• home
 • video
 • pas verschenen

  "Başakşehirspor is een atypische Turkse club, het wordt moeilijk voor Club Brugge"

  Başakşehirspor eindigde vorig seizoen 2e in de Turkse competitie.

  Woensdag speelt Club Brugge zijn eerste officiële, maar meteen ook zijn belangrijkste match van het seizoen. Tegenstander Başakşehirspor is geen grote naam, maar wel een te duchten klant. Dat zegt toch Fuat Çapa, de Turkse Belg die zelf onder meer coach was van Fenerbahçe en Gençlerbirligi.

  "Başakşehirspor speelt modern voetbal en is niet afhankelijk van 1 speler"

  "Başakşehirspor is een club die heel goed gestructureerd is", zegt Fuat Çapa, tegenwoordig trainer bij Boluspor. "Acht jaar geleden speelde het nog in de 3e klasse, maar met dezelfde trainer en voorzitter - uniek in Turkije - heeft het zich een weg omhoog gebaand."

  "De club heeft bijna elk jaar zijn basisspelers kunnen behouden en die telkens met 2 à 3 onmiddellijke versterkingen kunnen aanvullen. Ze weten waar ze mee bezig zijn. Het is een atypische Turkse club."

  "De sterkte van de ploeg is het collectief. De spelers zijn op elkaar ingespeeld, omdat ze al sinds jaar en dag met elkaar in hetzelfde team zitten. Ze spelen modern voetbal en zijn niet afhankelijk van een bepaalde speler. Toch hebben ze ook uitblinkers en in elke linie is wel een speler met ervaring op het hoogste niveau."

  "Sinds vorige jaar halen ze ook bekende spelers"

  Want Başakşehirspor mag dan geen bekende naam zijn, bekende spelers heeft het genoeg. Zo staan onder meer Gaël Clichy, Emre, Gokhan Inler, Eljero Elia en Emmanuel Adebayor onder contract bij de club uit Istanbul.

  "Ze zijn er vorig jaar mee begonnen om ook bekende spelers naar de club te halen. Zo krikken ze hun niveau elk jaar op. Voor Cengiz Ünder ontvingen ze bovendien een recordbedrag voor een Turkse club (15 miljoen euro). Dat geld hebben ze goed besteed, aan Clichy (zie foto) en Elia bijvoorbeeld."

  Een resem indrukwekkende namen, een ploeg die goed is ingespeeld én een club die goed wordt geleid. Heeft Club Brugge dan wel een kans? "Op papier is Club nog de favoriet, maar het heeft zelf niet het beste seizoen achter de rug, terwijl Başakşehirspor wel de wind in de zeilen heeft. Bovendien heeft Club een nieuwe trainer en een aantal nieuwe spelers in te passen. Het wordt geen gemakkelijke wedstrijd voor hen."

  "Ik ben zelf bij Boluspor ook met een project gestart"

  Fuat Çapa is bij de Turkse tweedeklasser Boluspor zelf aan een soortgelijk verhaal als dat van Başakşehirspor aan het werken. "We zijn vorig jaar ook met een project gestart. Het doel was om in het eerste jaar de middenmoot te halen, in het tweede de play-offs en in het derde de promotie. Maar we eindigden vorig seizoen al als 4e en haalden zo de play-offs."

  "Het doel is nu om dit seizoen al voor de promotie te spelen. De basis is gebleven en we hebben al enkele belangrijke versterkingen gehaald. Onze eerste 4 matchen zijn cruciaal, want dan spelen we al meteen tegen onze concurrenten voor promotie."