• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanhaezebrouck: van kampioenenmaker en Europese durfal tot zand in de machine

  Vanhaezebrouck bezorgt Gent in 2015 zijn allereerste titel.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0

  Vanhaezebrouck bezorgt Gent in 2015 zijn allereerste titel.

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Het sprookjeshuwelijk tussen Hein Vanhaezebrouck (53) en AA Gent is voorbij. Vanhaezebrouck kwam in mei 2014 bij de club, schonk AA Gent een eerste landstitel, gaf zijn visitekaartje af in Europa, maar kreeg de trein de voorbije maanden niet meer op de rails.

  Gentse Feesten in mei 2015 met eerste landstitel

  Het immer ambitieuze AA Gent wil met Hein Vanhaezebrouck in mei 2014 een nieuwe stap zetten. Gent wil het de topclubs niet alleen lastig maken, het wil een meer dan stevige uitdager worden van onder meer Anderlecht en Club Brugge in de titelstrijd.

  Het eerste jaar onder Vanhaezebrouck, die zijn sporen bij onder meer KV Kortrijk verdiende, werpt meteen zijn vruchten af. Op 21 mei 2015 viert AA Gent zijn eerste landstitel in zijn toen 115-jarige bestaan.

  Gent klopt Standard met 2-0, de Ghelamco Arena en Gentse binnenstad maken zich op voor een vervroegde editie van de Gentse Feesten. Kampioenenmaker Vanhaezebrouck wordt op handen gedragen in het Gentse: de titel wordt als zijn meesterwerk beschouwd.

  Prachtige campagne in Champions League

  AA Gent veroverde zijn eerste landstitel met gedurfd en attractief voetbal. Die lijn trok het ook in Europa vlot door.

  AA Gent overleefde in 2015-2016 een poule met Lyon, Zenit en Valencia en was de eerste Belgische club sinds 2001 die kon overwinteren in de Champions League.

  In de achtste finales botste Gent op Wolfsburg en in de competitie kon het zijn titel niet verlengen. Het team van Hein Vanhaezebrouck bleef steken op de 3e plaats.

  Vertrek van uitblinkers laat zijn sporen na

  De Gentse hoogconjunctuur viel ook in het buitenland op. Hein Vanhaezebrouck moet het seizoen 2016-2017 aansnijden zonder sterkhouders Matz Sels, Sven Kums en Laurent Depoitre, die een transfer naar het buitenland hebben versierd. Ook aan de mouw van de coach wordt overigens steeds nadrukkelijker getrokken.

  In eigen land geraakt AA Gent opnieuw niet verder dan de 3e plaats, in Europa beleeft het weer een opvallende campagne.

  In de Europa League maakt Gent een gala-avond op Wembley mee: het schakelt Tottenham uit, maar wordt in de 1/8e finales gewipt door Racing Genk.

  Video player inladen...

  Ruis op de relatie

  Het huwelijk tussen AA Gent en Hein Vanhaezebrouck komt wel steeds meer onder druk te staan. De Gentse fans blijven op hun honger zitten, de coach en zijn bestuur delen geregeld subtiele prikjes uit.

  Het geflirt met andere clubs - Anderlecht is meer dan gecharmeerd door Vanhaezebrouck - roept ook veel vragen op over de toekomst van de Gentse coach.

  Vanhaezebrouck pareert de vervelende vragen en verlengt in mei van dit jaar zijn contract bij Gent tot 2019.

  Machine hapert dit seizoen

  Maar ondanks het bevestigde vertrouwen mist AA Gent zijn start van de nieuwe competitie compleet. In de voorrondes van de Europa League loopt het een blauwtje, in de Jupiler Pro League jaagt het wekenlang op zijn eerste overwinning.

  Op 17 september lijkt de kentering ingezet met een eerste overwinning tegen Oostende, maar een week later is de rust al opnieuw weg na een moeizame bekerzege op Geel en een 4e competitienederlaag tegen Zulte Waregem.

  "Ik moet eens goed nadenken over hoe de zaken verlopen zijn en hoe ze momenteel verlopen. Ik moet analyseren en evalueren", vertelde een aangeslagen Vanhaezebrouck zondag op zijn persbabbel.

  Gisterenavond was er uitgebreid overleg tussen het Gentse bestuur, zijn trainer en diens manager Mogi Bayat. Vandaag werd een punt achter de vruchtbare samenwerking gezet. Dat Anderlecht op zoek is naar een nieuwe trainer, maakte die beslissing misschien (?) wat makkelijker.

  Video player inladen...