• home
 • video
 • pas verschenen

  "Dat ettertje moet zwijgen tegen de spelers"

  Olayinka en de ballenjongen van Vitesse.

  "Black idiot" zou Peter Olayinka naar zijn hoofd geslingerd gekregen hebben, vorige donderdag tijdens de Europa League-wedstrijd Vitesse-Zulte Waregem. De haren van Jan Mulder rijzen enkele dagen later nog altijd ten berge. In Extra Time vraagt hij dat Vitesse actie onderneemt.

  "Ik begin een beetje somber met een fragment uit Vitesse-Zulte Waregem", opende Jan Mulder zijn Extra Time-bijdrage. "Op een bepaald moment gaat de bal buiten en gebeurt er iets tussen een ballenjongen en Essevee-aanvaller Peter Olayinka."

  "Achteraf bleek die ballenjongen dit geroepen te hebben: "Domme zwarte ("black idiot"), gooi in". Vitesse heeft die jongen ondervraagd en die heeft het geminimaliseerd en zelfs ontkend."

  "De jongen geeft toe dat hij iets riep, maar alleen dat Olayinka de bal snel moest ingooien (en dat hij een pannenkoek was, red). Dat is er trouwens op zich al over. Die jongen moet helemaal niks zeggen tegen die spelers op het veld."

  "Vitesse moet hierop doorvragen en dit samen met Zulte Waregem melden bij de Europese voetbalbond UEFA. Zulte Waregem, een goeie club, denkt sympathiek te zijn door dit te laten rusten, maar dit kan niet geaccepteerd worden. Hier moet je tegen optreden."

  "Vitesse zegt iets te makkelijk: "Hij ontkent het". Maar de houding van dat ettertje zegt genoeg. Die wordt geen ballenjongen meer bij mij." 

  Hein Vanhaezebrouck, die aan tafel zat als trainer van Anderlecht, mengde zich in het gespreksthema: "Ik ken Olayinka, want hij is eigenlijk een speler van AA Gent. Hij is niet de gast die iets gaat verzinnen. Ik zie meteen aan zijn houding dat er iets gezegd is dat niet normaal is. Echt waar."

  "Daar is iets gezegd dat niet normaal is"

  Ballenjongen: "Grootste onzin die ik ooit gehoord heb"

  De ballenjongen ontkent in alle talen dat hij Olayinka racistisch bejegend heeft. "Dit is de grootste onzin die ik ooit gehoord heb. Ik ben heel eerlijk en niet racistisch. Ik zei tegen de speler: "Sta op en voetbal verder". Waarna ik de bal gaf."

  "Inderdaad, ik heb gelachen, maar puur omdat hij boos was. Dit gaat nu rond in de media, ik schrik me kapot. Dit is niet eerlijk. De speler heeft waarschijnlijk niet goed begrepen wat ik zei, maar ook daar bied ik mijn excuses voor aan. Ik heb respect voor de beste man, Peter Olayinka. Ik heb wel geleerd dat je niks moet zeggen als ballenjongen."