• home
 • video
 • pas verschenen

  Mathijssen: "Competitieformat zorgt voor vele trainersontslagen"

  Mathijssen zit momenteel zonder club.

  0 / 0
  Zes trainers kregen dit seizoen al een ontslag te verwerken in de Jupiler Pro League. Hoe komt het toch dat zo vroeg op het seizoen zoveel trainers bedankt worden voor bewezen diensten? Voetbalcoach Jacky Mathijssen (54) zoekt een antwoord. "In dit competitieformat is het moeilijk werken als trainer."

  "Ik schrik niet van de vele trainersontslagen"

  Sporza zocht Jacky Mathijssen, zelf pas na 11 dagen (!) ontslagen bij Larisa in Griekenland, op voor een uitgebreide babbel. "Toen ik zelf als trainer begon, heeft men mij ooit gezegd dat de kans 1 op 2 is dat ik het seizoen niet zou uitdoen als trainer."

  "Ik schrik dus niet van de vele trainersontslagen. Wat wel apart is, is dat het niet de degradatiekandidaten zijn die trainers ontslaan, maar wel ploegen met andere ambities dan ontsnappen aan de degradatie."

  "Het format van onze competitie is voor mij een van de belangrijkste verklaringen voor de vele ontslagen. Elke club heeft een doel tegenwoordig. Er wordt voor de titel gespeeld, voor Play-off I, ploegen willen ontsnappen aan de degradatie,... Het is gewoon moeilijk werken in dit format."

  Wat is de oplossing? "Ik pleit al langer dan vandaag voor een gesloten competitie met 18 of 20 clubs. Een hervorming waardoor mensen die willen investeren in het voetbal hun geld niet kwijt zijn door een pechmoment of de beslissing van de scheidsrechter."

  "Als het niet halen van de ambitie minder dramatische gevolgen zou hebben, zou het al heel veel kunnen oplossen."

  Hebben de trainers dan zelf geen enkele verantwoordelijkheid?

  Marquez (STVV), Kristinsson (Lokeren), Weiler (Anderlecht), Vanderhaeghe (Oostende), Vanhaezebrouck (Gent) en Ferrera (KV Mechelen) als laatste voorbije maandag, na 11 speeldagen werden al 6 coaches geslachtofferd, een record.

  "Ik ben blij dat de mensen zich realiseren dat dit niet meer de normale gang van zaken is, maar ik sta hier niet als de advocaat van alle trainers", gaat Mathijssen voort.

  "Wij hebben ook een bepaalde verantwoordelijkheid. We moeten heel goed nadenken voor we ergens instappen. We mogen niet zomaar dingen beloven waarvan we op voorhand weten dat ze niet haalbaar zijn. Heel veel problemen kunnen opgelost worden door er over te praten en de dingen collectief op te lossen."

  Is het ontslag van Mathijssen bij Larisa al verteerd ondertussen? "Mijn verblijf was er kort. Korter dan de meeste vakanties. Het was snel duidelijk dat het niet was wat ik er op voorhand van verwacht had. We hebber er dan samen maar snel een punt achter gezet."