• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Anderlecht is titelfavoriet, voor Club zijn tijd en geduld sleutelbegrippen"

  0 / 0
  Morgenavond openen Antwerp en Anderlecht de vaderlandse competitie. Peter Vandenbempt blikt vooruit. Anderlecht en Club Brugge komen als eerste clubs aan bod. "We moeten dit jaar beter voetbal van Anderlecht verwachten. En Club-coach Leko draagt een zware erfenis."

  Peter Vandenbempt over Anderlecht

  "Titelkandidaat nummer 1"

  Momenteel kunnen we Anderlecht toch als titelkandidaat nummer 1 naar voren schuiven. Anderlecht heeft zijn ploeg eigenlijk behouden en nog doelgericht versterkt.

  Met Tielemans is een groot talent en een bepalende speler vertrokken, maar ik denk dat Tielemans een speler is die je - ondanks zijn kwaliteiten - wel kunt vervangen.

  Anderlecht heeft Kums gehaald en dat was twee jaar geleden de beste speler in onze competitie. Hij kan een elftal sturen en goed laten voetballen. Tielemans is dus accuraat vervangen.

  Over Dendoncker, Onyekuru en Sels

  Het is voor Anderlecht cruciaal dat Dendoncker blijft. Hij heeft minder in de schijnwerpers gelopen dan Tielemans, maar hij is zeker zo belangrijk geweest.

  Met Onyekuru heeft Anderlecht een speler gehaald die misschien net iets minder snel is dan Acheampong, maar als hij zijn efficiëntie kan behouden, dan brengt hij meer dan het ongeleide projectiel dat Acheampong vaak was.

  En intrinsiek is Matz Sels een betere doelman en een groter talent dan Frank Boeckx. Alleen zullen we zien of hij na een seizoen waarin hij echt weinig heeft gespeeld, dezelfde impact kan hebben als Boeckx.

  "Zal Anderlecht beter voetballen?"

  Anderlecht is wat mij betreft stabiel gebleven. Het is geen werf zoals vorig jaar. In principe zal de trainer geen maanden nodig hebben om dit elftal naar zijn hand te zetten.

  Maar zal Anderlecht beter voetballen? Dat is toch wat iedereen bij de titel gezegd heeft: efficiëntie was na twee jaar zonder prijs belangrijk. Maar van Anderlecht moeten we dit jaar beter voetbal verwachten.

  Ik heb begrepen dat het bestuur in de gesprekken met Kums gezegd heeft dat het meer spektakel wil. Maar als ik lees hoe de trainer zijn onbegrip geuit heeft over de kritiek van vorig seizoen, dan weet ik dat nog zo niet.

  In de Champions League verwacht ik, natuurlijk afhankelijk van de loting, wel wat van Anderlecht. Daar kan Weiler voetballen zoals hij dat graag doet. Maar Anderlecht mag dit seizoen eigenlijk niet meer tevreden zijn met alleen het resultaat.

  "Wat is nu de echte Teodorczyk?"

  Dan is er nog één misschien onbekende factor: Teodorczyk. Wat is nu de echte Teodorczyk? Die van de eerste 6 maanden, die ongelofelijk efficiënt was? Of die van de laatste 6 maanden, die dat veel minder was?

  Het is toch opvallend dat de topschutter in de Belgische competitie is gebleven. Anderlecht heeft wel nood aan een betere Teodorczyk om zijn resultaten te halen. Maar als je het op dit moment bekijkt, dan is de conclusie in principe: Anderlecht is sterker dan vorig jaar.

  Peter Vandenbempt over Club Brugge

  "Het jaar na Preud'homme"

  Voor mij is Club Brugge de grote onbekende. Er is veel volk gebleven en er is veel volk bijgekomen, maar de belangrijkste verandering is de nieuwe trainer.

  We zitten in het jaar na Michel Preud'homme. Hij was een coach die niet alleen successen heeft behaald, maar die op zijn energieke en veeleisende manier de club op alle vlakken heeft gedomineerd.

  "Tijd en geduld zijn sleutelbegrippen"

  Hij wordt met Ivan Leko nu vervangen door een veelbelovende coach. Leko is iemand die voetbal ademt, die passioneel is en een duidelijke visie heeft. Maar Leko is aan de top toch ook onervaren.

  Hij is trainer van STVV geweest, maar ik hoef niemand uit te leggen dat dat niet hetzelfde is als trainer bij Club Brugge zijn, zeker als je in de voetsporen van Michel Preud'homme treedt. Die heeft het toch uitstekend gedaan en heeft de club mee op de kaart gezet.

  Dat is een hele zware erfenis voor Leko. Ik denk dat voor Club tijd en geduld de sleutelbegrippen zijn. En een klein beetje meeval, zoals Weiler dat vorig seizoen ook gehad heeft. Om je ideeën door te drukken, heb je een beetje meeval nodig. En enkele goeie resultaten.

  "Veel transfers die we niet kennen"

  Refaelov lijkt helemaal fit te zijn en dat is ongelofelijk belangrijk. Dat heeft ook een rol gespeeld in het mislopen van de titel vorig jaar. Izquierdo is er nog, maar hij gaat weg en dat is een ongelofelijke aderlating. Het wordt niet zo eenvoudig om hem te vervangen.

  Wat het defensieve werk betreft, is het belangrijk dat Poulain fit blijft en Denswil blijft. Het is overigens opvallend hoe Club heel veel spelers aangetrokken heeft die we niet echt kennen.

  Ik hoor veel goeie dingen over Dennis, maar dat is nog een onbekende factor. En ook de nieuwe Colombiaan schijnt een vaardige dribbelaar te zijn. Nakamba kan wel een succes worden, want Simons was stilaan aan vervanging toe.

  "De trainer moet krediet krijgen"

  Het collectief zal er wel nog zijn, maar ik heb één bemerking. Ik heb gelezen dat Leko zich één of twee keer druk gemaakt heeft over de wedstrijdmentaliteit, weliswaar in oefenwedstrijden.

  Dat is ook iets waar Michel Preud'homme het vaak over heeft gehad, dat het qua mentaliteit en scherpte in het begin van de wedstrijd met hoogtes en laagtes ging. Aangezien de kleedkamer in grote mate gelijk gebleven is, vraag ik me af of dat er nog is.

  Ik denk dat Club tijd nodig heeft en een beetje moet aanklampen in het begin van het seizoen. De trainer moet krediet krijgen en we moeten weten welke zware erfenis hij heeft.

  Peter Vandenbempt