• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Pro League zet voorstel van Mannaert op de agenda

  "De rijkdom van de Belgische profclubs zit in de jeugdopleidingen."

  De Pro League, die de belangen van de 24 profclubs behartigt, heeft oren naar het voorstel van Vincent Mannaert om meer geld van het tv-contract te laten doorstromen naar de clubs met meer Belgische spelers in de A-kern.

  De manager van Club Brugge stelde vandaag in Het Nieuwsblad voor om meer geld vrij te maken voor clubs die meer Belgen in de kern hebben.

  Pierre François, de CEO van de Pro League, zegt dat hij dat een "meer dan bespreekbaar" idee vindt en zet het voorstel van Mannaert op de agenda van de volgende Algemene Vergadering op 14 december.

  François zegt dat de Pro League overigens al een aantal maatregelen genomen heeft om het aantal Belgen in de profcompetities te verhogen. "De rijkdom van de Belgische profclubs zit in de jeugdopleidingen", benadrukt François.

  Om te vermijden dat onze jeugdspelers te snel voor een buitenlands avontuur kiezen, werkt de Pro League samen met sportersvakbond Sporta en Minister van Arbeid Kris Peeters aan een aanpassing van een Koninklijk Besluit.

  Dat moet toelaten om jeugdspelers vanaf 15 jaar een semiprofessioneel contract te geven. De wijziging zal opgenomen worden in de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao). "Dat zal ons toelaten om toptalenten als Zinho Vanheusden (Inter) en Thibaud Verlinden (Stoke City) in België te houden", aldus François.

  Beloften laten spelen in 1e en 2e amateur

  Komende maandag zit François als vertegenwoordiger van de Pro League ook samen met Voetbal Vlaanderen en het ACFF. François zal er het plan voorstellen om de belofteteams van de profs te laten deelnemen aan de eerste en tweede amateurklasse.

  "Veel talenten verlaten België namelijk, omdat ze de beloftereeksen te zwak vinden", zegt François.

  De Pro League wil bovendien komaf maken met Belgische clubs die bij elkaar jeugdspelers wegplukken. "Dat werkt contraproductief voor de jeugdopleiding. We zullen een intern reglement opstellen dat dergelijke praktijken aan banden legt." Ook dat staat op 14 december op de agenda.