Ga naar de inhoud

meest recent

      Premier League-clubs geven al 1 miljard uit: "Dit is niet houdbaar op termijn"

       wo 26 juli 2017 07:52
      Romelu Lukaku ging voor een slordige 85 miljoen naar Manchester United.
      De transfermolen draait op volle toeren, maar in Engeland draait die de laatste jaren steeds sneller. Recordtransfers volgen elkaar op en daar lijkt vooralsnog geen einde aan te komen. "Onze concurrentie zorgt ervoor dat de markt helemaal tilt slaat", zegt José Mourinho.

      1 miljard aan inkomende transfers

      De Engelse Premier League stoomt zich klaar voor het begin van het nieuwe seizoen. Dat gaat de laatste jaren steeds meer gepaard met een lange reeks recordtransfers die met de jaren impressionanter wordt. Sinds het eind van vorig seizoen spendeerden de Engelse topclubs al meer dan 1 miljard euro aan inkomende transfers.

      Manchester City voert - naar het beeld van de vorige seizoenen - de rangschikking aan wat betreft de recordbedragen. In totaal spendeerden zij deze zomer al meer dan 200 miljoen euro aan nieuw spelersmateriaal. Maar ook de andere Engelse topclubs hebben steeds grotere gaten in hun handen.

      Mourinho: "Dit wordt stilaan de realiteit"

      Ook José Mourinho kan zich niet vinden in de transferpolitiek van zijn concurrenten. "Het zijn onze rivalen die ervoor zorgen dat de marktprijzen uit de pan swingen", zegt de coach van Manchester United.

      Met het aantrekken van Romelu Lukaku en Victor Lindelöf spendeerde de Portugees toch ook al een stevige 120 miljoen euro. Dat hij zelf ook schuldig is aan deze losgeslagen transfermolen vindt Mourinho niet. "Bij United investeren we veel, maar dat doet elke club. Sommige clubs betalen gewoon te veel en daardoor werken ze een ongezond transferklimaat in de hand. Maar dat wordt steeds meer de realiteit", verklaart Mourinho aan de BBC.

      Levy: "Dit is niet lang meer houdbaar"

      Voorlopig ontspringt alleen Tottenham Hotspur de dans. Voorzitter Daniel Levy komt scherp uit de hoek voor zijn collega's. "Wat er momenteel aan de gang is, acht ik niet houdbaar op langere termijn. Als voorzitter hebben we de plicht om onze club zorgvuldig te leiden. Honderden miljoenen meer uitgeven dan je verdient, dat zorgt vroeg of laat voor problemen", zegt Levy.

      "Bij Tottenham Hotspur willen we een juiste balans vinden. Momenteel zijn we bezig aan de bouw van een nieuw stadion, maar dat weerhoudt ons niet om transfers te doen. We hebben gewoon een coach die gelooft in onze jeugdacademie. Als we geen spelers met een echte meerwaarde kunnen aantrekken, geven we liever een kans aan de eigen jeugd." Een sneer naar andere clubleiders?

      Guardiola: "Niet de schuld van Manchester City"

      Ook Pep Guardiola, coach van Manchester City, weigert de hand in eigen boezem te steken. "Iedereen claimt dat deze hallucinante transferbedragen de schuld zijn van Manchester City, terwijl iedereen veel geld uitgeeft. Hopelijk stopt die inflatie, want het zijn echt gekke bedragen", repliceert Guardiola. "Een tiental jaren geleden was dit ondenkbaar geweest. Toen was een transfer van 30 miljoen euro buitengewoon, terwijl dit nu de standaard is."

      "Ik zou graag minder willen spenderen, maar het is de markt die de prijs van een speler bepaalt. Wijzelf hebben deze zomer besloten om onze defensie te verjongen, aangezien dat de laatste jaren niet gebeurd was", besluit de Spanjaard.

      Een greep uit de recordtransfers deze zomer:

      Chelsea:

      • Alvaro Morata (Real Madrid, €65 miljoen)
      • Tiemoué Bakayoko (AS Monaco, €40 miljoen)
      • Antonio Rüdiger (AS Roma, €35 miljoen)

      Manchester City:

      • Benjamin Mendy (AS Monaco, €57,5 miljoen)
      • Kyle Walker (Tottenham Hotspur, €51 miljoen)
      • Bernardo Silva (AS Monaco, €50 miljoen)
      • Ederson (Benfica, €40 miljoen)
      • Danilo (Real Madrid, €30 miljoen)
      • Douglas Luiz (Vasco da Gama, €12 miljoen)

      Manchester United:

      • Romelu Lukaku (Everton, €85 miljoen)
      • Victor Lindelöf (Benfica, €35 miljoen)

      Liverpool:

      • Mohamed Salah (AS Roma, €42 miljoen)

      Arsenal:

      • Alexandre Lacazette (Olympique Lyon, €53 miljoen)

      Everton:

      • Michael Keane (FC Burnley, €28,5 miljoen)
      • Jordan Pickford (AFC Sunderland, €28,5 miljoen)
      • Davy Klaassen (Ajax, €27 miljoen)