• home
 • video
 • pas verschenen

  Morioka vs. België: "Droomspeler die als een spons alles opneemt", dixit Clement

  België oefent vanavond in Brugge tegen Japan. Met Kubo (AA Gent) en Morioka (Waasland-Beveren) doen er 2 "Belgen" mee, die laatste is een van de revelaties in eerste klasse dit seizoen. Wij trokken naar zijn club om enkele geluiden over de 26-jarige Japanse middenvelder te horen. En die waren alleen maar positief.

  Morioka, 7 goals en meer assists bij Waasland-Beveren

  Japan is er in Rusland voor de 6e keer op een rij bij op een WK-eindronde. 3 keer ging het eruit in de groepsfase (1998, 2006), 2 keer sneuvelde het in de 1/8e finales (2002, 2010).

  Japan gaat de laatste maanden wel vaker over de lippen in België sinds de komst van Kubo in de winter en Morioka in de zomer naar onze competitie. Die laatste scoorde al 7 keer en gaf nog meer assists. Overgekomen van Slask Wroclaw uit Polen ging hij al een paar keer over de tongen in Extra Time (zie onder).

  "Enorme mediabelangstelling uit Japan"

  Martijn de Jonge, de persverantwoordelijke van de vijfde in de stand, is duidelijk: "Morioka is de meest gesolliciteerde speler bij ons. Sinds zijn komst zijn er heel wat interviewaanvragen. Op een bepaald moment hebben we die moeten afblokken, omdat we merkten dat hij oververmoeid raakte."

  "Bij de eerste thuismatchen was er telkens maar 1 medium aanwezig, de laatste thuiswedstrijd waren er al 4 verschillende media uit Japan. Dat is toch wel enorm."

  De Jonge typeert de Japanse nieuwkomer: "Hij is een voorbeeld voor iedere voetballer. Alles wat ik vraag, doet hij. Zelfs op een vrije dag komt hij af voor een interview. Hij is een droom om mee te werken."

  Clement: "Hij is zeker geen ouderwetse nummer 10"

  Philippe Clement is de coach van Morioka op de Freethiel. "Hij is een meer polyvalente speler dan iedereen denkt. Er wordt soms over gesproken als een ouderwetse nummer 10, maar dat is hij zeker niet."

  "Het is iemand met heel veel vista en een goeie laatste bal. Hij is niet supersnel, maar hij denkt wel heel snel. Hij brengt scorend vermogen in de 16 met zijn voeten en zijn hoofd én hij doet ook zijn verdedigend werk. Ik denk dat dat een groot verschil is met de typische spelmaker van 20 jaar geleden. Het is meer dan het spel verdelen."

  "Hij is heel open. Dat moet je toch altijd afwachten. Daarom hadden we ook een individueel gesprek met hem voor hij tekende. Maar hij is vrij westers op dat gebied en heel sociaal binnen de groep."

  "Zijn Engels is aan het verbeteren. Het is nog niet supergoed, maar hij begrijpt het meeste. Het is een intelligente jongen die weinig woorden nodig heeft om dingen te snappen. Als coach is hij een gedroomde speler omdat hij als een spons alles opneemt en er iets mee doet."

  "Hij is naar België gekomen om in beeld te komen bij Japan. Ze hadden hem daar gezegd dat hij goed aan de bal was, maar te slap in de duels. Hij vond België een interessante competitie - en terecht - om zich hier te bewijzen op fysiek vlak. Dit is een beloning."

   

  Dierckx: "Vergelijkbare kwaliteiten als Vanaken"

  Hoe zou Tuur Dierckx zijn ploegmaat beschrijven? "Heel timide naast het veld, maar op het veld alom aanwezig. Hij ziet alles heel snel, sneller dan de meesten van ons. Hij is ook heel beslissend met zijn goals en assists. Het is heel leuk om met hem samen te spelen."

  "Ik zet hem bijna naast Hans Vanaken, met wie ik ook heb samengespeeld. Ze hebben vergelijkbare kwaliteiten. Natuurlijk moet Morioka het nog bewijzen op een hoger niveau, maar het is veelbelovend en redelijk uniek wat hij nu laat zien."

  Voorzitter: "Morioka graag houden na winter"

  Morioka's prestaties hebben de belangstelling gewekt van andere teams. Clubpreses Dirk Huyck wil zijn Japanse smaakmaker houden. "Maar we moeten realistisch zijn. We zullen de situatie bekijken in december. We willen met de club een goed seizoen spelen en ik denk dat hij ook heel tevreden is van onze club. Ik hoop dat hij blijft tot het einde van het seizoen en dat hij mee mag naar de Wereldbeker. Dat zou fantastisch zijn."

  Clement: "We willen allemaal dat hij tot het einde van het seizoen blijft. De club, ik en Morioka ook zijn daarvan overtuigd. Als hij op deze manier blijft voortdoen, is het voor een club als Waasland-Beveren een utopie om hem langer te houden. Maar dan is het een win-winsituatie voor alle partijen."

  Morioka, de Japanse smaakmaker op de Freethiel: "Droom om mee te werken"

  Joos in Extra Time: "Morioka is fenomenaal"

  Video player inladen ...

  Vandenbempt in Extra Time: "Morioka is een sensatie"

  Video player inladen ...

  Japanse journalist over Morioka: "Hij is bescheiden"

  Video player inladen ...