• home
 • video
 • pas verschenen

  30 hectare grond, flats in Knokke, een hotel in Londen en de overname van RSCA

  De strijd om de overname van Anderlecht is bikkelhard geweest.

  Financieel journalist Ludwig Verduyn schetst wat er achter de schermen allemaal speelt bij de overname van Anderlecht. Een clash tussen diverse zakenmannen draaide woensdag uit in het voordeel van Marc Coucke. "Er is wel wat reden voor die verschillende ondernemers om boos te zijn op elkaar. Er is sprake van revanche, maar de overname van Coucke is niet impulsief."

  Marc Coucke kreeg woensdag groen licht om Anderlecht over te nemen. Vanuit het niets trad hij samen met zijn vriend Joris Ide op de voorgrond en kaapte hij de Brusselse club voor de neus van de andere kandidaten weg.

  Achter die overname gaat een heel verhaal schuil. Ludwig Verduyn, voormalig hoofdredacteur van De Morgen en financieel journalist met onder meer zijn jaarlijkse lijst van rijkste Belgen, heeft op Radio 1 toelichting gegeven bij wat er allemaal achter de schermen speelt. Hij begint met de figuur van Joris Ide.

  Ide versus Gheysens

  Verduyn: "Joris Ide is een West-Vlaamse ondernemer die zeer veel geld verdiend heeft met de verkoop van zijn bedrijven. Hij is zeer discreet, hij komt weinig in de media."

  "Hij is een goeie vriend van Albert Frère, een van de rijkste Belgen. Hij investeert veel, vooral in vastgoed en vooral in West-Vlaanderen, waar ze elkaar in een kleine provincie voor de voeten lopen. Dan bots je wel eens op een concurrent."

  "Zo heeft Joris Ide een grote hoeve in Knokke, recht over een eigendom van Paul Gheysens. Meneer Ide wou 30 hectare bijkopen - dat was voor hem een kleine ingreep - maar meneer Gheysens vond dat niet gepast en heeft er alles aan gedaan om die aankoop te voorkomen."

  "Joris Ide is zeer boos geworden en de discussie is geëindigd in een dispuut waarbij Ide uiteindelijk toch aan het langste eind getrokken heeft."

  Gheysens versus Coucke

  Paul Gheysens is de topman van Ghelamco en grote man van Antwerp FC. Verduyn: "Meneer Gheysens heeft zeer veel vijanden. Hij heeft een geldgedrevenheid die nogal brutaal is. Je oogst natuurlijk wat je zaait."

  "In Brugge wil Bart Verhaeghe een nieuw stadion bouwen voor Club. Hij koopt daar een groot terrein voor. Blijkt dat meneer Gheysens op datzelfde terrein een klein boerderijtje gekocht heeft. Toevallig. Hij zegt: als je iets wil doen, zul je met mij moeten onderhandelen en met mij een akkoord moeten bereiken."

  "Ander verhaal: Marc Coucke koopt met zijn partner Bart Versluys een appartementenblok in Knokke dat ze willen renoveren. Blijkt meneer Gheysens daar twee appartementen in te hebben, dus is hij mede-eigenaar."

  "Wie iets wil veranderen, moet via hem passeren. Hij heeft het zo lang getrokken dat de bouwvergunning dreigde te verlopen. Marc Coucke heeft moeten toegeven. Er is dus wel wat reden om boos te zijn op elkaar."

  "Zouden we Gheysens eens geen loer draaien?"

  "In De Standaard is donderdag het verhaal verschenen dat Coucke en Ide een tijdje geleden samen in een hotel in Londen zaten. Ik heb geen reden om aan de correctheid van dat artikel te twijfelen", gaat Verduyn voort. "Toen zei Coucke op een bepaald moment tegen Ide: "Tiens, zouden we Paul Gheysens eens geen loer draaien?" Waarop Ide: "Ja, wat gaan we doen?" Coucke: "Anderlecht kopen." Ide: "Ja, als dat geld opbrengt, waarom niet? We zullen dat doen."

  "Al deze zakenmannen willen de nummer 1 zijn. Prestige, de grootste zijn, haantjesgedrag: het is eigen aan hun gedrevenheid. Zaken doen in onze economie is gebaseerd op winstgroei en vooruitgang. De mensen die op dat niveau werken, moeten een zeer competitieve geest hebben en die moeten een zekere hardheid hebben, anders geraak je daar niet."

  Gheysens versus Thijs

  Enkele uren voor de bespreking van de overname raakte bekend dat Wouter Vandenhaute een groep rond zich verzameld had. De Woestijnvis-baas bracht met "de vrienden van Anderlecht" ook een bod uit op paars-wit. Daarbij dook de naam op van Johnny Thijs.

  Verduyn: "Dat was geen toeval. Meneer Thijs was onafhankelijk bestuurder bij Ghelamco, maar kon niet door dezelfde deur met meneer Gheysens en is daar begin 2017 met slaande deuren vertrokken."

  "Wouter Vandenhaute is natuurlijk ook een intelligent man en is gaan nadenken hoe hij zich het beste kon wapenen tegen Paul Gheysens in de overnamestrijd van Anderlecht. Die is dus gaan kijken of hij niemand kon binnenhalen die veel weet van de interne keuken bij Ghelamco. Zo heeft hij Johnny Thijs aangetrokken."

  Coucke versus Gheysens

  Uiteindelijk komt Marc Coucke als grote winnaar uit het debat. Hij betaalde 70 tot 80 miljoen euro. Verduyn: "Marc Coucke bezit iets meer dan 1 miljard euro. Veel van dat geld heeft hij geïnvesteerd en staat dus niet op de bank, maar hij beschikt wel nog over een oorlogskas van een 300 à 400 miljoen euro." 

  "Met alle respect voor Marc Coucke, die ik een goeie ondernemer vind en een sympathiek man: ik denk niet dat hij iets doet zonder te denken wat hij ermee kan verdienen." 

  "Hij heeft natuurlijk het imago een enthousiaste KVO-fan te zijn, maar hij redeneert dat hij bij Anderlecht in een andere schaalgrootte kan werken. Daar kan hij transfers doen die het veelvoud zijn van die bij Oostende."

  "Het revanchistische gedrag tegenover meneer Gheysens speelt natuurlijk mee, maar de overname van Anderlecht is niet impulsief. Coucke weet zeer goed waar hij mee bezig is."