• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Holsbeeck: "Weiler heeft kleedkamer met pseudovedetten weer op een lijn gekregen"

  Van Holsbeeck stond nog achter coach René Weiler.

  Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck beleefde geen al te prettige maandag, maar hij kwam na het ontslag van René Weiler toch naar de studio van Extra Time. Hij vertelde er open en eerlijk over de periode van de Zwitser bij de Brusselse club.

  De vraagjes aan Herman Van Holsbeeck

  • Geloof je nog in de titel? Ja.
  • Was je tevreden over het voetbal van Weiler? Ja.
  • Had je zo'n vormdip bij Dendoncker verwacht? Neen.
  • Is het falen van Stanciu gelinkt aan de voetbalfilosofie van Weiler? Neen.
  • Blijft Frutos trainer tot het einde van het seizoen? Neen.
  • Ben je nog trots als Romelu Lukaku scoort? Ja.
  Video player inladen...

  "Weiler had toch iets meer respect verdiend"

  Het moment van Van Holsbeeck was de steun van de AA Gent-supporters voor Vanhaezebrouck. Dat stond in schril contrast met de relatie die Weiler had met de fans. "Als je na een goal niet juicht en "Weiler buiten" roept, dan scheelt er iets. Dat had ik in heel mijn carrière nog nooit meegemaakt."

  "Weiler heeft ons na de match klaar en duidelijk gezegd: "Deze strijd kan ik niet winnen". Een aantal supporters had beslist dat Weiler buiten moest. Ze waren bereid om het veld op te komen."

  "Dat hebben ze twee jaar geleden gedaan. Toen verweten ze de spelers een gebrek aan inzet. Dan hebben we een trainer gehaald die dat kon brengen. Nu twee jaar later heeft hij de titel gepakt, hebben we de kwartfinale van de Europa League gespeeld, werd hij trainer van het jaar en winnen we de Supercup. Oké, de eerste zes matchen waren niet top, maar hij had toch recht op iets meer respect."

  Video player inladen...

  "Weiler heeft kleedkamer met pseudovedetten op een lijn gekregen"

  Het bestuur wou nog geen afscheid nemen van Weiler, maar was het toch niet het juiste moment, vroeg Filip Joos. "We waren al twee jaar geen kampioen meer en dus moest er iemand komen die de kleedkamer met pseudovedetten weer op een lijn zou krijgen. Dat heeft Weiler gedaan. We wisten dat het een moeilijk eerste seizoen zou worden, maar op het einde werden we toch kampioen."

  Maar dit seizoen was het doel beter voetbal. "Dat was tot nu toe nog niet gelukt, dat moet ik eerlijk bekennen. Dat geeft Weiler ook toe. Maar elke coach maakt fouten, moet je hem daarom als bestuur niet meer steunen?"

  "Wij waren overtuigd van zijn kwaliteiten. Bij Anderlecht moet een coach kunnen omgaan met een aantal vedetten. Veel trainers zeggen dat iedereen gelijk voor de wet is, maar passen het niet toe. Weiler deed dat wel."

  "Hij heeft ook wel een idee over voetbal. Hij is fan van Manchester United en Juventus. Hij vond balbezit niet het belangrijkste. Dat is zijn opvatting. Hij kiest niet voor de geduldige opbouw, maar hij wil de bal zo snel mogelijk vooraan krijgen. Dat heeft altijd een beetje gewrongen, dat is waar."

  Video player inladen...

  "Weiler had een probleem met de mentaliteit in dit land"

  "De problematiek bij Anderlecht is dat we de strijd met ons verleden nooit kunnen winnen. De periode met Jan Mulder of Rob Rensenbrink, die komt nooit meer terug. Aan de top komen is makkelijk, maar er blijven is veel moeilijker."

  "De druk op de trainer van Anderlecht van buitenaf wordt steeds groter. Elke beslissing van de trainer ligt onder een vergrootglas. Wie zegt dat kritiek hem niet raakt, liegt. In het begin las Weiler ook niet alles, maar na een tijd werd hij paranoïde. Ik heb hem zien veranderen."

  "Hij had een probleem met de mentaliteit in dit land, met het verschil tussen de Nederlandstalige en de Franstalige pers. Die zien soms twee verschillende matchen. Hij kreeg het daarvan op zijn heupen."

  Video player inladen...
  Video player inladen...

  "Weiler begreep niet dat Kums zo op handen werd gedragen"

  Natuurlijk werd ook de relatie tussen Sven Kums en René Weiler besproken. "Ik heb voor het seizoen aan Weiler gevraagd of het goed was dat we Kums zouden kopen als vervanger voor Tielemans. Hij heeft toen gezegd: "Dat is geen probleem want ik kan spelers veranderen. Ik denk dat ik hem beter kan maken"."

  "Een aantal spelers kwam met een status die volgens hem niet overeenstemt met wat hij ziet op veld. Hij snapte niet dat Kums zo op handen werd gedragen. Zo bekijkt hij het niet. Of het niet klikte? In begin is hij streng. Dat was ook zo bij Kara en bij Harbaoui. Maar dan heb je spelers die dat oppikken."

  "Was het zijn beste beslissing om Kums in de verdediging te zetten tegen Bayern? Neen. Maar hij zei dat hij twee mogelijkheden had. Kara kon niet voetballen en hij had achteraan nog iemand nodig naast Deschacht en Spajic. Ofwel kon hij Dendoncker zetten, maar dan dacht hij dat we overlopen zouden worden op het middenveld. Hij vond dan dat Kums de enige was die genoeg intelligentie en techniek had om dat te doen. Uiteindelijk betaal je een trainer om die beslissingen te nemen."

  Video player inladen...