• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Brugse fans nemen "antisemitische" aantijgingen niet

  Brugse supporters tijdens Club-RSCA van november 2008.

  In Brugge zindert de klacht van de Joodse organisatie CCOJB na. Via Twitter-account stamnummer 3 wordt de bal teruggekaatst: "Hoe schijnheilig kun je zijn?"

  Henri Benkoski van CCOJB kondigde gisteren, twee dagen voor de topper Club-Anderlecht, aan dat hij een brief naar Club Brugge, de KBVB en de Pro League geschreven heeft om het "antisemitische" spreekkoor "Al wie niet springt, is een Jood" aan te kaarten.

  "Club-fans die dat lied zingen, moeten zich ervan bewust zijn dat het antisemitisch is. Verwijzen naar een deel van de bevolking, zonder enige vorm van context en zonder reden om ze te beledigen, heeft niks met voetbal te maken."

  Geert De Cang van de Blue Army counterde de kritiek als volgt: "Wij viseren de Joodse gemeenschap helemaal niet. Joden is een geuzennaam die verwijst naar de sterke link die de Anderlecht-fans met Ajax hebben. Daar noemen de supporters zichzelf Joden."

  "Zou eigenaardig en jammer zijn"

  De discussie gaat vandaag volop voort op de sociale media. Zo is op de Twitter-account van "stamnummer 3" (verwijzend naar het stamnummer van Club) verschenen dat de zoon van de Joodse man die de klacht formuleerde een supporter van Anderlecht is.

  "Als dat zo is, dan vind ik dat eigenaardig", zegt Geert De Cang van de Blue Army. "Nogmaals: de laatste jaren heb ik dat lied hier nauwelijks gehoord en als het gezongen is, dan zal het niet kwetsend bedoeld geweest zijn. Wij willen gerust op een faire manier de dialoog aangaan en luisteren naar wat er leeft bij de Joodse gemeenschap."

  "Maar als deze klacht meer vanuit een persoonlijk initiatief te situeren is, dan zou ik dat zeer jammer vinden. Dan creëer je een probleem dat er eigenlijk niet is en zijn excuses van de klager misschien beter op hun plaats."

  Tweets van stamnummer 3: