kandidaten waren, dacht ik dat er misschien wel een beter project mogelijk was. Ik ben heel trots en dankbaar dat Anderlecht voor mijn project gekozen heeft."