• home
 • video
 • pas verschenen

  "Ivan Leko kan een toptrainer worden"

  Leko is sinds juni aan de slag in Brugge.

  Met 27 op 30 heeft Club Brugge zijn beste start sinds 2002 gemaakt. Daarmee heeft trainer Ivan Leko zijn criticasters van antwoord gediend. Bij STVV, de vorig club van Leko, zijn ze niet verbaasd. "Leko is geweldig ambitieus en leeft 100 procent voor het voetbal."

  "Tot de laatste seconde over voetbal praten"

  Weet u nog wat u dacht toen op 8 juni, laat in de avond, het nieuws bekend raakte dat Ivan Leko de opvolger werd van Michel Preud'homme? Zowel fans als persmensen vielen uit de lucht en bij beide groepen waren twijfels te horen.

  Ook bij Sint-Truiden, waar Leko net had bijgetekend, was de verrassing groot, maar twijfels waren er veel minder. "Ivan was zelf verrast dat Club hem die baan aanbood", zegt Patrick Van Kets (foto), vorig seizoen assistent van Leko bij STVV.

  "Maar ik weet wel dat hij graag trainer wou worden bij Club, dat hem nauw aan het hart ligt. Leko is geweldig ambitieus en leeft 100 procent voor het voetbal. Als hij bij STVV op de club arriveerde wisten we dat we tot de laatste seconde over voetbal zouden praten."

  "Leko laat je nooit met rust"

  Met Ivan Leko haal je een duidelijke visie op voetbal in huis, herinneren ze zich ook in Sint-Truiden. Om dat te realiseren zit hij zijn spelers dicht op de huid.

  "Elke pass, elke controle en elke oefening moet perfect zijn", zegt STVV-verdediger Sascha Kotysch (foto). "Hij laat je nooit met rust en biedt voortdurend oplossingen aan. Bij hem is iedereen gelijk. Hij kijkt niet naar namen. Ook tactisch is hij een van de betere trainers waarmee ik werkte." 

  "Zijn ideaalbeeld op voetbal is balbezit hebben, hoog spelen en in de ruimtes lopen. Daar wordt ook op getraind. Maar als het moet, past hij zich aan en kan hij een blok neerzetten", vult Patrick Van Kets aan.

  "Kijk naar STVV vorig seizoen. We speelden de eerste 15 matchen goed voetbal, maar pakten geen punten. Dus hebben we het systeem aangepast en zijn we met drie achteraan beginnen te spelen zoals Club nu. Hadden we toen niet bijgestuurd, denk ik dat STVV was gedegradeerd."

  "Hij is vooral eerlijk in zijn communicatie"

  Naar de buitenwereld maakt Ivan Leko een communicatieve en rustige indruk. De allergrootste communicator is hij als trainer nochtans niet. Hoewel hij er wel de talenkennis voor heeft.

  "Leko is vooral eerlijk. Hij zal slaan als dat moet, maar als dat nodig is ook zalven. Als hij een bankzitter kansen belooft, zal die speler zijn kans ook krijgen. Hij houdt wel afstand tot zijn spelers, maar kan zeker met mensen om", zegt Patrick Van Kets.

  "Leko spreekt Engels, Nederlands, Kroatisch, Spaans, een beetje Frans en ik denk ook wat Italiaans. Ik zei hem vaak dat hij meer Frans moest spreken, want hij kon het. Maar daar was hij soms verlegen over."

  "Ik weet niet hoe zijn relatie met het bestuur van Club Brugge is, maar ik denk wel dat hij van zich zal laten horen als het moet. Bij STVV deed hij dat ook toen hij tijdens de winterstop versterkingen wou."

  "Er leeft iets in de spelersgroep van Club Brugge"

  Dat Club Brugge 9 van zijn 10 competitiewedstrijden won en moeilijke opdrachten zoals op KV Oostende en KV Kortrijk tot een goed einde bracht, heeft weinig of niets met geluk te maken, zo denken ze bij de ex-club van Ivan Leko.

  "Ik vond zijn overstap naar Club Brugge vroeg, maar hij deed het vorig seizoen wel uitstekend in Play-Off II met een kleine club", zegt Sascha Kotysch. "Ik ben niet verrast door zijn resultaten. Hij heeft het in zich om een toptrainer te worden."

  "Je ziet dat er iets leeft in de spelersgroep van Club Brugge. Kijk naar de manier waarop ze gisteren als kleine kinderen de late goal van Limbombe vierden", zegt Patrick Van Kets.