• home
 • video
 • pas verschenen

  De transfergekte is voorbij: wie deed de beste zaken?

  Deze jongens mogen we wegstrepen van de ploegfoto's.

  De transferperiode zit erop en ook bij de Belgische clubs was het een komen en gaan. De ploegfoto's zien er dan ook helemaal anders uit dan 2 maanden geleden. Welke ploegen hebben goede zaakjes gedaan? Eddy Demarez maakt een balans op.

  Anderlecht is niet verzwakt, maar de trainer is de grote vraag

  Kums en Sels zijn sowieso heel goede transfers. Anderlecht heeft Gent de loef afgestoken met de transfer van Kums. Van Onyekuru heb ik hoge verwachtingen. Teodorczyk is er nog en is een beetje een vraagteken. Dendoncker blijft nog minstens een half jaar, maar is professioneel genoeg en zal geen keet schoppen.

  Paars-wit is zeker niet verzwakt, al ontbreekt er achteraan nog altijd een goed uitvoetballende centrale verdediger. Maar de grote vraag bij Anderlecht is de trainer. Het is dezelfde situatie als vorig jaar, maar toen waren de resultaten er.

  Voornaamste vertrekkers bij Anderlecht: Tielemans (AS Monaco), Badji (Kayserisport, verhuurd), Heylen (Zulte Waregem), Leya Iseka (Zulte Waregem, verhuurd), Lukebakio (Charleroi), N'Sakala (Alanyaspor), Acheampong (Tianjin TEDA, verhuurd), Nuytinck (Udinese), Roef (Waasland-Beveren, verhuurd), Svilar (Benfica), Thelin (Waasland-Beveren, verhuurd), Ganvoula (KV Mechelen, verhuurd).

  Inkomende transfers: Kums (Watford), Gerkens (STVV), Sels (Newcastle, huur), Onyekuru (Everton, huur), De Jong (Telstar), Beric (Saint-Etienne, huur), Josué Sa (Guimaraes), Bruno (Leipzig, huur).

  Oostende is heel wat kwijt, maar haalt de beste keeper uit 1B

  Oostende heeft Zinho Gano gehaald, maar haalt hij hetzelfde niveau als Dimata, die vorige seizoen een grote ontdekking bleek? Dan is er nog het vreemde verhaal van Lombaerts. De uitleg was dat hij wat ongelukkig was toen hij wél mocht spelen en dat hij vooral niet speelde omdat zijn fysieke tests niet goed waren, maar dat zou hij nu hebben ingehaald. Een Lombaerts op niveau zou toch altijd moeten spelen bij KVO.

  Oostende is wel heel wat kwijt: Dimata, Marusic, Cyriac, El Ghanassy en Proto. Met Vanhamel haalt de club wel de beste keeper van het vorige seizoen uit 1B. Hij kan 1e keeper worden. Siani en Musona willen nog weg, dus moet Marc Coucke hen tevreden zien te houden, want in het Midden-Oosten is de transferperiode nog niet afgelopen en kan er nog veel gebeuren.

  Uitgaande transfers bij Oostende: Dimata (Wolfsburg), Marusic (Lazio), Cyriac (Sivasspor), Antunes (STVV), Ovono (Paris FC), Pedersen (KV Mechelen), Godeau (Moeskroen), El Ghanassy (Nantes), Proto (Olympiakos).

  Inkomende transfers: Gano (Waasland-Beveren), Lombaerts (Zenit), Bjelica (KV Mechelen), Rajsel (Union), Banda (Esmoriz), Bah (Standard), Vanhamel (Lierse), Zivkovic (Ajax).

   

  Heeft Club Brugge zich versterkt? Het lijkt er niet echt op

  Ik vind dat Club Brugge een paar vreemde transfers gedaan heeft. Ze halen Jordi Vanlerberghe, maar wanneer zal hij spelen? Jordy Clasie is dan weer een speler zoals ze er al een aantal hebben. Hij kan uitgespeeld worden op de 6 of op de 8 (eventueel zelfs op de 10). Maar er zijn al Vormer, Vanaken, Nakamba, Simons en Vanlerberghe voor de 6 en de 8... Club kocht dus eigenlijk een beetje meer van hetzelfde.

  Nog een bedenking: Clasie speelde bij Feyenoord Vormer uit de ploeg. Hoe voelt Vormer zich bij deze transfer? Is hij niet ongerust dat hem bij Club hetzelfde overkomt? Vorig seizoen was er al Immers maar dat bleek geen succes.

  Refaelov is een groot talent maar heel erg blessuregevoelig. Bovendien geeft hij blijk van interesse in een terugkeer naar Israël waar de transferperiode nog even loopt.

  Achterin is Engels weg, ondanks veel blessureleed en een al lang woekerend verlangen om te vertrekken in potentie nog altiijd een topverdediger. Denswil wilde weg maar moet nu toch blijven. Op de vraag of Club Brugge zich versterkt heeft, moet het antwoord op dit moment luiden: het lijkt er niet echt op.

  Voornaamste uitgaande transfers bij Club Brugge: Izquierdo (Brighton & Hove), Engels (Olympiakos), Claudemir (Al Ahli), Strandberg (Malmö), Immers (ADO Den Haag), Bolingoli (Rapid Wien), Coopman (Zulte Waregem, verhuurd), Perbet (Kortrijk, verhuurd), Bruzzese (Kortrijk), Pina (Alaves, verhuurd), Van Rhijn (AZ, verhuurd), Rotariu (Moeskroen, verhuurd), Acolatse (STVV, verhuurd), Storm (OHL, verhuurd).

  Inkomende transfers: Clasie (Southampton, huur), Nakamba (Vitesse), Vanlerberghe (KV Mechelen), Dennis (Zorya Loehansk), Decarli (Braunschweig), Hubert (Standard), Masovic (Cukaricki), McGee (Adelaide United), Mera (Deportivo Cali).

  Gent heeft niet veel spectaculairs gedaan

  Gent krijgt van iedereen klappen: Sven Kums kiest voor Anderlecht (versta: Champions League voetbal), Jelle Van Damme voor Antwerp (versta: z'n goede vriend D'Onofrio). Eigenlijk heeft Gent niet veel spectaculairs gedaan. Achteraan hebben ze nog altijd problemen. Alle pogingen om een linkerflankverdediger te halen, zijn mislukt: Odoi, Van Damme... Ze hebben er nu Noë Dussenne nog bijgehaald, maar of die het niveau van een Belgische topclub aankan, dat zal nog moeten blijken.

  Uitgaande transfers bij Gent: Vandenbussche (einde contract, Cercle), Tabekou (einde contract, Union), Wikheim (Midtjylland), Kujovic (Düsseldorf), Rabiu (Slovan), Olayinka (Zulte Waregem, verhuurd), Elhamed (FC Ashdod), Perbet (Club Brugge), Schoofs (KV Mechelen), Gershon (Maccabi Haifa), Rinne (Aalborg), Coulibaly (Nantes), Taravel (Cercle), Diédhiou (OHL).

  Inkomende transfers: Sylla (Eupen), Koita (Geel), Andrijasevic (Rijeka), Marcq (Charleroi), Machado (FC Millonarios), Yaremchuk (Dinamo Kiev), Dussenne (Crotone, huur).

  Er zijn bij Standard veel spelers vertrokken, maar de chaos blijft groot

  Standard blijft een duiventil, wie er ook bovenaan staat. Op de laatste dag zijn er nog een aantal aanvallers vertrokken. Belfodil naar Werder Bremen, Raman naar Düsseldorf. Ook Dossevi is weg, naar Metz. In de plaats komen Oliveira en Duje Cop. Van die laatste zeggen ze dat hij een Kroatische international is. Dat klopt, maar wel één die nauwelijks of niet speelt bij z'n nationale ploeg. Hij is ook al 27 en dus niet meer al te jong. Er zijn bij Standard dus veel spelers vertrokken, maar de chaos blijft groot.

  Uitgaande transfers bij Standard: Legear (STVV), Milec (Maribor), Yattara (Auxerre), Bah (KV Oostende), Tetteh (Bohemians Praag), Cissé (Fulham), Hubert (Club Brugge), Belfodil (Werder Bremen, verhuurd), Raman (Düsseldorf, verhuurd), Dossevi (Metz, verhuurd).

  Inkomende transfers: Ochoa (Malaga), Pocognoli (Brighton), Mpoku (Chievo Verona), Carlinhos (Estoril), Agbo (Watford), Cop (Cagliari), Cavanda (Galatasaray, huur).

  Het was een prima zomer voor Genk

  Voor Genk was het een rustige transferperiode. Pozuelo is dan toch gebleven (met wellicht een interessante opwaardering van z'n contract) en ze hebben het been stijf gehouden voor Sander Berge. Die jonge Noor heeft een opvallend sterk eerste half jaar gespeeld in Limburg. Maar nu moet hij bevestigen en nog wat stappen zetten. Dat is altijd moeilijker.

  De Limburgse club is niets van betekenis kwijtgeraakt, want ze hebben ook Trossard kunnen houden. Het was een prima zomer voor Genk , zeker in vergelijking met vorige transferperiodes waarin ze hun grootste jonge talenten moesten afgeven. Alleen Castagne is weg.

  Uitgaande transfers bij Racing Genk: Bizot (AZ), Ryan (einde huur), Walsh (Zulte Waregem), Kumordzi (Kortrijk), Boëtius (einde huur), Castagne (Atalanta), Susic (Maccabi Tel Aviv), Naranjo (Leganes, verhuurd).

  Inkomende transfers: Maehle (Aalborg), Benson (Lierse), Vukovic (Sydney FC), Ingvartsen (Nordsjaelland), Mata (Charleroi, huur), Köteles (Waasland-Beveren, einde huur).

  Antwerp is kandidaat voor de 6e plaats

  Antwerp heeft bijna 20 spelers gehaald. Ze hebben natuurlijk wel pech gehad met hun spitsen, dat die snel geblesseerd zijn geraakt (Oulare en Owusu). Maar met de voetbalkennis van D'Onofrio en Bölöni en het geld van de grote baas van Ghelamco is Antwerp een ploeg voor de top 8 en misschien zelfs kandidaat voor de 6de plaats.

  Uitgaande transfers bij Antwerp: Buyl (Cercle), Lallemand (Deinze), Dom (Beerschot-Wilrijk), Daeseleire (OHL), Kudimbana (Union), Biset (Westerlo), Dierckx (Waasland-Beveren), Duplus (Lens).

  Inkomende transfers: Corryn (KV Mechelen, huur), Jaadi (KV Mechelen), Bolat (Porto), Arslanagic (Moeskroen), Oulare (Watford, huur), Van Damme (LA Galaxy), Yatabaré (Werder Bremen, huur).

  Bij Waasland-Beveren hebben ze hun huiswerk gemaakt

  Waasland-Beveren heeft het goed gedaan. Zhino Gano is wel vertrokken naar Oostende. De club is Julian Michel kwijt aan Lokeren, maar dat is niet onoverkomelijk. Met de komst van Ryan Mmaee en Isaac Kiese-Thelin is Waasland-Beveren zeker niet verzwakt vooraan. De paniek over het verlies van hun spits is snel opgelost. Er waait een nieuwe wind met Philippe Clement en de club heeft duidelijk zijn huiswerk gemaakt.

  Uitgaande transfers bij Waasland-Beveren: Conte (KV Oostende, einde huur), Langil (Legia Warschau, einde huur), Köteles (Racing Genk, einde huur), Gano (KV Oostende, einde huur).

  Inkomende transfers: Joachim Van Damme (vrije speler), Morioka (Slask Wroclav), Schryvers (Club Brugge), Angban (Chelsea, huur), Roef (Anderlecht, huur), Thelin (Anderlecht, huur).

   

  Dury heeft elk jaar dezelfde opdracht: een nieuwe ploeg bouwen

  Francky Dury heeft elk jaar dezelfde opdracht bij Zulte Waregem: een nieuwe ploeg bouwen. Zulte Waregem is heel wat spelers kwijt, maar heeft toch weer een goede ploeg. Chapeau. Cruciaal is wel dat Timothy Derijck niet naar Engeland is vertrokken. Er was veel interesse voor de centrale verdediger die vorig seizoen uitgroeide tot een sleutelspeler die nog veel scoorde ook.

  Uitgaande transfers bij Zulte Waregem: Gueye (Hannover 96, einde huur), Dalsgaard (Brentford), Essikal (Beerschot-Wilrijk), Ekangamene (Beerschot-Wilrijk), Lepoint (KV Kortrijk), Lerager (Bordeaux), Meité (AS Monaco), Buyl (Cercle Brugge), Leye (Eupen).

  Inkomende transfers: Walsh (Racing Genk), De Pauw (Guingamp), De Mets (KV Kortrijk), Heylen (Anderlecht), Olayinka (AA Gent, huur), Leya Iseka (Anderlecht, huur), De Sart (Middlesbrough, huur), Saponjic (Benfica, huur), Coopman (Club Brugge, huur), Leali (Juventus, huur), Kastanos (Juventus, huur).

  OHL is de topfavoriet in 1B

  In 1B leek Cercle Brugge, dankzij het geld van Monaco, ongenaakbaar. Tot de Thaise investeerder achter OHL plots zijn geldbuidel opentrok. OHL heeft niet alleen het modernste stadion uit 1B, maar nu ook de sterkste kern. In anderhalve week hebben ze nog 7 of 8 spelers binnengehaald. Met namen als Hubert, Persoons, Aguemon, Bagayoko, Copa, Storm en Watt is de ploeg uit Leuven gewoon  de topfavoriet in 1B.

  Cercle aan de andere kant haalt jonge spelers met veel talent maar weinig ervaring. Vreemd dat ze een uitstekende jonge speler die ze al in huis hadden, lieten vertrekken. Mathieu Maertens doet het erg goed bij concurrent OHL.

  Bij Westerlo vraag ik me af of het nog goed komt. Herman Wijnants klinkt vrij fatalistisch en de transfers (of het ontbreken daarvan) beloven niet veel goeds voor de trots van de Kempen.

  De andere ploegfoto's uit 1A:

  Charleroi

  Eupen

  Kortrijk

  Lokeren

  KV Mechelen

  Moeskroen

  STVV