• home
 • video
 • pas verschenen

  Martinez: "Moeilijkste voor WK wordt de 28 gebruikte Duivels terugbrengen tot 23"

  Roberto Martinez kwam in augustus 2016 bij België terecht.

  Roberto Martinez mag over enkele maanden met België naar het WK. Zijn eerste job als bondscoach is tot nu toe een succes. De FIFA-website had een gesprek met de 44-jarige Spanjaard, over zijn functie als bondstrainer, zijn voorbereiding op zijn eerste grote toernooi en de rol van assistent-coach Thierry Henry. "De kwaliteit van zijn werk is ongelooflijk."

  "Na loting begint mentale voorbereiding op Wereldbeker"

  Begin september in Griekenland waren de Rode Duivels het eerste Europese land dat zich kwalificeerde voor de eindronde in Rusland. "Onze campagne was goed. Onze concentratie en motivatie waren heel hoog."

  Hoe bereidt Martinez zich momenteel voor op de komende maanden? "De volgende stap wordt de loting, daarna kunnen we beginnnen aan de mentale voorbereiding voor de Wereldbeker."

  "Mijn moeilijkste werk wordt de 28 spelers die we gebruikten voor de campagne tot 23 te herleiden."

  De druk zal naarmate het WK eraan komt steeds groter worden. Hoe gaat hij daarmee om? "Het team is al aardig ervaren. We hebben het geluk dat we kunnen terugvallen op onze recente ervaringen. Euro 2016 was hard, maar een goeie leerschool. En Brazilië 2014 was een fantastisch avontuur."

  "We hebben spelers die belangrijke matchen hebben gespeeld tegen de grote landen. De uitdaging is er, de verwachtingen van de fans ook. Het is onze job om hen niet teleur te stellen."

  "Al mijn spelers voetballen voor grote clubs waar de verwachtingen hoog zijn. Ze kunnen om met die druk."

  "In de voorbereiding van een groot toernooi is het belangrijk van evenwicht te hebben in je kern: je heb nieuw bloed nodig, jonge, enthousiaste spelers die met grote ogen komen kijken. En je hebt ervaren spelers nodig die zekerheid bieden en weten hoe een match aan te pakken wanneer de hele natie toekijkt."

  "Heb voor concurrentie gezorgd en ben zelf efficiënter geworden"

  Op welk vlak heeft de ex-coach van Everton sinds zijn aantreden in augustus 2016 het meeste vooruitgang geboekt? "Ik heb geprobeerd om meer concurrentie in de kern te brengen, dat niemand zich totaal zeker over zijn plaats voelt. Die concurrentie is belangrijk in een ploeg."

  "Op persoonlijk vlak ben ik beter geworden in het stellen van prioriteiten. Als bondscoach heb je tijd om na te denken over verschillende combinaties en opstellingen. Je hebt de spelers niet lang bij jou, dus moet je meteen terzake komen en zo efficiënt mogelijk zijn."

  "Het is mijn eerste groot toernooi, maar ik heb een aantal landen van nabij gevolgd op grote competities de voorbije jaren. Ik vergelijk ze nu met België om de beste mentale benadering te vinden."

  "De kennis en ervaring van Henry is onbetaalbaar"

  Martinez bracht bij zijn aanstelling Thierry Henry mee als assistent. En de ex-topspits van Monaco, Arsenal, Barcelona en Frankrijk heeft een heel belangrijke inbreng.

  "Hij speelt een enorme rol. De kwaliteit van zijn werk is onbetaalbaar. Hij is net zo veeleisend als hij was als speler. Die kwaliteit maakte hem tot een van de beste spelers ter wereld."

  "Hij heeft de kennis en de ervaring van een gewonnen Wereldbeker. Dat is onbetaalbaar voor ons, want wij hebben nog wat mentale barrières te doorbreken als we dat willen bereiken."

  "In een nationaal team heb je niet veel tijd met de spelers. Met zijn kwaliteit en expertise helpt Henry ons om het meeste uit die tijd te halen."