Ga naar de inhoud

meest recent

      "In België is hooliganisme ontspanning, in Oost-Europa is het cultuur"

       za 21 oktober 2017 08:25
      Op het EK waren er problemen met Engelse en Russische hooligans.
      Naar aanleiding van de risicomatch tussen Club Brugge en Antwerp zochten we gisteren naar de wortels van de rivaliteit tussen de hooligans van die twee ploegen. Maar hooliganisme is een veel breder maatschappelijk probleem. Het Belgische hooliganisme volgt een internationale evolutie.

      Voetbalgeweld anno 2017 is minder zichtbaar dan in de jaren 90. Vandaar dat gewelddaden in het openbaar veel media-aandacht krijgen. Maar eigenlijk is het hooliganisme in ons land vooral geëvolueerd.

      "Vroeger telde vooral de "big five" van het Belgische hooliganisme: Anderlecht, Antwerp, Club Brugge, Gent en Standard. Clubs met de grootste achterban. De rest had te weinig leden om zich te onderscheiden", zegt onze bron, die jaren optrok met verschillende harde kernen in België.

      Die verhoudingen zijn voorbijgestreefd omdat gevechten nu in kleine groepjes op afgelegen plekken worden georganiseerd. De zogenaamde free fights. "Ook clubs met een kleinere achterban zoals Beerschot, Genk, Lierse, Lokeren of STVV hebben nu een stevige reputatie."

      "Vroeger raakte je betrokken bij een harde kern via schoolkameraden of vrienden uit het uitgaansleven. Nu wordt vaak gerekruteerd in kickboks- of krav maga-scholen. De beste vechters worden opgetrommeld."

      Oost-Europa, Duitsland en Scandinavië: hooliganisme als cultuur

      Wat zich op het EK 2016 in Frankrijk afspeelde, is exemplarisch voor een evolutie die internationaal plaatsvindt. "Enerzijds had je Engelse hooligans van de oude stempel, die zichzelf moed inpompen met alcohol of drugs."

      "Maar in Oost-Europa ontstond een andere traditie. Daar zijn de free fights ontstaan. Ze worden zelfs gecommercialiseerd", zegt onze bron.

      "In België lijkt hooliganisme nog op een vorm van ontspanning. In Oost-Europa, Rusland, Duitsland of Scandinavië is het meer een cultuur. Hooligans doen soms meerdere gevechten per weekend of duiken op bij betogingen. Denk bijvoorbeeld aan de rellen afgelopen zomer in Hamburg, waar de G20 samenkwam (foto). De hooligans gaan tot het uiterste en nemen veel meer risico’s."

      Russische hooligans op het WK

      Volgende zomer zullen alle ogen in het voetbal op Rusland gericht zijn. Sinds de rellen op het EK in Frankrijk wordt de vraag gesteld of Russische hooligans zich ook zullen uitleven in hun eigen land. Rusland-watcher Jan Balliauw gelooft van niet: "omdat heel Rusland wil dat het WK een succes wordt".

      "Het zou goed kunnen dat Rusland zijn hooligans in de hand houdt", denk ook onze bron. "Andere landen doen dat ook. Waarom was Engeland zo rustig op het EK? De paspoorten van de hooligans waren ingetrokken. In Engeland is het al jaren een traditie dat hooligans matchdagen moeten doorbrengen in het politiekantoor."

      "Duitsland is daar ook al mee bezig voor volgende zomer, want de enige hooligans die de Russen volgens mij zouden aankunnen zijn de Duitsers. Zelfs een club uit de vijfde klasse heeft er een serieuze harde kern. Ik denk dat het raadzaam is voor Belgische hooligans om nooit in te gaan op uitnodigingen van Duitse hooligans.”