• home
 • video
 • pas verschenen

  Alain Courtois: "Een blamage voor het Belgische voetbal"

  Alain Courtois: "We lopen 100 à 120 miljoen euro inkomsten mis."

  Bij de KBVB reageren ze ontgoocheld op het njet voor Brussel van de UEFA. "Maar dit betekent niet noodzakelijk de dood van het Eurostadion", zegt CEO Koen De Brabander. Alain Courtois, voorzitter van het organisatiecomité, denkt dat de reputatieschade aanzienlijk is.

  Als het EK 2020 over heel Europa gespeeld zal worden, zal Brussel geen deel uitmaken van het feestje. Een streep door de rekening van de voetbalbond.

  "Dit betekent dat onze Rode Duivels hun groepswedstrijden in een van de andere gaststeden zullen afwerken waardoor onze supporters zich over heel Europa zullen moeten verplaatsen", zegt Koen De Brabander, de CEO van de KBVB.

  "We hebben er tot op het laatste moment alles aan gedaan om bij de UEFA nog uitstel te krijgen, maar we respecteren hun beslissing."

  "Deze beslissing betekent niet noodzakelijk de doodsteek voor het stadiondossier. Wij hebben absoluut nood aan een nieuw stadion met 45.000 plaatsen en we hopen dat de bevoegde ministers in januari alsnog de vergunning toekennen, zodat er in ons land eindelijk een stadion van de 21e eeuw gebouwd kan worden."

  Courtois: "Dreun voor het imago van het Belgische voetbal"

  Alain Courtois was vanaf dag 1 een van de pleitbezorgers van het Eurostadion. De voorzitter van het Brusselse organisatiecomité is ook bedroefd. "Dit is een enorme dreun voor het internationale imago van het Belgische voetbal. De reputatie die we hiermee oplopen is aanzienlijk, het is een blamage."

  "We lopen hierdoor 100 à 120 miljoen euro aan inkomsten mis, onder meer op het vlak van hotelovernachtingen, toerisme, transport, fanzones,..."

  "Gelukkig hebben we nog de Tourstart in 2019, waarmee we internationaal wel aantonen dat Brussel in staat is om grote sportevenementen te organiseren."

  "We hebben er nog steeds alle vertrouwen in dat de bevoegde Vlaamse ministers de omgevingsvergunning afleveren eind januari, zodat in Brussel één van de meest moderne stadions in Europa kan worden ontwikkeld."

  Van Loock: "We worden enkele lichtjaren teruggeslagen"

  "Dit komt hard aan", vertelde KBVB-woordvoerder Stefan Van Loock. "We hebben nog uitstel proberen te krijgen, maar de UEFA heeft niet gewacht. Die beslissing moeten we respecteren."

  "Wie schuldig is? De voetbalbond heeft de stad Brussel voorgedragen en daarna stonden we aan de zijlijn. Dan was het aan de verschillende overheden en bouwheer Ghelamco, maar het blijkt allesbehalve eenvoudig in dit land om vergunningen in orde te krijgen. Ik laat de vraag dus open."

  "Het had een geweldige zomer kunnen worden voor de supporters. Dit had een positieve impact kunnen hebben op alles wat met voetbal te maken heeft. We zijn enkele lichtjaren teruggeslagen."

  Facebook Live met KBVB-woordvoerder Stefan Van Loock