• home
 • video
 • pas verschenen

  10 buitenlandse trainers in 1A: "We zijn een wegwerpproduct geworden"

  Bob Peeters zoekt voorlopig niet naar een nieuwe job als trainer.

  De vaderlandse competitie begint vandaag met amper zes Belgische trainers langs de lijn in 1A. Bob Peeters, die zelf zonder club zit sinds zijn ontslag bij Westerlo, vindt dat trainers in België niet goed genoeg beschermd worden. "Het risico voor een club om van trainer te wisselen is niet groot."

  "Alle trainers zijn uiteindelijk afhankelijk van de kwaliteit van hun groep"

  Zulte Waregem, Waasland-Beveren, KV Oostende, AA Gent, Charleroi en KV Mechelen beginnen het seizoen met een landgenoot aan het roer. De andere clubs zochten hun trainer in het buitenland. Een goeie zaak? "Dat is een momentopname", schat Peeters in.

  "Een aantal makelaars hebben wel wat buitenlandse trainers in hun portefeuille. Als het even moeilijker gaat met de Belgische trainers, wordt daar al heel snel naar gegrepen. Of dat goed is, dat weten we pas over een paar maanden."

  "Het seizoen begint en iedereen is nog fris. Alle trainers hebben bepaalde doelen. Maar zo rond oktober of november zullen een aantal clubs wel zenuwachtig worden en komt de carrousel opnieuw op gang."

  Zijn de buitenlandse trainers beter dan de Belgische? "Dat denk ik zeker niet. Uiteindelijk is de trainer afhankelijk van de kwaliteit van zijn groep. Dat heb ik zelf ook al vaak ondervonden. Weiler stond vorig seizoen al met een been buiten bij Anderlecht, maar hij is rustig gebleven en heeft gewacht tot er enkele spelers terug waren uit blessure. Hij pakte de titel, maar dan zeggen ze: "het voetbal was niet mooi"."

  "Het leven van een trainer is niet makkelijk. Als je kiest voor mooi voetbal, maar de resultaten volgen niet dan lig je buiten want "dat is de wet van het voetbal", maar als je kampioen wordt en je speelt niet mooi, is het dus ook niet goed."

  "Het is makkelijk voor een club om van een trainer af te raken"

  Bob Peeters werd zelf in september vorig jaar door Westerlo ontslagen. "Er zijn wel contacten geweest met Belgische clubs, maar die waren uiteindelijk niet concreet genoeg. Na Westerlo wil ik ook zelf even herbronnen. Ik had de ploeg in 2015-2016 op het nippertje in 1A gehouden, maar toen vertrok er heel wat kwaliteit en wist ik al dat het moeilijk zou worden. Ik werd ontslagen, maar achteraf is gebleken dat het ook met iemand anders niet beter was."

  Worden trainers in België onvoldoende beschermd? "Dat denk ik wel. In Nederland en Engeland is er bijvoorbeeld een vakbond, hier niet. Enkele jaren geleden is het statuut ook veranderd. Je werkt als bediende. Vroeger moest een club, als je een contract voor 3 of 4 jaar had, minstens de helft uitbetalen. Nu werkt het met anciënniteit. Als je nog maar een paar maanden bezig bent bij een club, heb je maar een opzegtermijn van enkele weken."

  "Ik hoor het ook van veel collega's: je bent als trainer een wegwerpproduct geworden. Het is makkelijk voor een club om van een trainer af te raken. En het risico voor een club is ook niet groot. De markt is uitgebreid. Er zijn heel veel trainers die snakken naar een nieuwe opdracht. Een wissel is snel gebeurd, maar of dat eigenlijk wel rendeert, dat weet ik niet."