• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Vanhaezebrouck wekt indruk dat hij klaar is om te vertrekken"

  "Een bijzonder interessante situatie rond Vanhaezebrouck."

  Peter Vandenbempt fileert ook deze week het voorbije voetbalweekend. Hij zag een topprestatie van Club Brugge, maar trainersperikelen bij Anderlecht en AA Gent. "Frutos zet het Anderlecht-bestuur onder druk."

  De analyse van Vandenbempt samengevat:

  • Club Brugge zette een collectieve topprestatie neer en voetbalde zoals de trainer het graag wil zien.
  • Anderlecht was nergens tegen Waasland-Beveren
  • Frutos zet door zijn communicatie zijn bazen onder druk.
  • Voor het eerst wekt Vanhaezebrouck de indruk dat hij misschien klaar is om te vertrekken.

  Club-supporters hebben hun twijfels over Leko opzijgeschoven

  Ivan Leko had vooraf zo'n beetje provocerend gezegd dat Club Brugge de beste ploeg van het land is, maar zijn ploeg onderstreepte die woorden gisteren in een uitstekende topwedstrijd. 2 sterke ploegen, veel intensiteit, tempo, duels, mooie goals en een geweldige sfeer ook op Mambourg.

  Voetbal was gisteren een belevenis in Charleroi met een collectieve topprestatie van Club Brugge, dat gevoetbald heeft zoals de trainer dat graag wil zien. Hij staat voor zijn filosofie en ideeën, houdt eraan vast, ook aan zijn keuzes. Hij laat zijn basiselftal gewoon staan zolang het goed draait, wat slecht nieuws is voor bankzitters als Vossen, Clasie en vooral ook Refaelov.

  De Club-supporters hebben alvast hun twijfels over coach Ivan Leko, want die waren er toch een beetje, voor even opzijgeschoven en zij wrijven zich al in de handen voor de komst van Gent zondag.

  Anderlecht was nergens tegen Waasland-Beveren

  Of het stilaan beter gaat met Anderlecht? Dat zou ik op basis van de wedstrijd in Beveren niet durven te beweren. Anderlecht heeft enkel gewonnen door de traptechniek van Stanciu, de geweldige prestatie van doelman Frank Boeckx en ook omdat de scheidsrechter gewoon zijn werk niet deed.

  Maar Waasland-Beveren, met dat knappe middenveld, voetbalde verzorgd, offensief en snel. Daartegen was Anderlecht werkelijk nergens. Zelfs met het strafste vergrootglas was er geen lijn te bespeuren in het voetbal van paars-wit.

  Oké, ze hebben wel gewonnen en dat vond Frutos achteraf het belangrijkste. Maar ik zou toch durven te denken dat hij niet echt veel punten heeft gescoord op de Freethiel. Ik vond Anderlecht in de bekerwedstrijd in die 3-4-3 tegen Westerlo behoorlijk voetballen, veel te traag weliswaar. Maar wel verzorgd en naar voren.

  Als er - zoals de trainer zelf aangaf na de wedstrijd - veel twijfel is, begrijp ik niet dat je dat dan weer helemaal omgooit in functie van Waasland-Beveren. Ik vond dat tactisch en psychologisch toch niet bijster slim van Frutos.

  Frutos zet zijn bazen onder druk door zijn communicatie

  Bovendien vind ik zijn communicatie nogal ongelukkig. Herman Van Holsbeeck heeft vanaf dag 1 gezegd: "Frutos is niet klaar om T1 te zijn, het is tijdelijk", maar Frutos is blijkbaar Oost-Indisch doof. Hij blijft maar herhalen hoe graag hij hoofdtrainer wil worden en roept zijn wedstrijden uit tot persoonlijke halve finales en finales.

  Zo zet hij eigenlijk de club en zijn bazen onder druk, alsof die druk er nog niet genoeg is. Met zijn open communicatie merk ik dat hij, zeker bij de Franstalige pers, redelijk wat krediet heeft. Hij ligt ook goed bij de fans.

  Dus stel je maar eens voor dat Frutos deze week wint van Celtic in de Champions League en zondag van Standard, wie weet ook met goede prestaties. Dan zitten zijn bazen in een zeer lastig parket en staan ze misschien onder grote druk om een trainer te bevestigen als T1 voor wie binnen de club vandaag eigenlijk geen draagvlak is.

  Vanhaezebrouck heeft nu het discours van een twijfelende trainer

  Ik vond het een week geleden vreemd dat er na het weekend gespeculeerd werd over de overstap van Vanhaezebrouck van AA Gent naar Anderlecht, terwijl trainer en bestuur elkaar na die eerste overwinning van het seizoen in de armen gevallen waren. De kentering leek ingezet. Dus er leek mij geen reden om te denken dat Vanhaezebrouck alsnog zou vertrekken.

  Maar nu liggen de kaarten toch wat anders. Gent heeft deze week 2 slechte wedstrijden gespeeld, met ook de bekerwedstrijd tegen Geel. Voor het eerst heeft Vanhaezebrouck het discours van een twijfelende trainer, die zegt "we zullen zien" op de concrete vraag of hij denkt het nog recht te kunnen trekken.

  Dat is, denk ik, niet echt wat zijn bazen in deze situatie graag willen horen. Daarmee wekt de coach voor het eerst ook minstens toch de indruk dat hij misschien wel klaar is om te vertrekken. Maar het gaat natuurlijk ook over geld in deze situatie. Ik denk dat zijn makelaar Mogi Bayat niet bijster blij is geweest met deze verklaring, deze ontboezeming over de twijfels van Vanhaezebrouck.

  Vanhaezebrouck is al een paar jaar de wenstrainer van Anderlecht

  Je hebt 3 partijen, elk in haar stelling op dit moment. Gent is finaal misschien toch bereid om afscheid te nemen van de coach. Die is mogelijk ook tot het besluit gekomen dat hij het in Gent niet meer rechtgetrokken krijgt. Maar goed, degene van de 2 die het initiatief neemt, verliest uiteindelijk geld.

  Vanhaezebrouck is al een paar jaar de wenstrainer op Anderlecht en dat is hij nog altijd, ook al gaat het dit seizoen een stuk moeilijker. Dus Anderlecht wacht ook af tot er in Gent iets beweegt. Ik zou zeggen: een bijzonder interessante situatie. Vandaag wordt er blijkbaar nog een keer overlegd in Gent. Misschien weten we straks of in de komende dagen wat meer en komt er wat beweging.

  Peter Vandenbempt