• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Clubs met meer Belgen meer geld geven, is een perfect idee"

  Zulte Waregem heeft gemiddeld de meeste Belgen op het veld.

  Vincent Mannaert, de CEO van Club Brugge, wil dat voetbalclubs met meer Belgische spelers op het veld beter vergoed worden dan andere clubs. Sporteconoom Trudo De Jonghe is dat voornemen zeer genegen. "Ik vind dit een perfect idee", zegt De Jonghe.

  Uit cijfers van Het Nieuwsblad blijkt dat er minder Belgen dan ooit op onze voetbalvelden spelen. 59% van de spelers in onze competitie is buitenlander. Om meer Belgen aan speelminuten te helpen, ligt bij de Pro League een plan op tafel om het aantal voetbalbelgen op het wedstrijdblad te verhogen van 6 naar 8.

  Vincent Mannaert van Club Brugge is dat voorstel genegen en wil nog een stapje verder gaan. Hij wil dat clubs met meer Belgen een hoger bedrag uit het tv-contract krijgen.

  "Ik vind dit een perfect idee, omdat we in België afglijden naar een competitie met alleen maar buitenlandse spelers", zegt sporteconoomTrudo De Jonghe.

  "Op lange termijn heeft het geen zin meer dat je aan jeugdwerking doet, want je kunt in het buitenland goedkoop spelers halen en later verkopen met een meerwaarde. Als je dus een bonus zou krijgen om jongens van hier op te leiden, kan dat het Belgische voetbal zeker ten goede komen."

  "Het probleem is dat het voetbal meestal alleen aan de korte termijn denkt. Het argument dat we met te veel Belgische jongeren een Mickey Mouse-competitie zouden vormen, klopt niet, want we zijn op dit moment al een Mickey Mouse-competitie."

  "Door het huidige systeem zullen we alleen nog maar meer een Mickey Mouse-league worden en een soort Chaussée d'Amour, zeg maar een doorgeefluik van goedkope jongens die hier of later in andere competities veel geld hopen te verdienen."

  "In Nederland wél een economische meerwaarde"

  "Als er financiële compensaties komen, moet het een aanzienlijk deel van het tv-budget zijn", gaat De Jonghe voort. "Er zouden in de verdeling van het geld nog maar enkele variabelen mogen gelden: de prestaties in het reguliere seizoen, de play-offs, de solidariteit en het aantal Belgen."

  "Zo kunnen kleinere clubs die sportief niet zo hoog scoren toch een groter deel uit die pot halen door in te zetten op Belgische spelers."

  "Ik ben voorstander van het Nederlandse systeem, waar een niet EU-speler van 20 jaar of ouder 150% van het gemiddelde loon moet verdienen. Zo ben je een economische meerwaarde voor de arbeidsmarkt."

  "In België bedraagt het minimumloon voor niet-EU-spelers 78.600 euro. 20 van die jongens kosten samen 1,5 miljoen en je bent vertrokken."

  "Je mag hier 11 spelers op het veld zetten die je bijna niet hoeft te betalen. Dat is een aantrekkingspool voor makelaars en opkopers van clubs. Ik vrees dat de identificatie tussen de clubs en supporters daardoor verdwijnt. Je kent niemand meer die op het veld staat en je vervreemdt van je eigen club."

  "Bij elke overname van een voetbalclub wordt gezegd: we gaan er iets aan doen. Maar men doet niks. Alles blijft bij het oude."

  "Hopelijk niet alleen een ballonnetje dat opgelaten wordt"

  "In Nederland spelen middenmoters en staartploegen met een bijna volledig Nederlandse ploeg. En in hun tweede klasse is dat met nóg meer Nederlandse en EU-spelers. In België daarentegen is het een drama. In 1B moet je tegenwoordig bijna zoeken naar Belgische spelers."

  "De vraag is: waar wil je naartoe? Wat wil je? De grootste sponsor van onze sport is de overheid. Is het wel de taak van de overheid om een zaak te ondersteunen waarbij makelaars en investeerders veel geld verdienen aan niet-EU-spelers? Ik hoop dat er ditmaal niet opnieuw zomaar een ballonnetje opgelaten wordt. Want de situatie nu is: we drinken een glas, doen een plas en alles bleef zoals het was."