• home
 • video
 • pas verschenen

  Voorwaardelijke straf voor Bölöni, maar wel een zware

  Bölöni in tribune 2 van de Bosuil.

  De Geschillencommissie van de KBVB heeft de uitspraken van Antwerp-trainer Laszlo Bölöni na de thuiswedstrijd tegen Standard bestraft met 2.500 euro en 2 weken voorwaardelijk.

  De Roemeense coach van Antwerp kreeg vanochtend een boete van 2.500 euro en een schorsing van twee weken, "waarbij zowel aan de schorsing als aan de boete uitstel verleend wordt".

  Volgens het bondsparket trok Bölöni na de match op de 12e speeldag de integriteit van scheidsrechter Bram Van Driessche in twijfel. Van de interviews werd een proces-verbaal opgesteld.

  Op basis van een nieuwe bondsregel, ingevoerd op verzoek van de Pro League om de scheidsrechter te beschermen, ging de Geschillencommissie over tot disciplinaire vervolging. 

  Bölöni kreeg het in Antwerp-Standard meermaals aan de stok met Van Driessche. In de 63e minuut trapte de 64-jarige Roemeen een tweede bal op het terrein. Voor Van Driessche, die Bölöni al had gewaarschuwd, was de maat vol.

  De coach moest tussen zijn supporters plaatsnemen in de tribunes van het Bosuilstadion. Voor zijn gedrag aan de zijlijn kreeg hij al een boete van 1.000 euro, waarvan 500 euro met uitstel.

  "Bölöni oefent druk uit op scheidsrechters"

  "De verklaringen van Bölöni suggereren een actieve bevoordeling door het scheidsrechterskorps onder een georkestreerde druk van clubs. Daardoor oefent Bölöni op zijn beurt zelf een zekere druk op de scheidsrechters uit", zegt commissievoorzitter Hubert Poncelet.

  "Dergelijke verklaringen, die zonder enig materieel bewijs de integriteit van de scheidsrechter in het gedrang brengen, moeten worden bestraft. De vrijheid van meningsuiting moet wel degelijk worden gegarandeerd, zonder dat dit een vrijgeleide mag worden om de spelregels aan te tasten. De neutraliteit van de scheidsrechter mag er niet door beschadigd worden."