• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "In de jaren 90 al klachten over voetbalfans met een broodje garnaal"

  De Anderlecht-spelers groeten na de 1-2 tegen Bayern hun fans.

  Hein Vanhaezebrouck had meer steun van de paars-witte supporters verwacht tijdens het Champions League-duel tussen Anderlecht en Bayern München. Laat de sfeer in onze stadions te wensen over? Wij vroegen het aan François Colin, die tientallen jaren voetbaljournalist was bij Het Nieuwsblad en De Standaard en na zijn pensioen nog altijd actief is als columnist.

  Anderlecht speelde tegen Bayern een goeie eerste helft, met heel wat kansen tot gevolg. Toch reageerde het publiek vrij lauw, vond een aantal aanwezigen in het Constant Vanden Stock-stadion, onder wie trainer Hein Vanhaezebrouck.

  "Klachten over de sfeer zijn niet nieuw. In de jaren 90 maakte Roy Keane, één van de sterspelers van Man.United, al zijn beklag over de sfeer in de voetbalstadions. Hij merkte op dat de supporters liever een broodje garnaal kwamen eten dan te supporteren voor hun ploeg", zegt François Colin, columnist bij dewitteduivel.com.

  "Die klacht kaderde in de evolutie die al een tijdje aan de gang was met de ontwikkeling van loges en business-seats. Die trekken automatisch een publiek aan dat niet snel op de banken gaat staan om zijn ploeg aan te moedigen."

  "Daarbij komt dat mensen in het algemeen kritischer geworden zijn. Het publiek gaat minder snel achter zijn ploeg staan, tenzij het spetterend voetbal te zien krijgt."

  "En ten derde, en dat is misschien wel de belangrijkste reden: een groot deel van de staanplaatsen is verdwenen en sinds de harde aanpak tegenover hooligans zie je een heel ander soort publiek in de stadions. Mensen ook die duurderde tickets kunnen betalen."

  "The people's game, het spel voor het gewone volk, is een beetje verdwenen. Een groot deel van het voetbalpubliek bij bepaalde clubs bestaat tegenwoordig uit de middenklasse of zelfs hogere middenklasse. Dat is een wellicht iets bezadigder publiek dat zich minder snel laat gaan. Dat is een klok die je niet meer kunt terugdraaien, zoals bij zoveel zaken in het leven."

  "Verwend publiek en hongerig publiek"

  Niet alle trainers klagen over een gebrek aan ambiance. Op Antwerp en Club Brugge bijvoorbeeld vallen er geen geluiden daaromtrent waar te nemen.

  Colin: "Daar heb je nog meer de sfeer van vroeger, omdat hun stadions ouder en wat ouderwetser zijn. Neem Tribune 2 van Antwerp, dat is een bouwwerk van de jaren 30. Daar is nog sfeer."

  "Veel hangt ook samen met de resultaten natuurlijk. Anderlecht heeft jarenlang aan de Europese top gespeeld. De supporters leggen de lat hoger, dat publiek is verwend. Spelers moeten daar meer laten zien."

  "Vergelijk dat met Club Brugge, dat in 2016 na 11 jaar nog eens kampioen geworden is. Ze hebben daar dus heel lang op die titel moeten wachten en jarenlang met een grote honger naar de titel toegeleefd. In zulke omstandigheden is de sfeer automatisch anders."

  "Ook bij AA Gent is de sfeer vaak beter dan bij Anderlecht, in een nieuw stadion. Daar zitten veel nieuwe supporters die met verbazing, verwondering en bewondering naar de sportieve vooruitgang kijken. De vraag is natuurlijk: houdt Gent dit vol?"

  "Het is het voetbal dat het publiek enthousiast moet maken"

  "In het algemeen vind ik de sfeer in de Belgische stadions nog wel meevallen", concludeert François Colin. "De woorden van Hein Vanhaezebrouck hebben me dan ook een beetje verbaasd. Ik heb woensdag geen gelaten publiek gezien, in een eerdere match tegen Celtic was dat toch anders."

  Met allerlei acties proberen bepaalde fans toch meer leven in de brouwerij te krijgen. Colin: "Je kunt als club of supportersclub veel acties bedenken. 1 keer werkt zoiets, de tweede keer ook nog, maar daarna is dat effect weg. Uiteindelijk is het het voetbal dat het publiek enthousiast moet maken. Als Anderlecht een paar weken na elkaar topniveau haalt, dan zal dat enthousiasme wel terugkeren."