• home
 • video
 • pas verschenen

  Refs Gumienny en Wouters bijten van zich af: "KBVB had vakantie goedgekeurd"

  Serge Gumienny: "Examens zijn minder makkelijk dan je zou denken."

  Serge Gumienny en Luc Wouters zullen tot 7 september geen matchen fluiten in België. Ze daagden niet op voor de tests, tot woede van de Pro League. Maar de 2 refs laten niet op hun kop zitten. "De kritiek is totaal onaanvaardbaar", zeggen ze in Het Belang van Limburg.

  Serge Gumienny en Luc Wouters zijn niet alleen collega's, maar ook goeie vrienden. En dus gingen ze samen op vakantie naar Frankrijk. Hierdoor konden ze niet deelnemen aan het jaarlijkse scheidsrechtersexamen. Op 7 september krijgen ze een herkansing, maar tot dan mogen ze niet fluiten.

  "Ik moet bij de planning van mijn vakantie rekening houden met mijn gezin en mijn werkgever (Nike). Luc en ik zijn per slot van rekening maar amateurs", zegt Gumienny in Het Belang van Limburg.

  "We moeten als scheidsrechters ons verlof 3 weken op voorhand aanvragen bij de voetbalbond. Het spreekt voor zich dat we die weg gevolgd hebben. Onze vakantie is dus goedgekeurd."

  Pierre François, de CEO van de Pro League, verwijt de twee ervaren scheidsrechters beroepsernst. "Ik vind het een brug te ver dat de Pro League zich hiermee moeit. Maar de reactie verbaast mij niet van François. Hij reageerde als bestuurder bij Standard ook al vaak zo. Maar nu is zijn kritiek totaal onaanvaardbaar."

  "Lambrechts heeft wél recht op een maandloon, dat ga ik aankaarten"

  Gumienny en Wouters hadden er wel geen rekening mee gehouden dat enkele van hun collega's niet zouden slagen in hun tests, waardoor het aantal beschikbare refs plots wat krap is.

  "Maar die examens zijn minder makkelijk dan je zou denken", zegt Gumienny. "Zeker de fysieke proeven. Ik zal zelf ook hard moeten trainen om op 7 september te slagen. Ik ben intussen al 45 jaar, Luc zelfs 47. Dat voel je."

  Gumienny stelt zich wel vragen hoe Erik Lambrechts kan zakken voor het theoretische examen. "Hij zit als semiprof 2 keer per week in Tubeke. Hoe zijn ze daar voorbereid op die examens?"

  "Het is logisch dat hij voorlopig geen matchen mag leiden, maar ik vind dat hij wel recht heeft op een maandloon (de Pro League wil hem tot 7 september niet uitbetalen). Ze kunnen hem dat niet onthouden. Dat ga ik als vertegenwoordiger van de refs intern ook aankaarten."