• home
 • video
 • pas verschenen

  Shearer: "Resultaten van mijn hersenonderzoeken zijn zorgwekkend"

  Alan Shearer werd door de BBC gevolgd tijdens de onderzoeken.

  Alan Shearer vreest dat hij tijdens zijn carrière hersenschade opgelopen heeft. "Ik heb echt een verschrikkelijk geheugen", zegt de voormalige aanvaller van Newcastle en de Engelse nationale ploeg.

  "Dit had ik nooit gedacht"

  Alan Shearer (47) heeft een reeks hersenonderzoeken laten uitvoeren. Hij vreest immers dat hij tijdens zijn carrière hersenschade opgelopen heeft door het hoge aantal balcontacten met zijn hoofd.

  "De resultaten van de onderzoeken zijn zorgwekkend. Ik heb een verschrikkelijk slecht geheugen. Ik weet niet of dat komt doordat ik slecht luister, maar ik heb echt een zwak geheugen", vertelt Shearer.

  "Als professionele voetballer verwacht je wel dat er later in je leven rug-, knie- of enkelproblemen de kop zullen opsteken. Ik heb nooit gedacht dat voetbal ook mentale problemen kan veroorzaken."

  "Zeker zijn dat deze sport geen dodelijke gevolgen heeft"

  Alan Shearer pleit voor meer onderzoek naar het verband tussen kopballen en hersenaandoeningen. "Voor elk doelpunt dat ik met mijn hoofd heb gemaakt, heb ik er op training 1.000 binnen gekopt. Als er een link is tussen hersenaandoeningen en kopballen, loop ik zeker gevaar," vreest Shearer.

  "Het is een zware maar ook fantastische sport, maar we moeten zeker zijn dat deze sport geen dodelijke gevolgen heeft."

  In februari toonde een onderzoek van het Londense University College Hospital al aan dat voetballers meer risico lopen op neurologische aandoeningen die dementie kunnen veroorzaken.

  In september 2016 bleek uit een onderzoek van de Schotse universiteit van Stirling al dat kopspel een significante impact kan hebben op het geheugen en de hersenen. Enkele maanden daarvoor, in mei, had de Engelse voetbalbond het licht op groen gezet voor een reeks onderzoeken naar de mogelijke link tussen kopspel en hersenletsels.